Unii sportivi se vor opune vaccinării împotriva Covid-19, a afirmat un responsabil al Comitetului olimpic american

Unii sportivi se vor opune vaccinării împotriva Covid-19, a afirmat un responsabil al Comitetului olimpic american

Unii sportivi se vor opune vaccinării împotriva Covid-19, chiar dacă ar putea exista doar o şansă la un miliard de a pica un test antidoping din cauza vaccinului, au afirmat pentru Reuters responsabili ai Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA) şi ai Comitetului olimpic american (USOPC).

Olivier Rabin, unul din oficialii AMA/WADA, a declarat că sunt aproape inexistente şansele ca un test antidoping să fie picat din cauza vaccinului, în timp ce Jon Finnoff, responsabil medical al USOPC, a spus că nu toţi sportivii se vor vaccina.

Potrivit lui Finnoff, la fel în cazul oricărui segment al publicului larg, unii sportivi ar fi deranjaţi de ideea de a se vaccina. El a adăugat că unii sportivi se tem că performanţele lor ar putea fi afectate dacă s-ar vaccina.

AMA/WADA susţine că sportivii nu ar trebui să ezite să se vaccineze, deoarece toate studiile arată că acest lucru nu va avea niciun impact asupra performanţei.

Rabin a afirmat că nu poate garanta 100% că vaccinul nu va duce la un test antidoping pozitiv, dar probabilitatea este aproape zero.

Rabin este încă mai sigur că vaccinurile împotriva Covid-19 nu vor avea un impact negativ asupra performanţei, cu excepţia cazului când sunt făcute imediat înaintea competiţiei, ceea ce poate duce la apariţia unor efecte secundare minore.

"Te vaccinezi şi ai puţină febră, frisoane, nu te simţi bine. Asta se poate întâmpla şi este normal pentru multe vaccinuri. Ca la orice vaccin, asta trece foarte repede", a explicat Rabin.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a indicat că sportivii nu vor fi obligaţi să se vaccineze împotriva Covid-19 înaintea Jocurilor de la Tokyo, însă preşedintele CIO, Thomas Bach, a spus că ei ar trebui să facă acest lucru "în semn de solidaritate" cu gazdele japoneze.

USOPC nu a adoptat încă o politică oficială şi este conştient de poziţia CIO, însă Finnoff este de părere că sportivii ar trebui să se vaccineze dacă este posibil, aceasta fiind şi poziţia AMA/WADA înaintea Jocurilor ce vor avea loc între 23 iulie şi 8 august.

Rabin şi Finnoff au mare încredere în vaccinuri, dar sunt îngrijoraţi de mutaţiile virusului.

"Cu siguranţă, ceea ce ne îngrijorează este mutaţia viruşilor şi dacă vor mai exista variante care să ducă la variante care sunt nu numai foarte contagioase, dar şi potenţial mai letale şi care nu sunt prevenite de actualele noastre vaccinuri", a spus Finnoff. AGERPRES (AS/autor: Mircea Lazaroniu, editor: Adrian Drăguţ, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina