UNJR: Peste 60 de instanțe și 25 de parchete au adoptat "Memorandumul privind justiția"

UNJR: Peste 60 de instanțe și 25 de parchete au adoptat "Memorandumul privind justiția"

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) a anunțat, miercuri, că 66 de instanțe și 25 de parchete din țară au adoptat până acum "Memorandumul privind justiția", în care se expun problemele din sistemul judiciar și se solicită implementarea unui set de măsuri care să conducă la o "justiție eficientă, modernă și de calitate".

Potrivit unui comunicat de presă al UNJR, "Memorandumul privind justiția" a fost adoptat până miercuri dimineața de 5 curți de apel, 17 tribunale și 44 de judecătorii, precum și de 3 parchete de pe lângă curți de apel, 8 parchete de pe lângă tribunale și 14 parchete de pe lângă judecătorii, dar că numărul real de instanțe și de parchete care au adoptat documentul este mai mare, însă nu au finalizat încă procesele verbale.

"Adoptarea Memorandumului în adunări generale este o primă măsură de protest prin care s-a stabilit un document programatic de principiu, cu soluții pentru problemele cu care se confruntă sistemul judiciar și afectează direct cetățeanul ce se adresează instanțelor", a spus judecător Dana Gîrbovan, președinte UNJR, co-inițiator al Memorandumului.

UNJR a precizat că Memorandumul a scos în evidență necesitatea respectării independenței justiție și a principiului separației puterilor în stat, problemele generate de 'telejustiție', respectarea statutului magistraților, subfinanțarea justiției, modul de evaluare al MCV și de acțiune al CSM și al Inspecției Judiciare, precum și necesitatea respectării drepturilor și libertăților.

"Premisa memorandumului este că 'justiția trebuie să aibă ca și preocupare esențială protecția, promovarea și garantarea tuturor drepturilor și libertăților cetățenești. În fața judecătorului cetățeanul este egal cu statul'. O sinteză a problemelor și soluțiilor din Memorandum, grupate pe teme, poate fi accesată la adresa: Magistrații din țară votează un Memorandum cu propuneri pentru eficientizarea justiției. Memorandumul stipulează expres că prin adoptarea să 'magistrații își rezervă dreptul de a apela la toate formele democratice de acțiune pentru ca aceste solicitări să fie puse în practică'', se mai arată în comunicat.

UNJR mai susține că, pe lângă adoptarea Memorandumului, în cadrul acelorași adunări generale unele instanțe au decis să adopte și alte forme de protest, cum ar fi amânarea cauzelor care nu sunt urgențe sau protest cu banderole.

"Alte instanțe au cerut și solicitarea Avocatului Poporului, a Președinției și CSM-ului pentru a sesiza Curtea Constituțională în legătură cu un eventual conflict între puterile statului, ca urmare a ordonanței de urgență a Guvernului Cioloș care menține discriminarea și inechitatea salarială. De asemenea, o parte din instanțe au votat în mod expres pentru demisia Ministrului Justiției Raluca Prună. Prezența este cea mai amplă mișcare din justiție de după 2009, când magistrații — judecători și procurori — evidențiază prin adunări generale problemele din sistemul judiciar și oferă soluții pentru a avea o justiție eficientă, modernă și de calitate", se susține în document.

Uniunea Națională a Judecătorilor din România a mai precizat că susține toate cererile magistraților și solicită Guvernului și Parlamentului asumarea soluțiilor pentru rezolvarea problemelor semnalate în Memorandumul privind justiția.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA