UPDATE Prefectul de Caraș-Severin a fost dus la audieri

UPDATE Prefectul de Caraș-Severin a fost dus la audieri

Prefectul județului Caraș-Severin, Nicolae Miu Ciobanu, a fost condus, miercuri, la audieri, în urma perchezițiilor care au avut loc la sediul unei firme de securitate, bănuită de operațiuni ilicite, în cadrul căreia acesta a fost administrator între anii 2010 - 2012.

Procurorii DIICOT au efectuat miercuri, percheziții în 77 de locații, în dosarul în care ar fi vizați prefectul Nicolae Ciobanu și un șef serviciu ANAF, Felicia Chivu, iar prejudiciul s-ar ridica la aproximativ 6 milioane de euro, susțin surse judiciare.

Procurorii DIICOT — Biroul Teritorial Caraș-Severin, împreună cu ofițeri de poliție judiciară, au efectuat un număr de 77 percheziții domiciliare pe raza județului Caraș-Severin și în alte 19 județe, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani în domeniul societăților comerciale, având ca obiect de activitate paza și protecția de bunuri și persoane.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2010, pe raza județului Caraș-Severin, s-a constituit un grup infracțional organizat specializat în activități din sfera criminalității economico-financiare și spălare de bani, în scopul fraudării bugetului consolidat al statului.

În vederea asigurării unei activități infracționale calificate și organizate, grupul a acționat pe trei paliere, fiecare membru având un rol prestabilit, se precizează în comunicat.

Primul palier a avut un rol decizional și de coordonare, asigurat de către liderul grupării care a controlat  întreaga activitate infracțională, precum și de persoane apropiate care au avut ca sarcină monitorizarea punerii în aplicare a dispozițiilor acestuia.

Din palierul cu rol de execuție au făcut parte membrii ai grupării care inițial au fost angajați în societate, iar ulterior, din dispoziția liderului, au avut calitatea de administratori/asociați ai unor societăți, cele mai multe dintre ele de tip 'fantomă'. De asemenea, din acest palier, au făcut parte cei care au aderat ulterior la grupul infracțional, cu diverse roluri în societate (recrutarea de persoane dispuse să înființeze societăți comerciale fantomă, asigurarea legăturii între membrii grupării).

Din palierul de sprijin au făcut parte persoane care, fără a fi implicate direct în activitatea de evaziune fiscală și spălare de bani, au desfășurat alte activități infracționale (persoane din cadrul autorităților statului, funcționari bancari), care au acceptat să fie înființate societăți comerciale la adresa acestora sau transferul unor bunuri în scopul ascunderii provenienței acestora sau a evitării luării unor măsuri procesuale (sechestre).

În același comunicat se spune că liderul grupului a coordonat și societăți care au desfășurat o activitate comercială 'la vedere', participând la licitații având ca obiect asigurarea pazei unor diferite obiective. Ulterior, sub diverse modalități, această activitate era transferată către societățile comerciale de tip fantomă care erau utilizate temporar iar ulterior radiate. O altă latură a activității infracționale constă în transferarea angajaților societăților 'curate' către societăți 'fantomă', în baza unor contracte în care acestea din urma preluau și obligațiile fiscale aferente, fără a încasa însă niciun profit din această activitate comercială aparent legală (închirierea de forță de muncă).

Prejudiciul estimat cauzat bugetului de stat este în sumă de aproximativ 25 milioane lei.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul  Inspectoratului de Poliție al Județului Caraș-Severin, Direcția Generală Anticorupție — Serviciul  Județean Anticorupție Caraș-Severin, a Inspectoratului de Jandarmi al Județului Caraș-Severin, a Brigăzii Mobile de Jandarmi Timișoara.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”