UPDATE Iohannis: Lupta anticorupție trebuie să continue cu motoarele la maximum; DNA va trebui să rămână un jucător concentrat

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că trebuie să existe o acțiune coerentă a autorităților și operaționalizarea instituțiilor cu atribuții în cazul recuperării prejudiciilor produse statului prin fapte de corupție comise de persoane pentru care s-a stabilit vinovăția.

"O temă importantă rămâne recuperarea prejudiciilor produse statului prin fapte de corupție comise de persoane pentru care s-a stabilit vinovăția prin decizie judecătorească definitivă. Nu putem permite ca persoane care s-au îmbogățit prin încălcarea legii penale să se bucure în continuare de respectivele foloase necuvenite. Cred, din acest punct de vedere, că avem nevoie de acțiune coerentă din partea autorităților și că trebuie operaționalizate cu adevărat instituțiile cu atribuții, care să recupereze prejudiciile", a spus Iohannis la prezentarea bilanțului DNA pe anul trecut.

El a remarcat menținerea stabilității cadrului legislativ și faptul că s-a evitat "pericolul unor legi sau alte acte normative care ar fi riscat să îngrădească lupta anticorupție, cum ar fi amnistia și grațierea, sau modificări intempestive la Codul penal sau la Codul de procedură penală".

În schimb, șeful statului a punctat că încuviințarea de către Parlament a cererilor justiției rămâne însă un capitol cu restanțe periodice.

"Doresc să subliniez încă o dată faptul că imunitatea parlamentară nu are voie să se transforme într-o piedică împotriva luptei anticorupție", a completat Iohannis.

Iohannis: Lupta anticorupție trebuie să continue cu motoarele la maximum; DNA va trebui să rămână un jucător concentrat

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că flagelul corupției afectează încă profund România, subliniind că lupta anticorupție trebuie să continue cu motoarele turate la maximum și DNA să fie un jucător concentrat în acest caz.

"Flagelul corupției continuă, din păcate, să afecteze profund societatea noastră. De aceea, lupta împotriva corupției nu numai că nu s-a încheiat, dar trebuie să continue cu motoarele turate la maximum, iar DNA va trebui să rămână un jucător concentrat în combaterea acestui fenomen extrem de nociv pentru societate", a spus șeful statului la prezentarea bilanțului DNA pe anul trecut, care relevă că în 2015 au fost trimise în judecată 497 de persoane cu funcții de conducere, dintre care 32 sunt demnitari.

Iohannis a subliniat că, în paralel, este necesară dezvoltarea unor politici publice și a unei legislații care să pună accent și pe educarea cetățenilor, în special a tinerilor, cu privire la efectele negative ale corupției de orice fel, precum și pe măsurile de prevenire a faptelor de corupție.

"Pentru o schimbare durabilă în societatea românească, am convingerea că, pe lângă caracterul judiciar și punitiv, lupta anticorupție trebuie să capete și o componentă educativă. De altfel, strategia anticorupție pentru perioada 2016-2020, care se află în lucru la Ministerul Justiției, urmează să pună accentul nu doar pe stabilitatea cadrului legislativ anticorupție, ci și pe tratarea incidentelor de integritate ca eșecuri de management al instituțiilor publice, insistând asupra importanței analizei post-incident și asupra măsurilor de prevenție", a afirmat președintele.

El a indicat că rezultatele DNA sunt de la an la an mai bune, fiind apreciate de cetățeni, dar și remarcate în plan extern.

"Dincolo de dosare și condamnări, activitatea DNA are și un alt efect, care se resimte deja și se va resimți pe termen lung la nivel profund. Activitatea DNA a început să schimbe societatea la nivel de mentalități și practici, să schimbe modul de funcționare a autorităților și instituțiilor publice și chiar a elitei politice și administrative. Legea este aceeași pentru toți, respectarea ei nu este opțională, iar corupția este inacceptabilă. Prin activitatea sa, DNA a început să arate că aceste principii nu sunt simple deziderate, greu de atins în România, ci că ele trebuie și pot să devină realitate. O societate care se clădește pe un asemenea fundament are mai multe șanse de dezvoltare și de prosperitate", a declarat șeful statului.

El le-a transmis reprezentanților DNA că le va fi partener în aplicarea acestor principii. "Am convingerea că veți continua eforturile pentru consolidarea statului de drept și a democrației în România, astfel încât cetățenii să aibă sentimentul că trăiesc într-o Românie sigură și dreaptă", a completat șeful statului.

Iohannis, la bilanțul DNA: Sunteți un model de instituție funcțională și ați creat un standard de performanță

Președintele Klaus Iohannis consideră că DNA este un model de instituție funcțională, care a creat un standard de performanță.

"Vă felicit pentru bilanțul din anul 2015. (...) De la an la an, activitatea Direcției Naționale Anticorupție a devenit tot mai eficientă, prin numărul de dosare instrumentate și complexitatea lor, precum și prin hotărârile definitive de confiscare și recuperare a unor bunuri provenite din infracțiuni. Sunteți un model de instituție funcțională și ați creat un standard de performanță", a spus Iohannis, la prezentarea bilanțului DNA pe anul trecut.

El a subliniat că, prin prezența sa la eveniment, dorește să dea încă o dată un semnal puternic de sprijin pentru lupta anticorupție, pentru întărirea statului de drept și a independenței justiției.

Potrivit șefului statului, DNA a câștigat prin activitatea și reușitele sale aprecierea cetățenilor, care își doresc să trăiască într-o societate dreaptă, într-o țară fără corupție, în care instituțiile, cei aleși să îi reprezinte și cei care îndeplinesc funcții publice sunt în serviciul oamenilor.

"Rezultatele obținute de dumneavoastră în lupta anticorupție, apreciate și dincolo de granițele României, sunt o garanție că procesul de consolidare a democrației și a statului de drept în România se află pe drumul cel bun", a afirmat Iohannis.

El s-a arătat convins că România va fi din ce în ce mai puternică în aplicarea principiului constituțional conform căruia nimeni nu este mai presus de lege și se va alinia practicilor consacrate în statele cu democrații consolidate, care pun cetățeanul în centrul oricărei politici publice.

AGERPRES/(A — autor: Florentina Peia, editor: Florin Marin, Claudia Stănescu editor online: Simona Aruștei, Mihaela Pană, Irina Giurgiu)

Citiți și:

* Kovesi: De cinci ori mai mulți miniștri și parlamentari, trimiși în judecată; achitările au scăzut la 7,63%

* Kovesi: Valoarea mitei — 431 milioane euro, sumă comparabilă cu cea pentru cofinanțarea programului de autostrăzi pe trei ani

* Kovesi: Peste 100 de primari și președinți de CJ, trimiși în judecată; e necesară o reformă în domeniul prevenirii corupției

* Kovesi: Pentru a avea rezultate nu trebuie să peticim justiția; am avut alături cetățenii care au strigat "corupția ucide"


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cine este femeia ucisă în bătaie la marginea Bacăului. Criminalul este de negăsit, după ce a anunţat că se sin…

2 CULISELE alegerii procurorilor din fruntea marilor parchete

3 ALERTĂ / Parchetul General anchetează felul în care mii de ruși și ucraineni au devenit cetățeni români fără să …

4 Cristina Guseth, atac șocant la ministrul Justiției: Predoiu este un parvenit, ca mulţi alţii, un om fără nici…

5 Care sunt simptomele coronavirusului din China? Seamănă foarte mult cu gripa, iar medicii spun că, dacă vor ex…

recomandări

Te ia DNA: Cristian Popescu Piedone

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai faimoasă pisicuță de pe internet