UPDATE Franța/legislative: Prezență la vot de 17,75% până la miezul zilei în turul al doilea, net inferioară primului tur

UPDATE Franța/legislative: Prezență la vot de 17,75% până la miezul zilei în turul al doilea, net inferioară primului tur

UPDATE ORA 13. 31 Alegătorii francezi au votat în proporție de 17,75% până la mijlocul zilei în turul al doilea al legislativelor, o prezență net inferioară celei de duminica trecută la aceeași oră locală 12.00 (10.00 GMT), când rata de participare a fost de 19,24%, a comunicat Ministerul de Interne de la Paris, transmit AFP și Reuters.

În 2012, prezența în turul al doilea la legislative era la aceeași oră de de 21,41%, iar în 2007 de 22,89%.

Dacă tendința va continua, nivelul de participare ar putea înregistra un minim istoric, într-un scrutin așteptat să ofere o majoritate zdrobitoare în Adunarea Națională partidului președintelui Emmanuel Macron și aliaților săi centriști.
Președintele Macron a votat în cursul dimineții, puțin după ora locală 09.00 (07.00 GMT), mai devreme decât în mod obișnuit pentru el, pentru a putea fi prezent la o ceremonie militară programată de la ora 11.00 (09.00 GMT).

Macron a votat în cocheta localitate balneară Le Touquet, pe coasta de nord-est, unde deține o reședință împreună cu soția sa Brigitte, care nu l-a acompaniat de această dată.

Emmanuel Macron va merge apoi la Palatul Elysee, de unde va urmări noaptea electorală, care va începe la ora locală 20.00 (18.00 GMT), odată cu închiderea urnelor și anunțarea primelor estimări.

Premierul Edouard Philippe și-a exprimat și el opțiunea de vot în cursul dimineții, într-o secție din Le Havre (nord-est), oraș al cărui primar a fost până la numirea la conducerea guvernului. Philippe a votat într-una din urnele electronice folosite în Le Havre de mai mulți ani, potrivit agenției EFE.
UPDATE ORA 09.18 Franța: S-au deschis secțiile de vot pentru turul al doilea al alegerilor legislative

Cele aproximativ 67.000 de secții de vot din Franța s-au deschis duminică pentru turul al doilea al alegerilor legislative, un scrutin în urma căruia se anticipează o majoritate zdrobitoare în Adunarea Națională pentru partidul noului președinte Emmanuel Macron și aliații săi, transmite AFP.

Peste 47 de milioane de francezi sunt chemați la urne pentru un scrutin de la care se așteaptă confirmarea dorinței de înnoire a scenei politice în pofida unui absenteism pronunțat, care l-ar putea chiar depăși pe cel istoric de acum o săptămână (51,3%).

Ultimele birouri de vot se vor închide la ora 18.00 GMT.
ORA 08.50 Francezii votează în turul al doilea al legislativelor, care i-ar putea aduce lui Macron o majoritate zdrobitoare

Peste 47 de milioane de francezi sunt chemați duminică la urne pentru turul al doilea al alegerilor legislative, în care se așteaptă să-i ofere o majoritate zdrobitoare noului președinte Emmanuel Macron, confirmând dorința de înnoire a scenei politice în pofida unui absenteism pronunțat, care l-ar putea chiar depăși pe cel istoric de acum o săptămână (51,3%), transmite AFP.

După succesul înregistrat în primul tur, pe 11 iunie, de partidul său La République en Marche, președintele Macron așteaptă o 'confirmare' care i-ar permite să-și pună în aplicare programul: flexibilizarea Codului Muncii, moralizarea vieții politice, o lege antiteroristă care să înlocuiască starea de urgență în vigoare în Franța după atentatele din noiembrie 2015.

Aliat cu centriștii din MoDem, partidul său ar putea obține între 400 și 470 de mandate din 577, conform proiecțiilor institutelor de sondare, ceea ce i-ar aduce una din majoritățile cele mai importante din timpul celei de-a 5-a Republici franceze, adică după 1958.

În primul tur, formațiunea înființată doar de un an a întrunit 32,3% din sufragii, mult în fața dreptei ( 21,5%), a stângii radicale (13,7%), a Frontului Național (extrema dreapta, 13,2%) și a Partidului Socialist (9,5%).

În total, 1.146 candidați, dintre care 40% femei, își dispută 573 de fotolii de deputat rămase în joc, pentru un mandat de 5 ani.

În urma primului tur au fost distribuite doar patru mandate, consecință a absenteismului care, potrivit sondajelor, ar putea atinge duminică 53%-54%, cu circa 12 procente mai multe decât în 2012.

Potrivit unui sondaj Elabe difuzat joi, 61% dintre francezi doresc totuși ca turul al doilea să-l 'rectifice pe primul, cu o majoritate mai puțin importantă decât este așteptat'.

Cele două mari familii politice, dreapta și stânga, care structurează viața politică franceză de decenii, se așteaptă însă la un număr mult mai mic de mandate în viitoarea Adunare Națională.

Tot conform proiecțiilor, Republicanii (dreapta) nu pot spera decât la 60-132 de mandate (200 în ultima Adunare Națională), iar Partidul Socialist, care anterior a controlat jumătate de mandate, nu va obține decât câteva zeci de locuri.

În schimb, Franța nesupusă (stânga radicală) a lui Jean-Luc Mélenchon și Partidul Comunist nu vor obține, cel mai probabil, cele 15 mandate necesare pentru a constitui un grup parlamentar, iar Frontul Național nu este creditat decât cu 1-5 mandate.

Printre personalitățile rămase în cursă se află Marine Le Pen — lidera Frontului Național, care vizează un mandat de deputat în fieful său din Hénin-Beaumont (nord), după ce a fost învinsă în turul al doilea al prezidențialelor de Emmanuel Macron—, fostul prim-ministru socialist Manuel Valls, candidat în regiunea pariziană, și Jean-Luc Mélenchon la Marsilia (sud-est).

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bășiți aici! / „Declarația de la București” / Căcații stângii, acum ajunși bășini, vor să-l alunge pe Iohannis

2 Ăștia o iau razna / Numire suspectă în Guvern pe filiera interlopului lui Cîțu / Cum, mă, să pui în locul unui pro…

3 Fiul patronului Cris-Tim, arestat pentru trafic de droguri

4 „Am depresie și anxietate severă. Am fost violată de patru ori!”

5 „A vrut să mă interneze la nebuni! La copii nu renunț niciodată!”