UPDATE DNA: Managerul Spitalului Județean de Urgență Constanța, Dănuț Căpățînă, reținut pentru luare de mită

UPDATE DNA: Managerul Spitalului Județean de Urgență Constanța, Dănuț Căpățînă, reținut pentru luare de mită

Procurorii DNA l-au reținut miercuri pe Dănuț Căpățînă, manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.

El a fost surprins miercuri în flagrant de către procurorii anticorupție, după ce a primit de la persoana denunțătoare o tranșă din ''datoria'' pretinsă, și anume 10.000 euro.

Dănuț Căpățînă va fi prezentat joi Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2011 — 2015, între Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, reprezentat de Dănuț Căpățînă, și o societate s-au încheiat un acord cadru și mai multe contracte pentru prestarea serviciilor IT, constând efectiv în: oferirea suportului informatic pentru managementul activității (licențe de aplicații și diferite programe), disponibilitate volum de calcul și stocare date, asigurarea serviciilor de consultanță de specialitate privind implementarea sistemelor, mentenanță, configurarea și adaptarea în funcție de nevoile specifice ale spitalului și instruirea utilizatorilor.

DNA precizează că valoarea totală a serviciilor ce urmau a fi prestate în cadrul acordului era de aproximativ 556.800 euro (fără TVA) — aproximativ 139.200 euro (fără TVA)/an.

"În același context, pentru 'buna derulare' a contractelor și pentru a nu exista întârzieri la plata facturilor pentru serviciile prestate, Dănuț Căpățînă a pretins și primit, lunar, cu titlu de mită, de la reprezentanții firmei respective (denunțători în cauză) inițial suma de 2.300 euro, majorată ulterior la 2.900 euro. Plățile s-au făcut, la indicația lui Căpățînă, în baza unor contracte de 'consultanță' încheiate de societatea respectivă cu două companii off-shore, ce aparțineau managerului unității medicale, deși firma respectivă nu a beneficiat niciodată de asemenea de servicii", susțin procurorii.

Anchetatorii au reținut că, în perioada 2012 — august 2015, el a primit în această modalitate suma totală de peste 77.400 euro la care se mai adaugă 8.000 euro primiți cash.

"În aprilie 2016, în contextul în care aceeași societate se afla în negocieri cu spitalul în vederea încheierii unui nou contract, cu ocazia unei întâlniri, Căpățînă i-a amintit unuia dintre denunțători faptul că mai are de achitat o 'datorie' de 50.000 euro. După ce au căzut de acord cu privire la suma și modalitatea de remitere, respectiv 25.000 — 30.000 de euro, plătibilă cash și în rate, inculpatul a pretins pentru derularea viitorului contract 10% din valoarea facturilor emise, respectiv suma de 1.300 euro/lună, față de procentul de 15% pretins anterior", mai arată DNA.

Sursa citată subliniază că, în 4 noiembrie 2014, Dănuț Căpățînă, în aceeași calitate de manager, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, în sarcina sa reținându-se săvârșirea unei infracțiuni de tentativă la abuz în serviciu, în legătură cu atribuirea unui contract de concesiune a serviciului de producție, distribuție și monitorizare oxigen medicinal.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți, ca să vedeți pe mâinile cui a ajuns România!

2 „Parcă am fi coafeze” / Profesoară, oripilată de cadourile pe care le fac părinții de Sărbători

3 Apropo de războiul din Ucraina, sâmbătă seara, în Târgul de Crăciun din București aveai senzația că ești la Kiev...

4 Cine este interlopul român care l-a transformat pe polițistul care îl păzea în propriul angajat. Apoi, l-a turnat

5 Președintele Bulgariei / Condițiile Austriei pentru primirea României și Bulgariei în „Air Schengen”, inacceptabile