UPDATE Ciclism: Turul Italiei - Olandezul Tom Dumoulin (Giant) a câștigat prima etapă și a îmbrăcat tricoul roz

UPDATE Ciclism: Turul Italiei - Olandezul Tom Dumoulin (Giant) a câștigat prima etapă și a îmbrăcat tricoul roz

Olandezul Tom Dumoulin (Giant) a câștigat vineri prima etapă a celei de-a 99-a ediții a Turului ciclist al Italiei, un contratimp individual de 9,8 km la Apeldoorn (Olanda), îmbrăcând astfel tricoul roz de lider al clasamentului general individual.

Dumoulin (25 ani) a acoperit cei 9,8 km în 11min03sec (medie orară de 53,2 km), depășindu-l cu mai puțin de o secundă pe slovenul Primoz Roglic (Lotto NL), clasat al 2-lea. Locul 3 i-a revenit costaricanului Andrey Amador (Movistar), la 6 secunde.

Slovenul Roglic, fost campion mondial de juniori la sărituri cu schiurile, a creat o mare surpriză la prima sa apariție într-un mare tur, el reușind același timp cu mult mai experimentatul Dumoulin.

Olandezul și-a încântat compatrioții prezenți cu miile vineri în centrul orașului Apeldoorn, între ei aflându-se și Regele Willem-Alexander, care l-a felicitat pe Dumoulin.

Favoritul acestei prime etape, elvețianul Fabian Cancellara s-a clasat abia al 8-lea, la 14 secunde de învingător. El a avut însă circumstanțe atenuante: suferind de enterocolită cu o zi înaintea startului în Giro, el nu și-a putut apăra șansele în cele mai bune condiții.

Dintre favoriții pentru clasamentul general, italianul Vincenzo Nibali a ieșit cel mai bine, luându-i 5 secunde spaniolului Alejandro Valverde, 11 secunde columbianului Esteban Chaves și 21 secunde unui alt spaniol, Mikel Landa.

Singurul român prezent în pluton, Eduard Grosu (Nippo), se află pe locul 194, din 198 de rutieri prezenți în Corsa Rosa, la 1min36sec de tricoul roz.

Sâmbătă se dispută etapa a 2-a, prima în linie, între Arnhem și Nijmegem (190 km).

AGERPRES (autor: Teodora Oprea, editor: Adrian Drăguț, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale