UPDATE Brexit: Theresa May pierde la limită un vot crucial în Parlament

UPDATE Brexit: Theresa May pierde la limită un vot crucial în Parlament

Premierul britanic, Theresa May, a pierdut miercuri un vot crucial legat de Brexit în Parlament, din cauza revoltei unei părți a taberei sale conservatoare, scoțând în evidență slăbiciunea acesteia în ajunul unui summit european, transmite AFP.

În pofida eforturilor depuse de-a lungul zilei de guvern pentru a i se opune, amendamentul a fost adoptat cu 309 voturi pentru și 305 împotrivă la finalul dezbaterilor care au durat mai multe ore, în cadrul examinării unui proiect de lege guvernamental asupra Brexit-ului. Theresa May dispune de o slabă majoritate de numai 13 voturi în Camera Comunelor.

Acest amendament, propus de un deputat al majorității conservatoare, fostul procuror general Dominic Grieve, prevede că orice acord final încheiat cu Bruxellesul trebuie ratificat de un vot cu caracter obligatoriu al Parlamentului de la Westminster.

Adoptarea lui ilustrează poziția dificilă a premeirului Theresa May care, după rezultatul surprinzător la legislativele din iunie și pierderea majorității guvernamentale, poate fi înlăturată din funcție printr-o frondă parlamentară.

Înfrângerea de miercuri, prima din cadrul examinării proiectului de lege, vine să umbrească dinamica pozitivă declanșată vineri odată cu încheierea unui compromis cu Bruxellesul privind condițiile Brexit-ului.

De asemenea, intervine într-un moment delicat pentru premierul britanic, pentru că joi se deschide la Bruxelles un summit european de două zile care trebuie, mai ales, să decidă trecerea la faza a doua a discuțiilor despre Brexit, legate de viitoarele relații comerciale dintre Londra și UE.

"Suntem dezamăgiți că Parlamentul a votat în favoarea acestui amendament", a reacționat într-un comunicat un purtător de cuvânt al ministerului pentru Brexit, citat de AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...