UPDATE Directoarea din CJ Sibiu reținută de DNA, acuzată de abuz în serviciu și conflict de interese

UPDATE Directoarea din CJ Sibiu reținută de DNA, acuzată de abuz în serviciu și conflict de interese

Ana Kraus, șef Serviciu Administrativ în cadrul Consiliului Județean Sibiu, a fost reținută marți de procurorii DNA pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, conflict de interese și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Ana Kraus va fi prezentată miercuri Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În același dosar sunt urmăriți penal, sub control judiciar, Nicolae Marius Crăcea, șef al Serviciului Relații Publice, CIC și Informatică în cadrul CJ Sibiu; Valentin Vasilescu, director al Direcției Informatică, Resurse Umane și Relații Publice din CJ Sibiu; Ioan Stoian, director executiv economic și persoană desemnată să exercite controlul financiar preventiv propriu în cadrul CJ Sibiu; Emil Călin Buciuman, administrator al unei societăți comerciale.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2014 — 2016, Ana Kraus a încălcat reglementările legale privind achizițiile publice cu ocazia achiziției unor produse de la o societate comercială.

Astfel, Consiliul Județean Sibiu a achiziționat de la societatea favorizată produse în valoare de 155.060 lei, în condițiile în care produsele fuseseră achiziționate de societate de la un centru comercial, la o valoare de aproximativ 45.531 lei (valoarea cu TVA).

Diferența dintre valoarea de vânzare a produselor către CJ Sibiu și valoarea de achiziție a produselor de la centrul comercial reprezintă adaosul comercial al societății calculat ca fiind, în medie, de aproximativ 240%.

DNA mai susține că, în perioada 2011-2015, Ana Kraus a atribuit 5 contracte de achiziție servicii de reparații și întreținere auto, proceduri derulate, pe de o parte cu menționarea de date nereale în documentele justificative de atribuire a contractelor, iar pe de altă parte prin menționarea de date nereale privind tranzacțiile comerciale efectuate (a făcut demersuri pentru decontarea a 52 facturi fiscale emise de furnizor, cunoscând că erau întocmite în fals). Astfel, a fost creat un prejudiciu de 170.285 lei în dauna CJ Sibiu.

În anul 2013, Ana Kraus a încheiat un contract și un act adițional, având ca obiect achiziționarea unor servicii de monitorizare foto/video. Procedurile au fost derulate, pe de o parte cu menționarea de date nereale atât în documentele justificative de atribuire a contractelor, cât și cu privire la tranzacțiile comerciale efectuate (a făcut demersuri pentru decontarea a 15 facturi fiscale emise de furnizor, cu toate că nu existau documente justificative pentru prestarea serviciilor menționate în facturi). În acest caz a fost creat un prejudiciu în valoare totală de 213.264 lei.

Procurorii mai arată că, în perioada 2012 — 2014, în calitate de șef Serviciu Administrativ în cadrul CJ Sibiu, Ana Kraus a gestionat din partea Consiliului derularea unor proceduri de achiziție publică cu o societate, în condițiile în care administrator și asociat al acelei societăți comerciale era o persoană din familia sa.

De asemenea, în calitate de șef Serviciu Administrativ, în perioada 2012 — 2015, Ana Kraus a întocmit în fals 15 referate de necesitate în baza cărora au fost emise în fals de către furnizor și ulterior decontate de către CJ Sibiu 15 facturi în valoare totală de 44.601 lei.

Conform DNA, în anul 2014, Valentin Vasilescu director al Direcției Informatică, și Nicolae Marius Crăcea, șef al Serviciului Relații Publice, cu încălcarea prevederilor legale, au încheiat un contract de furnizarea unei "Aplicații software necesară implementării proiectului Păltiniș 2030 — Prezentare virtuală a zonei de dezvoltare și investiții", printr-o procedură formală, favorizând societatea contractantă.

Totodată, în perioada 2012 — 2015, Ioan Stoica, în calitate de director executiv economic și persoană desemnată să exercite controlul financiar preventiv propriu în cadrul CJ Sibiu și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, cu ocazia aplicării vizei de control financiar preventiv în cazul decontării a 54 facturi, în favoarea a două societăți comerciale, în valoare totală de 381.866 lei.

Un director din Consiliul Județean Sibiu reținut și alte patru persoane sub control judiciar (surse)

Directoarea serviciului administrativ din Consiliul Județean (CJ) Sibiu, Ana Kraus, a fost reținută de DNA și alți patru angajați din instituție au fost puși sub control judiciar, au precizat marți surse judiciare pentru AGERPRES.

Directoarea de la CJ Sibiu a fost reținută și ceilalți patru angajați se află sub control judiciar după descinderea de luni de la sediul instituției sibiene.

Potrivit surselor citate, au fost puși sub control judiciar Nicolae Cracea, șef Serviciu Relații Publice, CIC și Informatică, Ioan Stoica, director executiv Direcția Economică, Valentin Vasilescu, director executiv Direcția Informatică, Relații Publice, Resurse Umane, toți din CJ Sibiu, și Emil Buciuman, administratorul unei firme.

Direcția Națională Anticorupție a informat luni că procurorii au efectuat percheziții în 11 locații situate în municipiul Sibiu, într-un dosar privind infracțiuni de corupție și asimilate acestora, comise în perioada 2011 — 2015.

"Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Alba Iulia efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada 2011 — 2015. În cursul zilei de 1 august, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 11 locații situate în municipiul Sibiu, dintre care una la sediul unei instituții publice, iar restul la sediile unor societăți comerciale și la domiciliile unor persoane fizice", se arăta în comunicatul DNA transmis luni AGERPRES.

Perchezițiile efectuate au vizat achiziții directe de la societăți comerciale favorite ale fostului președinte Ioan Cindrea, au declarat luni pentru AGERPRES surse judiciare.

Procurorii au efectuat percheziții la Consiliul Județean Sibiu, dar, conform surselor, și la directoarea serviciului administrativ Ana Kraus — biroul acesteia din CJ — și la persoane fizice.

Conform surselor, Ioan Cindrea, în timpul mandatului deținut la CJ Sibiu, ar fi favorizat agenți economici, inclusiv firma ginerelui său și a fiicei sale în cadrul unor proceduri de achiziții publice organizate de instituție.

Ancheta DNA ar viza, au mai menționat sursele, și alți funcționari, printre care și o directoare din Serviciul administrativ CJ Sibiu în legătură cu derularea unor achiziții directe de la societăți comerciale.

Achizițiile urmărite de anchetatori ar fi fost derulate în perioadele 2011-2013, 2014-2015, având ca obiect cumpărarea de către Consiliu a unor servicii de monitorizare foto/video, de reparații și întreținere auto, precum și achiziții de materiale de întreținere/consumabile.

Sursele citate au arătat că procedurile au fost derulate cu menționarea de date nereale în documentele justificative ale tranzacțiilor comerciale, aspecte de natură a crea un avantaj patrimonial furnizorilor, corelativ cu crearea unui prejudiciu bugetului autorității contractante. Adaosul ar fi fost în unele cazuri și peste 240%.

Președintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a confirmat luni pentru AGERPRES că au loc percheziții DNA la sediul instituției, fiind vizate contracte aprobate de fostul președinte Ioan Cindrea.

"Perchezițiile DNA sunt legate de aceleași chestiuni care au mai fost—serviciul Achiziții, Economic și IT, din aceeași anchetă, se cer date suplimentare. Nu este vizată actuala conducere. E vorba de același dosar, aceleași cercetări, doar că solicită acte în plus", a explicat Daniela Cîmpean.

Potrivit acesteia, "activitatea CJ Sibiu nu este afectată de ancheta DNA".

Este pentru a doua oară în acest an când au loc percheziții DNA la CJ Sibiu. Prima dată, anchetatorii au cerut documente în luna aprilie. Atunci s-au verificat mai multe contracte aprobate de fostul președinte al CJ Sibiu Ioan Cindrea.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”