UPDATE Melania Trump a ratat prima parte din programul pentru soțiile și soții liderilor G20

UPDATE Melania Trump a ratat prima parte din programul pentru soțiile și soții liderilor G20

Prima doamnă a SUA, Melania Trump, a rămas vineri blocată pentru scurt timp în reședința unde s-a cazat la Hamburg pe durata summitului G20, din cauza protestelor violente ale manifestanților stângii radicale și antisistem.

Prin urmare, ea nu a luat parte la prima parte a programului pregătit pentru soțiile și soții liderilor prezenți la summitul G20 de la Hamburg. Soția președintelui american Donald Trump nu poate pleca din reședința de la Hamburg din rațiuni de securitate, a precizat pentru DPA purtătoarea sa de cuvânt.

"Nu am primit OK-ul din partea poliției pentru a putea ieși", a spus purtătoarea de cuvânt.

Președintele SUA însuși a fost nevoit să facă un ocol, vineri dimineața, pentru a ajunge la locul de desfășurare a summitului, din cauza numeroaselor proteste din centrul orașului.

Poliția din Hamburg a cerut întăriri de urgență pentru a face față protestelor violente împotriva summitului care au început din cursul nopții de joi spre vineri. Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne a menționat că au mai fost trimiși circa 200 de ofițeri pentru a răspunde solicitării de ajutor și că un număr de 23 din cei 800 de ofițeri aflați deja la fața locului au fost răniți până acum în ciocnirile cu manifestanții.

Turul cu barca al portului Hamburg, programat de organizatorii summitului pentru partenerii șefilor de stat sau de guvern, a avut loc fără Prima Doamnă a SUA. Nu au ratat în schimb excursia Joachim Sauer, soțul cancelarei Angela Merkel, Brigitte Macron, soția președintelui francez Emmanuel Macron, Philip May, soțul șefei executivului britanic Theresa May și Sophie Gregoire Trudeau, soția premierului canadian Justin Trudeau, care a venit și cu fiul lor de trei ani, Hadrien.

După masa de prânz, grupul avea prevăzută o vizită la un centru de cercetări în domeniul climei, vizită care Joachim Sauer a insistat să aibă loc deși este considerată oarecum controversată, dată fiind recenta decizie a președintelui american de a retrage SUA din Acordul de Paris privind schimbările climatice.

G20: Poliția din Hamburg cere întăriri, din cauza 'multiplelor infracțiuni' comise

Poliția din Hamburg a confirmat că a cerut întăriri din alte zone din Germania din cauza 'multiplelor infracțiuni' care sunt comise pe fondul protestelor violente care au loc la summitul G20 care se desfășoară în acest oraș din nordul țării, transmite vineri DPA.

Solicitarea vine după ce poliția din Hamburg a anunțat pe Twitter că vineri dimineață au izbucnit noi ciocniri la în oraș, unde mai mulți manifestanți au incendiat mașini ale poliției germane și au blocat intersecții și 'coridoare de transfer', ceea ce a perturbat deplasarea mai multor delegații. Totodată, protestatarii au atacat gărzile de securitate de la un hotel din centrul orașului unde sunt cazați mai mulți lideri, printre care și președinții rus Vladimir Putin și sud-coreean Moon Jae In, și au lansat o rachetă de semnalizare în direcția unui elicopter, fără însă a-l nimeri.

Pe de altă parte, ministrul de finanțe german Wolfgang Schaeuble a renunțat să mai participe la un eveniment în centrul orașului Hamburg, desfășurat în marginea summitului G20, din motive de securitate, au anunțat organizatorii.

Circa 19.000 de polițiști veniți din toată Germania au fost desfășurați în acest oraș port cu ocazia summitului, iar la Hamburg au fost trimise tancuri, elicoptere, ambarcațiuni și tunuri cu apă. Principalul miting anti-G20 ar urma să aibă loc sâmbătă, când sunt așteptați 100.000 de protestatari.

G20: Paza hotelului din Hamburg unde sunt cazați Putin și alți lideri, atacată de protestatari

Protestatari sosiți la Hamburg cu ocazia summitului G20 care are loc în acest oraș din nordul Germaniei au atacat paza hotelului unde sunt cazați președintele rus Vladimir Putin și alți lideri, a indicat vineri poliția, citată de agenția DPA.

În Hotel Park Hyatt din Hamburg sunt găzduiți, în afară de Putin, președintele sud-coreean Moon Jae și premierul australian Malcolm Turnbull.

În cursul altor incidente, un elicopter al poliției germane a fost ținta unui atac cu o rachetă de semnalizare lansată de protestatari, dar dispozitivul nu a atins aparatul de zbor, au indicat autoritățile din Hamburg, citate de DPA.

Potrivit sursei, în alte incidente unii protestatari au spart geamuri la Consulatul mongol și au tăiat cauciucurile unei mașini aparținând delegației canadiene la summitul G20.

G20: Noi ciocniri între manifestanți și poliție înaintea summitului

Noi ciocniri au izbucnit vineri dimineață în marginea summitului G20 de la Hamburg, unde mai mulți manifestanți au incendiat mașini al poliției germane, a anunțat aceasta pe Twitter, potrivit AFP.

Poliția federală a semnalat o 'operațiune în desfășurare împotriva unor persoane violente' care au lansat cockteiluri Molotov și au incendiat 'mașini de patrulare' în cartierul Altona, în apropierea unui comisariat. Un fotograf al DPA a transmis că circa 25-30 de mașini au fost incendiate în cartierele Altona și Blankenese.

Poliția a sfătuit populația să evite zona și să se țină la distanță de protestatarii violenți, potrivit DPA.

În același timp, sute de demonstrați din diferite părți ale orașului au încercat să treacă de cordoanele de securitate din apropierea locului unde are loc summitul, pentru a perturba reuniunea liderilor celor mai mari 20 de economii ale lumii.

Mai multe intersecții și 'coridoare de transfer' au fost blocate de demonstrați, ceea ce a perturbat deplasarea mai multor delegații.

Conform autorităților, până la 100.000 de manifestanți ar urma să protesteze în aceste zile la Hamburg, în marginea summitului G20, marcat de prima întâlnire între președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin.

Patru elicoptere survolau zona în cursul dimineții, după o noapte marcată de ciocniri între mii de manifestanți anti-G20 și forțele de ordine, confruntări soldate cu 17 persoane rănite ușor, dintre care 15 polițiști.

Aproximativ 20.000 de polițiști veniți din toată Germania au fost desfășurați în acest oraș port cu ocazia summitului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa