UPDATE Cluj: Protestul la care au participat aproximativ 10.000 de persoane s-a încheiat în Piața Unirii după intonarea Imnului

UPDATE Cluj: Protestul la care au participat aproximativ 10.000 de persoane s-a încheiat în Piața Unirii după intonarea Imnului

23.08 Protestul din Cluj-Napoca s-a încheiat, duminică noaptea, în jurul orei 22,20, manifestația adunând, în total, pe parcursul întregii seri, aproximativ 10.000 de persoane.

Oamenii au început să se adune în Piața Unirii, din centrul orașului, încă de la ora 19,00, iar în jurul orei 20,00, aproximativ 3.500-4000 de persoane au pornit în marș pe străzile principale, către cartierul Mărăști. Pe parcurs, ca în fiecare seară de la debutul protestelor, foarte multe persoane s-au alăturat coloanei din mers. Oamenii fie au așteptat pe drum ca manifestanții să ajungă în dreptul lor, fie au venit din altă parte și au ajuns coloana din urmă.

După un marș de aproximativ o oră și jumătate, protestatarii s-au întors în centru, au trecut și prin fața Prefecturii Cluj și a primăriei și apoi s-au oprit în Piața Unirii, de unde a pornit inițial coloana. La întoarcere, de obicei numărul protestarilor a fost din nou mai mic decât pe parcurs, duminică numărul fiind de aproximativ 2.000-3.000.

Pe drum, oamenii au scandat mesaje antiguvernamentale și au agitat pancarte cu diferite mesaje prin care au cerut demisia miniștrilor Cabinetului Grindeanu. Ei au strigat sau au afișat, inclusiv cu ajutorul proiectoarelor, mesaje de mobilizare sau prin care transmit că vor rezista în stradă cât vor putea de mult.

La finalul protestului, oamenii au cântat Imnul Mațional, însoțind cântecul de luminile telefoanelor mobile.

Manifestanții au fost însoțiți de la început până la final de reprezentanți ai forțelor de ordine, nefiind înregistrate incidente. Singura intervenție de duminică a fost pentru acordarea primului ajutor pentru un manifestant aflat în căruciorul rulant, căruia i s-a făcut rău în timpul marșului.

Duminică a fost a 13-a zi de proteste la Cluj, de la aprobarea OUG 13 de modificare a Codurilor penale.

UPDATE 20.40 Cluj: Circa 3.500 de oameni în marșul de protest pe străzile orașului

În jur de 3.500 de persoane mărșăluiesc duminică seara, în jurul orei 20,30, pe străzile centrale ale Clujului, scandând lozinci împotriva Guvernului Grindeanu, căruia îi cer demisia.

Oamenii au început să se strângă în Piața Unirii începând cu ora 19,00, aducând cu ei pancarte cu diferite mesaje, steaguri tricolore pe care le agitau și diferite instrumente de suflat, cum ar fi fluiere sau vuvuzele.

De pe fereastra unui imobil din piață, cineva a aprins un proiector care plasa pe fațada unei clădiri de pe latura opusă mesaje precum '#rezist', '#existăm', '#suntem destui?', '#ați obosit?', '#continăm' și alte mesaje asemănătoare.

Ca și în serile trecute, în piață a fost adus un sistem de sonorizare și o mică scenă, pe care a urcat Bogdan Rădulescu, un tânăr cunoscut clujenilor ca realizator de emisiuni TV și care este unul dintre organizatorii protestelor. Acesta a rostit, timp de câteva minute, un discurs în care a arătat că manifestările din piață nu sunt organizate de niciun partid și că oamenii vin să protesteze pentru că sunt nemulțumiți de felul în care Guvernul înțelege să conducă țara. Rădulescu a subliniat că nu este, așa cum a fost acuzat de diferite personae, 'MC-ul Clujului', și i-a îndemnat pe cei strânși în piață să reziste până la 53 de zile de protest, atât cât s-a stat în Piața Universității, în urmă cu 27 de ani, la manifestațiile intrate în istorie sub numele de 'Golaniadă'.

În jurul orei 20,00 oamenii au pornit pe străzile orașului, într-un marș deja cunoscut clujenilor de la protestele din zilele anterioare, pe traseul Bd. Eroilor-Dorobanților, până în Piața Mărăști și înapoi în centru. Pe acest drum, coloanei de manifestanți i se alătură oameni veniți din diferite direcții.

Protestatarii sunt însoțiți, ca de fiecare dată, de forțele de ordine, nefiind înregistrate incidente.

Oamenii scandează 'Demisia!', 'Hoții', 'România trezește-te!' sau 'Rezistăm', iar pe pancarte sunt scrise mesaje precum 'Ați obosit? Ghinion! Noi nu!', 'Ziua muncim, noaptea vă păzim'.

Aceasta este a 13-a zi de proteste de la emiterea OUG 13 de modificare a Codurilor penale.

AGERPRES / (A, AS — autor: Elena Stanciu, editor: Marius Frățilă)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”