Universitatea de Vest Timișoara va accepta decizia Ministerului Educației privind raportul despre lucrarea de doctorat a Codruței Kovesi

Universitatea de Vest Timișoara va accepta decizia Ministerului Educației privind raportul despre lucrarea de doctorat a Codruței Kovesi

Universitatea de Vest Timișoara (UVT) va accepta decizia Ministerului Educației în privința lucrării de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, după ce instituția academică timișoreană a transmis la București răspunsul cu datele tehnice în această speță, a declarat joi, pentru AGERPRES, Florin Jurca, purtător de cuvânt al UVT.

''Răspunsul nostru a venit în urma unei solicitări a Ministerului Educației și urmează ca acea instituție să continue demersurile conform propriilor regulamente. Rezultatul sau decizia acestui organism vor fi acceptate de UVT. Instituția noastră nu mai are nimic de făcut pe această solicitare, în momentul de față'', a afirmat joi, pentru AGERPRES, Florin Jurca.

Surse din UVT au menționat pentru AGERPRES că universitatea timișoreană mai are o solicitare similară, tot referitoare la lucrarea de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, venită din partea Asociației Grupul pentru Reformă și Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca, care ''va primi, probabil, același răspuns'' pe care UVT l-a transmis Ministerului Educației.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, a afirmat într-o conferință de presă susținută în urmă cu aproximativ o lună că ''softul anti-plagiat este un instrument tehnic, dar care nu spune dacă s-a plagiat sau nu". "O teză introdusă într-un soft trebuie să fie analizată de specialiști care să intre în profunzimea problemelor și să analizeze gradul de similitudine de acolo. Pentru că un soft dă niște indicii între două texte și apoi trebuie aprofundat, softul nu este un decident'', a spus rectorul UVT.

Comisia de Etică și Deontologie Profesională din cadrul Universității de Vest din Timișoara a constatat că 564 de rânduri din lucrarea de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, din cele 4.705 sesizate, sunt similare cu alte surse , se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES de instituția de învățământ superior.

"În urma comparației au fost excluse situațiile în care s-a preluat identic din texte legislative (conform Legii 8/1996 privind dreptul de autor, art. 9 litera b) textele legale nu se bucură de protecția dreptului de autor) și rândurile identificate ca fiind similare cu lucrări publicate ulterior susținerii tezei de doctorat analizate. În urma acestui demers, Comisia de Etică și Deontologie Profesională din UVT a constatat că 564 de rânduri din cele 4.705 rânduri sesizate sunt similare cu alte surse. Având în vedere că teza de doctorat supusă analizei are 11.512 rânduri, cele 564 de rânduri, găsite ca fiind similare, în raport cu sesizarea înregistrată la UEFISCDI, cu alte surse, reprezintă un grad de similaritate de 4,9%. În absența unui raport a unei comisii de specialitate, Comisia de Etică și Deontologie Profesională din UVT își asumă în acest moment gradul de similaritate verificat de membrii ei în raport cu sesizarea. Comisia de Etică și Deontologie Profesională din UVT concluzionează că sesizarea este nefondată pentru 4.141 de rânduri din cele 4.705 sesizate și parțial fondată pentru restul", se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, Comisia de Etică și Deontologie Profesională din UVT a consultat toate documentele puse la dispoziție de autorii sesizării și de persoana vizată și a urmat toate procedurile legale pentru a analiza sesizarea menționată.

"Comisia de Etică și Deontologie Profesională din UVT a făcut toate demersurile legale în vederea constituirii unei comisii de specialiști în Drept penal, conferențiari sau profesori universitari, coordonatori de doctorat, care ar fi putut să analizeze, în raport cu sesizarea, teza de doctorat menționată. În urma acestor demersuri, Comisia de Etică și Deontologie Profesională din UVT a constatat că nu s-au întrunit condițiile de a forma o comisie de specialiști, care ar putea să analizeze, în raport cu sesizarea, teza de doctorat. În aceste condiții, Comisia de Etică și Deontologie Profesională din UVT a analizat modul de redactare a tezei de doctorat în raport cu sesizarea înregistrată la UEFISCDI 2567/13.10.2016, verificând fiecare paragraf din teză ce face obiectul sesizării și comparându-le cu sursele indicate de programul informatic iThenticate", susține sursa citată.

Totodată, Comisia de Etică și Deontologie Profesională din UVT anunță că va trimite în termenele legale răspunsurile către persoanele implicate.

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a înregistrat, pe 7 octombrie, o sesizare referitoare la acuzațiile de plagiat privind teza de doctorat a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Potrivit site-ului CNATDCU, s-a înregistrat vineri, 7 octombrie, o notificare privind teza de doctorat a șefei DNA, al cărui expeditor nu este precizat în transcriptul documentului publicat pe site-ul CNATDCU.

Potrivit legii, CNATDCU are obligația de a se pronunța în termen de 45 de zile cu privire la sesizările primite cu privire la suspiciunile de plagiat.

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat la începutul lunii octombrie, la Parlament, că în cazul în care se va dovedi că teza de doctorat a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, e un plagiat, "se vor lua exact aceleași decizii aplicate în cazuri similare, potrivit legii".

"Potrivit legii, va trebui să aplicăm exact aceeași procedură și se vor lua exact aceleași decizii care au fost luate în cazuri similare până acum", a afirmat Dumitru, întrebat dacă îi se va retrage titlul de doctor Laurei Codruța Kovesi în cazul în care va fi dovedit plagiatul.

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a demarat, la începutul lunii octombrie, proceduri interne pentru clarificarea situației apărute în spațiul public vizavi o sesizare pe tema suspiciunii de plagiat a lucrării de doctorat a Codruței Kovesi

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a afirmat în urmă cu o lună că a lucrat șapte ani la teza sa de doctorat și lucrarea a fost întocmită cu respectarea tuturor normelor științifice.

"Teza mea este corectă, este o teză pe care am muncit-o, am lucrat șapte ani la acest doctorat. Am multe articole publicate (...) pe care eu le-am indicat în teză. Cine are îndoieli cu privire la corectitudine nu are decât să facă sesizare. (...) Cine contestă să vină cu probe și să facă sesizare", a spus Kovesi, la Europa FM.

Șefa DNA a explicat că lucrarea sa de doctorat a fost verificată în anul 2012 de Comisia Națională de Etică, decizia acesteia fiind că nu este vorba de un plagiat.

Deputatul Sebastian Ghiță s-a prezentat la sfârșitul lunii septembrie la sediul Parchetului General, susținând că depune un autodenunț în care arată că el și mai mulți demnitari ai statului român au falsificat și măsluit raportul tehnic de expertiză prin care s-a stabilit că procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, nu a plagiat în teza de doctorat.

În august 2012, Consiliul Național de Etică a decis că Laura Codruța Kovesi, atunci procuror general al României, nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat. Decizia a fost luată în urma analizei raportului Comisiei tehnice.

Grupul de Investigații Politice și Miliția Spirituală au acuzat-o la acel moment pe Laura Codruța Kovesi că lucrarea sa de doctorat, susținută în decembrie 2011 la Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității de Vest din Timișoara, cu titlul ''Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal'', este un plagiat, susținând că reproduce cuvânt cu cuvânt, fără să citeze, lucrări ale altor autori din domeniu și fără să folosească ghilimelele sau să indice sursele.

AGERPRES / (A, AS — autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)


populare
astăzi

1 Foarte interesantele amănunte din Raportul SRI despre „grupările autohtone cu potenţial extremist de dreapta”...

2 Horațius Dumbravă, fostul președinte al CSM: „Am asistat la schimbarea forțată a atribuțiilor Curții Constituționale” / „Un precedent foarte periculos”

3 Mercenarii conduși de Potra ar fi avut o listă neagră cu jurnaliști și politicieni. Planul pe care ar fi trebuit să-l urmeze

4 VIDEO Călin Georgescu chiar a mers la vot... Ironie a sorții, astăzi e Ziua Constituției...

5 VIDEO Oare ce-o fi consumat antiviagra sâmbătă seara?