UPDATE Coreea de Sud: Favoritul Moon Jae-In a câștigat alegerile prezidențiale (exit-poll)

UPDATE Coreea de Sud: Favoritul Moon Jae-In a câștigat alegerile prezidențiale (exit-poll)

Moon Jae-In, veteran al luptei pentru drepturile omului, favorabil unei forme de reconciliere cu Phenianul, a câștigat marți detașat alegerile prezidențiale din Coreea de Sud, potrivit unui sondaj la ieșirea de la urne, relatează AFP și Yonhap.

Moon Jae-In, marele favorit al scrutinului și candidat al Partidului Democrat de centru-stânga, a obținut 41,4% din voturi, potrivit sondajului realizat de trei canale de televiziune — MBC, KBS și SBS.

Conservatorul Hong Joon-Pyo a ieșit pe locul al doilea cu 23,3% din voturi, urmat de centristul Ahn Cheol-Soo cu 21,8% din sufragii.

Yoo Seong-Min din partea micului partid conservator Bareun a obținut 7,1% din sufragii, în timp ce Sim Sang Jeung din partea Partidului Justiției (de stânga) a obținut 5,9% din voturi, informează DPA.

Birourile de vot s-au deschis marți la ora locală 06:00 (luni, 21:00 GMT) în Coreea de Sud pentru alegeri prezidențiale organizate după demiterea președintei Park Geun-Hye, pusă sub acuzare într-un scandal de corupție.

O victorie a lui Moon Jae-In (64 de ani) ar permite alternanța la putere după zece ani de domnie a conservatorilor și ar putea însemna o schimbare considerabilă de politică, față de Phenian, dar și față de aliatul și protectorul american.

Sud-coreenii s-au prezentat în număr mare la vot — 75% conform Yonhap, citând datele furnizate de Comisia Electorală Centrală cu o oră înainte de închiderea urnelor de vot la ora 20:00 locală (11:00 GMT). Mai mult de 11 milioane din cei 42,5 milioane de alegători înregistrați au votat deja săptămâna trecută, a informat ziarul Chosun Ilbo.

Sondajele realizate înainte de ziua alegerilor l-au prezentat pe Moon — care a pierdut în fața lui Park în alegerile din 2012 — ca având cele mai mari șanse de a deveni președinte al Coreii de Sud pentru următorii cinci ani.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Uite dovada măsluirii! / „Marele document” care a făcut vâlvă ieri a fost adăugat ulterior cu pixul în registrul…

3 Să nu uitați unde ați citit asta prima dată

4 Femeia asta e parfum pe lângă expiratele din tabloidele noastre

5 Drulă le dă cu manta? / Se pregătește vânzarea Portului Constanța? / Dezvăluiri care dau de gândit