Unul dintre principalii suspecți europeni de spălare de bani a fost arestat în Spania

Unul dintre principalii suspecți europeni de spălare de bani a fost arestat în Spania

Poliţia a arestat luni unul dintre principalii suspecţi de spălare de bani din Europa, la capătul unei operaţiuni desfăşurate în sudul Spaniei, a anunţat joi organizaţia europeană de poliţie Europol, potrivit AFP.

Suspectul este un britanico-irlandez FOTO Europol

Suspectul, un britanico-irlandez bănuit de spălarea a peste 200 de milioane de euro, a fost arestat „ca rezultat al unei operaţiuni internaţionale de aplicare a legii, desfăşurată de Garda Civilă spaniolă”, a menţionat Europol într-un comunicat.

Doi asociaţi ai suspectului au fost de asemenea arestaţi în Spania, iar un altul în Regatul Unit.

Europol, agenţie a Uniunii Europene pentru cooperare poliţienească cu sediul la Haga, nu dezvăluie numele suspectului arestat. Totuşi, conform unei surse apropiate anchetei, este vorba despre John Francis Morrissey (62 de ani), un colaborator cunoscut al organizaţiei infracţionale conduse de Daniel Kinahan.

Autorităţile americane, care îl acuză pe Morrissey de trafic de droguri, spălare de bani şi violenţă, au impus recent sancţiuni financiare cartelului Kinahan şi unui număr de şapte membri ai săi.

Graţie „hawala”, un sistem ancestral de compensaţii financiare, „suspecţii ar fi spălat peste 200 de milioane de euro folosind această metodă”, a declarat Europol.

Purtătoarea de cuvânt a Europol, Claire Georges, a explicat că Morrissey „este una din ţintele de mare valoare”, iar arestarea sa are loc după o anchetă complexă desfăşurată de Garda Civilă spaniolă, care a cooperat cu Agenţia naţională britanică de combatere a criminalităţii (NCA), cu poliţia olandeză şi cu cea irlandeză, Europol coordonând operaţiunea internaţională.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”