UPDATE Ministrul Justiției: Vom face un inventar al tuturor deciziilor CCR cu referire la normele juridice penale

UPDATE Ministrul Justiției: Vom face un inventar al tuturor deciziilor CCR cu referire la normele juridice penale

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat luni că se va realiza un inventar al tuturor deciziilor Curții Constituționale cu privire la normele juridice penale, urmând ca acelea care nu au fost transpuse să fie adaptate în raport cu hotărârile CCR.

"Am avut în vedere două cerințe pe care tot românul le știe, pe care MCV le cere și care sunt firești. S-a vorbit în ultima perioadă și se tot vorbește despre nevoia de a pune în acord legislația penală și procesual penală cu deciziile CCR. (...) Prin urmare, vom face un inventar al tuturor deciziilor CCR cu referire la normele juridice penale, procesual penale, vom vedea care norme au fost adaptate în raport cu deciziile și considerentele Curții și dacă sunt încă netranspuse vom propune legiuitorului inițial un proiect de lege, pentru a pune de acord legislația penală, procesual penală cu deciziiile Curții, pentru că, dacă în 45 de zile, știm prea bine, nu le pui de acord, timp în care textul este suspendat, ulterior își încetează efectele. (...) Sigur că ele trebuie adaptate, puse de acord", a declarat Tudorel Toader, la Ministerul Justiției, cu privire la anumite proiecte de modificare a legislației penale.

El a adăugat că un al doilea proiect se referă la punerea în acord a legislației cu directivele Uniunii Europene.

"Al doilea proiect reprezintă și este tot atât de prioritar directivele acelea care trebuie transpuse și tot la fel vom verifica ce obiective nu au fost transpuse. Ne apropiem de termenul de grație, să inițiem proiect de lege pentru transpunerea directivei, sigur, păstrând acea marjă de apreciere pe care legiuitorul național o are", a arătat Toader.

Cu privire la activitatea pe care o va desfășura la Ministerul Justiției, Tudorel Toader a precizat că nu poate veni cu propuneri ''desprinse de realitate''.

"Noi trebuie să cunoaștem realitatea așa cum este astăzi aici la Ministerul Justiției, să vedem ce este, sunt practic două paliere, sunt activitățile curente de care trebuie să avem grijă să se desfășoare corect, complet și la timp și a doua direcție — măsurile mari strategice pe care ni le propunem în viitor. Eu nu pot veni cu propuneri desprinse de realitate, sigur că eu nu pot veni cu propuneri decât de perfecționare, de îmbunătățire a activității, activitate care înseamnă normativa pe de-o parte, de punere în aplicare a legislației pe de altă parte. Acestea sunt coordonatele pe care probabil o să ne desfășurăm activitatea", a spus ministrul Justiției.

Întrebat despre punctul de vedere pe care îl va avea la CCR în legătură cu sesizarea privind conflictul constituțional dintre Guvern și DNA, Toader a explicat că la Curtea Constituțională se va prezenta în numele premierului.

''Deci nu voi vorbi în nume propriu ca ministru al Justiției, ci voi susține punctul de vedere exprimat de către primul-ministru al României care este parte în acest reclamat conflict, reclamat conflict pentru că vom vedea ce vor decide judecătorii constituționali, dacă vor aprecia vor constata că este sau că nu este", a precizat Tudorel Toader.

În legătură cu oportunitatea grațierii unor pedepse cu suspendare, ministrul Justiției a arătat că, după ce va analiza proiectul de lege depus în Parlament, va prezenta un punct de vedere.

"Proiectul de lege este la Parlament, Parlamentul este cel care va decide, sigur înțeleg că astăzi — mâine voi avea și o întrevedere cu dânșii pentru a vedea conținutul proiectului de act normativ. După ce îl văd, după ce îl analizez, cu siguranță îmi voi spune punctul", a adăugat Tudorel Toader.

Întrebat despre MCV, Toader a afirmat că "tot românul vede că ar trebui ridicat".

"Îi mulțumesc doamnei ministru Birchall (...) care a asigurat buna funcționare a ministerului în acest interval scurt, dar deloc confortabil și pot spune că împreună vom avea o strânsă colaborare pentru că ministerul pe care îl conduce domnia sa și cu Ministerul Justiției au cea mai consistentă implicare în evaluarea posibilităților de îndeplinire a cerințelor din MCV și cu perspectiva ridicării acestuia", a menționat Tudorel Toader.

AGERPRES/(A — autor: Mihai Stoica, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /