UPDATE Rusia: Poliţia a arestat peste 1.000 de persoane în timpul unei manifestaţii a opoziţiei la Moscova

UPDATE Rusia: Poliţia a arestat peste 1.000 de persoane în timpul unei manifestaţii a opoziţiei la Moscova

Poliţia rusă a arestat sâmbătă peste 1.000 de persoane care au manifestat sâmbătă la Moscova pentru alegeri libere în pofida înăspririi represiunii contra opoziţiei în ultimele zile, notează AFP.

La mai puţin de o săptămână după un protest fără precedent de la mişcarea de contestare care a însoţit revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin în 2012, forţele de ordine nu le-au lăsat de această dată nicio şansă protestatarilor să participe la noua manifestaţie, neautorizată, în faţa primăriei din capitala Rusiei.

Opoziţia rusă denunţă respingerea a 57 de candidaţi independenţi la alegerile locale din 8 septembrie, care se anunţă dificile pentru candidaţii ce susţin puterea, într-un context de profunde nemulţumiri sociale.

Potrivit datelor oficiale anunţate de poliţia de la Moscova, aproximativ 3.500 de persoane, printre care circa 700 de jurnalişti profesionişti şi bloggeri, au fost prezenţi sâmbătă la manifestaţie şi "1.074" au fost arestaţi "pentru infracţiuni diverse".

Organizaţia neguvernamentală OVD-Info, specializată în urmărirea manifestaţiilor, a informat, de asemenea, în jurul orelor 19.00 GMT, că s-au operat peste o mie de arestări.

Mobilizaţi în număr mare, poliţiştii au operat arestări masive în rândul demonstranţilor, care veneau la orele după-amiezii pe principalul bulevard din Moscova strigând 'Ruşine!' şi 'Vrem alegeri libere', şi i-au respins cu forţa spre străduţele din împrejurimi.

Un alt protest, care a început în jurul orelor 16.40 GMT la apelul opoziţiei într-o piaţă din centrul Moscovei, a fost rapid dispersat de poliţie.

Mai multe arestări au fost violente, numeroşi manifestanţi fiind răniţi mai ales la cap, potrivit corespondenţilor agenţiei France Presse.

Domiciliile şi sediile de campanie ale mai multor candidaţi excluşi au fost percheziţionate înainte, iar miercuri Aleksei Navalnîi, principalul opozant al preşedintelui Vladimir Putin, a fost trimis în închisoare pentru 30 de zile, pentru "încălcarea regulilor manifestaţiilor".

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, un aliat al preşedintelui Putin, avertizase că autorităţile vor acţiona decisiv împotriva riscului de ''provocări grave''. ''Ordinea în oraş va fi menţinută'', a dat el asigurări.

Comitetul de investigaţii al Rusiei, departamentul pentru anchete al poliţiei ruse, a deschis deja o anchetă penală cu privire la un miting al opoziţiei desfăşurat în luna iunie care ar fi obstrucţionat activitatea comisiei electorale din Rusia.

La protestul de la Moscova desfăşurat la finalul săptămânii trecute, care însă fusese autorizat de primărie, au participat peste 20.000 de persoane.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țoapa o să vomite venin! „Gură de aur” și Reghe, poze în tandrețuri!

2 FOTO O profesoară de 41 de ani însărcinată a fost arestată după ce s-a culcat cu un elev de 15 ani

3 De citit!

4 Furnizorii de gaze trimit notificări cu tarife noi exorbitante

5 Așa o fi?