UPDATE Migranți: Cei 28 sunt de acord asupra unei "poziții comune" pentru un acord cu Turcia (premier luxemburghez)

UPDATE Migranți: Cei 28 sunt de acord asupra unei "poziții comune" pentru un acord cu Turcia (premier luxemburghez)

Liderii celor 28 de state ale UE au finalizat o "poziție comună" pentru un acord cu Turcia menit să oprească fluxul de migranți spre Europa, a anunțat prim-ministrul luxemburghez Xavier Bettel în noaptea de joi spre vineri, informează AFP.

Există "un acord asupra unei poziții a UE" și președintele Consiliului European Donald Tusk "o va prezenta prim-ministrului turc înaintea consiliului nostru european" vineri dimineață, a declarat Bettel pe contul său de Twitter.

O sursă europeană a subliniat totuși că acesta "nu este un acord (asupra unui text), ci o poziție comună", care ar trebui să permită negocierilor să avanseze.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, trebuie acum să prezinte această poziție "cu punctele pozitive și negative prim-ministrului turc" Ahmet Davutoglu, vineri dimineață, la Bruxelles, a precizat Bettel, în fața jurnaliștilor plecând de la summit.
O sursă europeană a subliniat totuși că acesta "nu este un acord (asupra unui text), ci o poziție comună", care ar trebui să permită negocierilor să avanseze. Niciun nou text nu a fost redactat joi seară pentru că obiectivul este ca la început Tusk "să înțeleagă liniile roșii ale unora și ale altora", potrivit acestei surse.

Proiectul de acord negociat la 7 martie între UE și Turcia, al cărui arhitect este considerat cancelarul german Angela Merkel, a fost puternic criticat.

Mai multe state membre se tem de ilegalitatea măsurii cheie din planul negociat: trimiterea înapoi a tuturor noilor migranți care sosesc în Grecia din Turcia, inclusiv solicitanții de azil.

Altele refuză sa meargă prea departe în contrapartida promisă Ankarei, în special Cipru, care totuși a anunțat joi seară pentru prima dată un "compromis" posibil.

Tusk trebuie acum să prezinte "poziția comună" a celor 28 lui Davutoglu vineri la 7.30 GMT, însoțit de președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și de Mark Rutte, premierul olandez a cărui țară asigură în prezent președinția rotativă a UE.

Cei trei lideri ai UE trebuie apoi să revină la ceilalți 28 de lideri cu rezultatele acestei negocieri în jurul prânzului, potrivit unei alte surse europene, citate de France Presse.

"Sperăm că vom cunoaște în jurul orei 13.00 (12.00 GMT) modul în care Turcia intenționează să acționeze", a declarat la rândul său cancelarul austriac Werner Faymann.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Fugarul Rizea a dezvăluit personajul care l-a „pensionat” pe Crin Antonescu!

2 FOTO Acesta este Hunter Biden... Băiatul are probleme...

3 Marian Godină îi dă replica Patriarhului Daniel: „Să înțeleg că Sf. Dimitrie n-a văzut 30 de ani cum trăiau ro…

4 Cine este senatorul PSD, Ion Ganea, care a dat peste cap planurile lui Marcel Ciolacu de a amâna alegerile: Fo…

5 ULTIMA ORĂ Dispar sistemele IT ale ministerelor și agențiilor guvernamentale, administrația centrală se va mut…