UPDATE Clotilde Armand, primită cu aplauze la protestul din Piața Universității

UPDATE Clotilde Armand, primită cu aplauze la protestul din Piața Universității

UPDATE ORA 17.34 Clotilde Armand, candidata Uniunii Salvați Bucureștiul (USB) la Primăria Sectorului 1, a fost primită cu aplauze sâmbătă, în Piața Universității, de cele câteva sute de persoane adunate la mitingul de protest prin care se cere renumărarea voturilor de la alegerile locale din sectorul 1 al Capitalei.

Candidata USB a declarat că este tristă că a pierdut, dar este, totodată, fericită să vadă câte persoane s-au adunat în sprijinul ideii de democrație.

"Sunt tristă că am pierdut ieri, dar sunt fericită că sunteți aici. Noi suntem aici, și eu ca și voi, pentru democrație, pentru transparență. Este o luptă pe care o avem în comun și vă mulțumesc că sunteți aici pentru că avem aceeași idealuri, aceeași cauză", a declarat Clotilde Armand, ea adăugând că nu oamenii prezenți în Piața Universității sunt alături de ea, ci ea este alături de ei.

Reprezentanta USB a afirmat că procesul electoral s-a încheiat, ea a pierdut, și tot ce dorește să facă acum este să ceară ca viitoarele alegeri din România să aibă loc în două tururi.

"În spiritul lucrurilor pe care le-am făcut, noi am sesizat oportunitatea aceasta pentru a cere pentru viitor ca în România să nu mai fie aceste alegeri într-un singur tur, să fie în două tururi. (...) Există o cerere de neconstituționalitate depusă de mine și dacă o să câștigăm, evident că nu se va aplica acestor alegeri, dar va fi un impact mare pentru toate alegerile din viitor, și pentru asta muncim", a mai spus Clotilde Armand, care a ținut și să precizeze că vineri seara la meciul de fotbal de la Paris dintre selecționatele Franței și României, ea a ținut cu echipa României.

Ea a subliniat că demersul cu excepția de neconstituționalitate privind votul într-un singur tur la locale este "pe termen lung''.

"Noi suntem aici pentru democrație, pentru transparență, pentru un proces electoral corect și sunt aici pe termen lung (...) ceea ce fac acum nu are niciun impact pentru alegerile care s-au terminat, dar sperăm să aibă un impact pentru viitor", a spus candidatul USB.

De asemenea, prezent la protest, scriitorul Gabriel Liiceanu a afirmat că nu vede de ce nu s-ar renumăra voturile din secțiile din Sectorul 1 și nu s-ar reface alegerile.

"Aș vrea să protestez la ideea că, deși există oameni politici condamnați pentru fraudarea votului în 2012, s-ar părea că acest demers inimaginabil pentru o democrație autentică mai există azi la noi. Dacă nu ar fi nicio problemă, nu văd de ce nu s-ar renumăra voturile sau de ce nu s-ar reface alegerile", a spus Liiceanu.

La protestul organizat în Piața Universității participă aproximativ 500 de persoane. Printre participanți se numără producătoarea Ada Solomon, regizorul Alexandru Solomon, realizatorul de programe TV Moise Guran, actorul Vlad Rădescu.

"Nu mi se pare corect să știu că votul meu nu este numărat corect și acesta ar trebui să fie și procesul democratic. Noi nu suntem într-o democrație participativă unde putem să decidem toate legile. Noi putem să decidem foarte puține lucruri. Dacă însăși procesul acesta nu este unul valid, nu știu cum am mai putea avea încredere în instituțiile statului", a declarat Florin Bădița, unul dintre organizatorii care au lansat pe Facebook anunțul de organizare a acestui protest începând cu ora 15,00.

Candidatul Uniunii Salvați Bucureștiul Clotilde Armand a depus, joi seara, o nouă contestație la Biroul Electoral al sectorului 1, invocând faptul că un primar ales de către 10% din electorat nu poate fi reprezentativ.

"Am depus o nouă contestație la biroul electoral de sector, cu cerere de intervenție în interes propriu și excepție de neconstituționalitate. În rezumat, un primar ales cu 10% din votanții înscriși pe liste nu poate fi reprezentativ. De la început USB s-a pronunțat împotriva legii alegerilor locale într-un singur tur", a scris reprezentanta USB, pe Facebook.

Uniunea Salvați Bucureștiul a cerut, după alegerile locale, renumărarea buletinelor de vot din 18 secții din sectorul 1, apreciind că în acestea ''s-a înregistrat o corelație negativă puternic semnificativă'' între procentajul voturilor nule și cele pentru candidata USB Clotilde Armand.

Cererea USB a fost respinsă marți seara de Biroul Electoral de Circumscripție, care a informat că partidului Uniunea Salvați Bucureștiul i-au fost asigurate toate condițiile legale de reprezentare în cadrul procesului electoral și că lipsa de diligență a delegaților USB nu poate fi imputată Biroului Circumscripției Electorale nr. 1 — sectorul 1.

ORA 16.02 Câteva sute de persoane la protestul din Piața Universității pentru renumărarea voturilor de la Sectorul 1

Aproximativ 300 de persoane s-au adunat sâmbătă după-amiază, la Piața Universității, pentru a cere renumărarea voturilor de la alegerile locale din Sectorul 1 al Capitalei.

"Nu mi se pare corect să știu că votul meu nu este numărat corect și acesta ar trebui să fie și procesul democratic. Noi nu suntem într-o democrație participativă unde putem să decidem toate legile. Noi putem să decidem foarte puține lucruri. Dacă însăși procesul acesta nu este unul valid, nu știu cum am mai putea avea încredere în instituțiile statului", a declarat Florin Bădiță, unul dintre organizatorii care au lansat pe Facebook anunțul de organizare a acestui protest începând cu ora 15,00.

La protest nu și-au făcut deocamdată apariția liderii Uniunii Salvați Bucureștiul (USB), care de asemenea au promovat apelul pentru organizarea acțiunii din Piața Universității.

Printre participanți se află și scriitorul Gabriel Liiceanu.

AGERPRES / (A — autor: Petronius Craiu, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)

* UPDATE-ul este realizat în baza știrilor AGERPRES, orele indicate reprezentând data difuzării știrilor pe fluxul agenției.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...