UPDATE Iran: Gardienii Revoluţiei îşi asumă ''responsabilitatea totală''; avionul a fost doborât fără ordin din cauza bruiajului

UPDATE Iran: Gardienii Revoluţiei îşi asumă ''responsabilitatea totală''; avionul a fost doborât fără ordin din cauza bruiajului

Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran şi-a asumat sâmbătă ''responsabilitatea totală'' pentru doborârea avionului ucrainean de pasageri miercuri, la Teheran, a declarat Amirali Hajizadeh, şeful Forţei aerospaţiale a acestei armate ideologice, transmit AFP şi Reuters.

''Asum responsabilitatea totală (în această catastrofă) şi mă voi conform oricărei decizii ce va fi luată'', a afirmat generalul de brigadă Amirali Hajizadeh, într-o înregistrare video postată pe site-ul televiziunii de stat.

''Aş fi preferat să fi murit şi să nu fiu martor la un astfel de accident'', a adăugat el.

Generalul a declarat că operatorul rachetei care a doborât avionul Boeing a deschis focul fără să fi putut obţine confirmarea unui ordin de tragere din cauza unui ''bruiaj'' de telecomunicaţii.

Soldatul a luat avionul drept o ''rachetă de croazieră'' şi a avut ''10 secunde pentru a decide. Putea decide să tragă sau să nu tragă, (dar) a luat decizia greşită'', a adăugat Hajizadeh.

Potrivit acestuia, ''a fost vorba de o rachetă cu rază scurtă de acţiune care a explodat aproape de avion'', iar ''aceasta explică cum avionul a putut continua să zboare''.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat forţelor armate ale ţării să remedieze orice ''neglijenţă'' şi să facă tot ce este necesar ''pentru evitarea repetării unui astfel de accident'', după ce Gardienii Revoluţiei au recunoscut doborârea din greşeală a avionului ucrainean.

Conform agenţiei Fars, apropiată ultraconservatorilor, Khamenei a fost informat vineri că tragedia avionului Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines a fost provocată de o ''eroare umană'', iar el a ordonat ca adevărul să fie făcut public.

Totodată, ayatollahul a prezentat ''sincere condoleanţe'' familiilor victimelor acestui ''accident întristător''.

La Kiev, s-a anunţat sâmbătă că preşedintele Volodimir Zelesnki va avea o discuţie telefonică cu omologul său iranian Hassan Rouhani în cursul după-amiezii. Preşedinţia ucraineană a declarat că este sigură că ''ancheta va fi promptă şi obiectivă''. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria