UPDATE Ordinul lui Trump privind imigrația: Mai mulți diplomați americani protestează; Casa Albă le dă un ultimatum

UPDATE Ordinul lui Trump privind imigrația: Mai mulți diplomați americani protestează; Casa Albă le dă un ultimatum

Casa Albă a lansat luni un ultimatum la adresa diplomaților americani care au protestat oficial față de ordinul executiv semnat vineri de președintele Donald Trump și care suspendă intrarea în Statele Unite a cetățenilor din unele țări musulmane și a refugiaților, transmite AFP.

"Fie ei acceptă programul, fie pleacă", a declarat Sean Spicer, purtător de cuvânt al Casei Albe.

AFP notează că este fără precedent pentru orice nouă administrație americană: la zece zile după învestirea lui Donald Trump și trei zile după decretul său anti-imigrație, diplomați americani "contestatari" se revoltă față de acest text care a provocat indignare în SUA și în lume.

Deși Departamentul de Stat se află în teorie trecut sub drapelul administrației Trump, un număr de diplomați au transmis "un mesaj, printr-un canal disident, privind decretul intitulat "Protejarea națiunii împotriva intrării teroriștilor străini în Statele Unite", a explicat Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat sub John Kerry și care asigură interimatul în așteptarea eventualei sosiri a secretarului de stat numit, Rex Tillerson.

Diplomatul american a amintit că această cale de contestare în cadrul ministerului reprezintă "de mai mult timp un vehicul oficial care permite angajaților Departamentului de Stat să-și exprime opiniile și perspectivele alternative asupra problemelor de politică externă".

El nu a dat detalii despre conținutul respectivului text "disident", dezvăluit de blogul specializat Lawfare, nici legate de numărul diplomaților care îl susțin sau care l-au semnat. Lawfare vorbește de "sute" de funcționari gata să parafeze documentul.

Diplomații contestatari denunță "o politică ce închide poarta pentru mai mult de 200 de milioane de călători legitimi, în speranța împiedicării unei mici părți să utilizeze sistemul de vize pentru a intra în SUA și a-i ataca pe americani". Aceasta "nu va răspunde obiectivului unei țări mai sigure", estimează "disidenții".

Într-o Americă edificată grație valurilor succesive de imigrație, diplomații acuză decretul lui Trump că merge chiar împotriva valorilor fundamentale americane de "nediscriminare, fair-play și de primire călduroasă a vizitatorilor străini și a migranților".

Acest "canal" de comunicare "contestatar" a fost creat la Departamentul de Stat în 1971, în timpul războiului din Vietnam. cu scopul de a răspunde presiunii diplomaților critici față de politica externă americană de atunci, amintește AFP.

Acesta a fost activat ultima dată în iunie, atunci când circa cincizeci de diplomați au solicitat ca Statele Unite să lovească militar regimul sirian, o critică severă la adresa administrației de la acea vreme, condusă de Barack Obama, care nu dorea să intervină în Siria.

Dar o contestare venind din Departamentul de Stat, la zece zile după învestitura noului președinte al SUA și chiar înainte ca secretarul său de Stat să-și preia funcția, nu s-a mai văzut, notează AFP.

Acest "canal disident" este "un proces important căruia secretarul de Stat interimar (Thomas Shannon) și Departamentul de Stat în ansamblul său îi acordă o mare valoare și îl respectă", a insistat Toner.

O modalitate pentru angajații ministerului — în număr de 70.000, prima rețea diplomatică și consulară a planetei — de a putea "să le transmită superiorilor opiniile lor cu deschidere și într-o manieră confidențială", a adăugat el.

Numeroși înalți diplomați care ocupau posturi "politice" sub administrația Obama au plecat în ultimele zile, dar mulți, inclusiv directori din eșaloanele medii, au rămas integrați în cadrul Afacerilor Externe.

În "furtuna" de după decizia sa de închide granițele pentru cetățenii a șapte țări musulmane, Donald Trump a apărat luni inițiativa sa, denunțată de numeroși șefi de stat și de o parte a mediului de afaceri.

Noul lider de la Casa Albă, Donald Trump, a semnat vineri un ordin executiv prin care se interzice intrarea pe teritoriul SUA a cetățenilor din șapte state majoritar musulmane — Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen—, declanșând un val de critici și de proteste pe plan intern și internațional.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…