UNJR solicită CSM să amâne audierea Laurei Codruța Kovesi pentru șefia DNA

UNJR solicită CSM să amâne audierea Laurei Codruța Kovesi pentru șefia DNA

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să amâne audierea Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef al DNA, până la clarificarea procedurii urmate de ministrul Justiției.

UNJR a trimis miercuri Secției pentru procurori a CSM o scrisoare prin care a solicitat să amâne intervievarea Laurei Codruța Kovesi pentru poziția de procuror-șef al DNA "până în momentul în care Ministerul Justiției va face publice atât criteriile pe care le-a avut în vedere la înaintarea acestei propuneri către CSM, cât și motivele pentru care această procedură nu a fost folosită pentru restul funcțiilor aflate într-o situație similară", potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

"UNJR subliniază faptul că propunerea Ministrului Justiției privind reînvestirea doamnei Laura Codruța Kovesi în această funcție a fost făcută fără a se urma o procedură clară, deschisă și predefinită, așa cum a cerut nu doar sistemul judiciar, ci și Comisia Europeană în ultimele rapoarte MCV", se arată în scrisoarea adresată CSM.

Semnatarii scrisorii fac referire la raportul MCV pe anul 2015 în care se arată că "posturile de președinte al Curții Supreme de Casație și Justiție, de procuror general și de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție sunt toate posturi care necesită proceduri clare, deschise și predefinite", precum și la o declarație a ministrului Justiției, Raluca Prună, care afirma pe 22 decembrie 2015 că va face o procedură transparentă în numirea procurorului-șef al DNA.

"Este neclar ce a făcut-o pe ministrul Justiției Raluca Prună să își încalce propriile afirmații și recomandările Comisiei Europene, însă acest fapt a creat aparența unei înțelegeri politice, prin care rolul CSM în această procedură devine practic lipsit de relevanță. Această aparență este întărită și de faptul că ministrul Raluca Prună a afirmat că deja președintele Iohannis este de acord cu numirea, deși doamna Laura Codruța Kovesi încă nu a primit avizul CSM", menționează UNJR.

Conform aceleiași surse, în cazul procurorilor, la fel ca în cel al judecătorilor, nu este suficient să spui ca magistrat că ești independent, acest lucru trebuie să se și vadă.

"Exact această aparență de independență este pusă la îndoială în acest caz, când pentru o singură persoană din conducerea parchetelor, ministrul Justiției Raluca Prună a decis să facă excepție de la practica anterioară și recomandările Comisiei Europene, propunându-o pe doamna Laura Codruța Kovesi pentru un nou mandat la conducerea DNA fără proceduri clare, deschise și predefinite", se arată în comunicat.

UNJR susține că a militat de fiecare dată pentru excluderea oricărei înțelegeri politice în numirea în funcții de conducere la vârful Parchetelor, solicitând în mod constant ca acestea să fie consecința unui proces transparent, obiectiv și care să asigure egalitate de șanse tuturor candidaților.

"Crearea de excepții de la reguli și proceduri, indiferent de persoana implicată, creează un precedent periculos și vulnerabilizează, în cazul de față, atât DNA-ul, cât si persoana care va ocupa funcția de conducere a sa", se mai menționează în comunicatul UNJR.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante