UPDATE Al doilea pirotehnist din Colectiv, cercetat sub control judiciar

UPDATE Al doilea pirotehnist din Colectiv, cercetat sub control judiciar

Marian Moise, unul dintre cei doi pirotehniști care au montat artificiile în clubul Colectiv, a fost pus control judiciar de procurorii Parchetului General în dosarul incendiului izbucnit în octombrie 2015.

Marian Moise s-a prezentat miercuri la Parchetul General, unde i s-a adus la cunoștință că este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare din culpă și nerespectarea măsurilor de securitate în muncă.

Moise s-a aflat în club în momentul izbucnirii incendiului și a suferit arsuri grave, fiind internat apoi într-un spital din Belgia, acesta fiind și motivul pentru care el a fost audiat de procurori la nouă luni de la tragedia din Colectiv.

Procurorii au stabilit că artificiile au fost instalate în clubul Colectiv de doi pirotehniști autorizați de la firma Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Viorel Zaharia și Marian Moise.

"Din datele și probele existente până în prezent, au rezultat indicii rezonabile în sensul că numiții Zaharia Viorel și Moise Marian, pirotehniștii autorizați angajați ai SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, au instalat efectele pirotehnice (foc de artificii) în incinta clubului Colectiv, în ziua de 30.10.2015, fără a respecta măsurile de siguranță și prevederile legale în acest sens, iar Moise Marian a manipulat mecanismul de declanșare a efectelor pirotehnice (foc de artificii) în timpul concertului din data de 30.10.2015", se arată în documentele procurorilor.

Potrivit acestora, cei doi pirotehniști nu au luat toate măsurile de prevenire a unui incendiu, deși aveau pregătire de specialitate și avizele necesare, dând dovadă de "gravă neglijență". Ei nu au luat măsuri de limitare și de asigurare a perimetrului posibil incandescent și nici nu au asigurat prezența unor extinctoare în imediata apropiere, ceea ce ar fi putut duce la evitarea propagării incendiului.

"Mai mult, aceștia nu au evaluat riscurile amplasării efectelor pirotehnice într-o incintă închisă, fără posibilități multiple de evacuare, și nici nu s-au documentat cu privire la structura interioară: prezența unor materiale ușor inflamabile în proximitatea artificiilor amplasate. Pe cale de consecință, susținem că suspectul Moise Marian și inculpatul Zaharia Viorel trebuiau și puteau să prevadă (...) că efectele pirotehnice au fost amplasate în condiții improprii și riscante, fără luarea măsurilor de siguranță adecvate, aspect care intra în atribuțiile lor de pirotehniști", mai spun procurorii.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…