UPDATE Minerii și energeticienii care au plecat pe jos la București în semn de nemulțumire față de situația CEO au ajuns în Dolj

UPDATE Minerii și energeticienii care au plecat pe jos la București în semn de nemulțumire față de situația CEO au ajuns în Dolj

Cei aproximativ 50 de mineri și energeticieni care au pornit luni pe jos spre Capitală pe ruta Rovinari-Craiova-București, în semn de nemulțumire față de situația Complexului Energetic Oltenia (CEO), au ajuns după-amiază în județul Dolj, aceștia urmând să își petreacă noaptea în localitatea Ișalnița, unde vor campa pe un teren pus la dispoziție de colegii de la Electrocentrale.

* Minerii au pornit luni într-un marș de 320 de kilometri, de la Târgu Jiu până la București, în semn de protest

Președintele Federației Naționale Mine Energie (FNME), Dumitru Pârvulescu, a declarat pentru AGERPRES că traseul este destul de dificil pentru cei circa 50 de angajai ai CEO, care au între 45 și 58 de ani și "nu sunt maratoniști", motiv pentru care unul dintre aceștia a avut unele probleme de sănătate și a fost nevoie să fie transportat la spital. "Colegii din Dolj ne vor pune la dispoziție terenul de lângă Ișalnița unde vom campa. Următoarea oprire va fi la Slatina, miercuri seara", a spus Președintele FNME.

Pe traseu, oamenii le-au oferit protestatarilor fructe, apă, alimente. "Spiritul civic încă nu a dispărut de la noi. Dar dacă am fi educați mai mult în acest spirit civic, guvernanții nu ar trece peste noi cu tăvălugul, cu legi care sunt anti-românești", a mai spus Dumitru Pârvulescu.

Președintele Federației Naționale Mine Energie a mai afirmat că în urma acestui protest așteaptă ca statul să reglementeze piața de energie "și nu băieții deștepți" și o discuție aplicată pe tema situației pieței de energie.

"Dorim o discuție pe tema situației pieței de energie: cât plătește populația, cât plătim noi din prețul final. Așteptăm în primul rând ca statul să reglementeze piața de energie și nu băieții deștepți. România a vândut distribuția de energie, iar ce au făcut oamenii aceștia între timp nu prea se vede. Din păcate, au făcut sute de milioane de euro, le-au dus în țările lor, iar noi, românii, plătim din ce în ce mai mult. Plătim din ce în ce mai mult producătorul, acolo unde este producătorul. Nu e normal ca din cei 600 lei/MWh pe care îl plătește consumatorul final noi, care muncim cel mai mult să scoatem cărbune, să îl transportăm în termocentrală, primim doar 70 de bani, iar diferența colosală să o primească cei care fac un efort minim și speculativ", a mai afirmat Dumitru Pârvulescu.

Gorj: Minerii și energeticienii au parcurs, în prima zi de marș, 40 de kilometri în semn de nemulțumire față de situația CE Oltenia

Cei aproximativ 50 de mineri și energeticieni au pornit, marți, în cea de-a doua zi de marș pe ruta Rovinari-Craiova-București, ei petrecându-și noaptea în localitatea Cursaru din comuna Plopșoru, aproape de granița cu județul Dolj.

Potrivit președintelui Federației Naționale Mine Energie (FNME), Dumitru Pârvulescu, traseul de 40 de kilometri străbătut pe jos în prima zi de marș a fost unul dificil, angajații Complexului Energetic Oltenia (CEO) dormind în noaptea de luni spre marți în corturi și în mașinile cu care își transportă hrana și hainele de schimb.

El a menționat că marți vor parcurge încă 40 de kilometri, urmând ca la Ișalnița să li se alăture alți colegi de la unitatea respectivă.

"Traseul e destul de dificil, nu e așa de simplu să mergi 40 de kilometri pe zi, iar înnoptarea ca la cort, când burează. Sperăm ca astăzi (marți — n.r.) să ajungem la Ișalnița, ne așteaptă colegii de acolo. Mai sunt colegi care vor să ni se alăture, au venit și de la Turceni, Iovan (lider de sindicat — n.r.) le-a interzis să vină, dar acesta e spiritul sindicalist", a declarat Dumitru Pârvulescu.

Aproximativ 50 de mineri și energeticieni, angajați ai Complexului Energetic Oltenia (CEO) au plecat, luni dimineața, într-un marș de protest pe ruta Rovinari-Craiova-București în semn de nemulțumire față de indiferența autorităților naționale cu privire la situația companiei și a Sistemului Energetic Național.

Cei peste 50 de salariați ai companiei au pornit din fața Sucursalei Electrocentrale Rovinari, acestora alăturându-li-se, pe o distanță de câțiva kilometri, și circa o sută de localnici din zonă.

Dumitru Pârvulescu declara, săptămâna trecută, că marșul se va desfășura pe parcursul a opt zile, salariații CEO urmând să parcurgă circa 40 de kilometri pe zi. Participanții sunt angajați ai companiei energetice aflați în concediu sau în întrerupere de activitate.

AGERPRES/ (A, AS — autor: Irina Poenaru, Maria Mitrică, editor: Oana Popescu, Diana Dumitru, editor online: Gabriela Badea, Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale