UPDATE Ciclism: Turul Italiei - Olandezul Tom Dumoulin (Giant) a câștigat prima etapă și a îmbrăcat tricoul roz

Olandezul Tom Dumoulin (Giant) a câștigat vineri prima etapă a celei de-a 99-a ediții a Turului ciclist al Italiei, un contratimp individual de 9,8 km la Apeldoorn (Olanda), îmbrăcând astfel tricoul roz de lider al clasamentului general individual.

Dumoulin (25 ani) a acoperit cei 9,8 km în 11min03sec (medie orară de 53,2 km), depășindu-l cu mai puțin de o secundă pe slovenul Primoz Roglic (Lotto NL), clasat al 2-lea. Locul 3 i-a revenit costaricanului Andrey Amador (Movistar), la 6 secunde.

Slovenul Roglic, fost campion mondial de juniori la sărituri cu schiurile, a creat o mare surpriză la prima sa apariție într-un mare tur, el reușind același timp cu mult mai experimentatul Dumoulin.

Olandezul și-a încântat compatrioții prezenți cu miile vineri în centrul orașului Apeldoorn, între ei aflându-se și Regele Willem-Alexander, care l-a felicitat pe Dumoulin.

Favoritul acestei prime etape, elvețianul Fabian Cancellara s-a clasat abia al 8-lea, la 14 secunde de învingător. El a avut însă circumstanțe atenuante: suferind de enterocolită cu o zi înaintea startului în Giro, el nu și-a putut apăra șansele în cele mai bune condiții.

Dintre favoriții pentru clasamentul general, italianul Vincenzo Nibali a ieșit cel mai bine, luându-i 5 secunde spaniolului Alejandro Valverde, 11 secunde columbianului Esteban Chaves și 21 secunde unui alt spaniol, Mikel Landa.

Singurul român prezent în pluton, Eduard Grosu (Nippo), se află pe locul 194, din 198 de rutieri prezenți în Corsa Rosa, la 1min36sec de tricoul roz.

Sâmbătă se dispută etapa a 2-a, prima în linie, între Arnhem și Nijmegem (190 km).

AGERPRES (autor: Teodora Oprea, editor: Adrian Drăguț, editor online: Gabriela Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevărul despre ce se întâmplă în America?

2 Ambasadorul SUA la Bucureşti: SUA nu au un alt prieten mai bun decât România. Credeți în voi înșivă. Vom ajuta…

3 Firea, primul semnal că nu va mai candida! Va da vina pe problemele medicale

4 Megadosar de prostituție: Oameni de afaceri și polițiști, trimiși în judecată în cazul clubului unde se distra…

5 Surse / Firea a încercat un scenariu lacrimogen cu ambulanța pe motiv de dosar la DNA privind spitalul Gomoiu