UPDATE Erdogan anunță că Turcia refuză modificarea legii antiteroriste cerută de UE pentru a suprima vizele

Președintele islamo-conservator al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri că nu se pune problema să fie modificată legea antiteroristă turcă, după cum a cerut Uniunea Europeană (UE) în schimbul ridicării vizelor pentru cetățenii turci, informează AFP.

'Uniunea Europeană ne cere să modificăm legea antiteroristă. Însă, în acest caz noi vom spune: 'noi vom merge pe drumul nostru și voi pe al vostru'', a declarat Erdogan, în timpul unui discurs public susținut la Istanbul.

Turcia a îndeplinit cea mai mare parte din criteriile cerute de UE pentru anularea vizelor pentru cetățenii turci care efectuează vizite de scurtă durată în spațiul Schengen, însă cele 28 de state membre cer ca parlamentul turc să-și redefinească legea antiteroristă în conformitate cu normele democratice europene.

Ankara afirmă că discuțiile sunt în derulare, până în iunie, pe marginea celor cinci condiții restante dintre cele 72 de cereri evocate de UE.

Turcia a declarat anularea vizelor pentru cetățenii săi o condiție indispensabilă pentru a continua să pună în aplicare acordul controversat cu privire la migranți.

În cadrul aceluiași discurs, Erdogan a declarat că reforma constituțională, care i-ar conferi puteri extinse președintelui, trebuie să fie supusă rapid la vot în cadrul unui referendum.

'O nouă constituție și un sistem prezidențial sunt o necesitate urgentă', a declarat el, la o zi după retragerea premierului său, Ahmet Davutoglu, de la conducerea Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP, islamo-conservator) și, implicit, a guvernului, o decizie care ar urma să consolideze puterea președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan, care conduce Turcia din 2002, inițial ca șef al executivului, apoi ca președinte ales pentru prima dată prin sufragiu universal în 2014, subliniază în mod regulat 'necesitatea' ca Turcia să treacă de la un sistem parlamentar la unul prezidențial.

Pentru a face aceasta, este necesară o modificare la Constituție, însă proiectul este susținut în parlament doar de partidul său, AKP, în timp ce opoziția îi este extrem de ostilă.

Erdogan a câștigat toate alegerile de după 2002 și, potrivit sondajelor, va câștiga și referendumul dacă acesta va fi organizat.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevărul despre ce se întâmplă în America?

2 Ambasadorul SUA la Bucureşti: SUA nu au un alt prieten mai bun decât România. Credeți în voi înșivă. Vom ajuta…

3 Megadosar de prostituție: Oameni de afaceri și polițiști, trimiși în judecată în cazul clubului unde se distra…

4 Firea, primul semnal că nu va mai candida! Va da vina pe problemele medicale

5 DOCUMENTE / Coaliția PSD / ALDE a secretizat salariile polițiștilor și jandarmilor