UPDATE Preşedintele Parlamentului venezuelean se autoproclamă 'preşedintele în exerciţiu' al ţării, fiind recunoscut de Trump şi de Organizaţia Statelor Americane

UPDATE Preşedintele Parlamentului venezuelean se autoproclamă 'preşedintele în exerciţiu' al ţării, fiind recunoscut de Trump şi de Organizaţia Statelor Americane

Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean, controlat de opoziţie, s-a autoproclamat miercuri "preşedintele în exerciţiu" al ţării în faţa a mii de susţinători reuniţi la Caracas, iar imediat liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a anunţat că îl recunoaşte oficial ca preşedinte interimar al Venezuelei, iar Luis Almagro, secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane (OAS), l-a felicitat, relatează AFP, DPA şi Reuters.

"Jur să îmi asum oficial competenţele executivului naţional ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei pentru a ajunge (...) la un guvern de tranziţie şi pentru a obţine alegeri libere", a spus Juan Guaido de la tribună.


Foto: (c) Miguel Gutirrez / EPA


Într-un comunicat, preşedintele american Donald Trump a transmis că îl recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei, amplificându-şi presiunea asupra preşedintelui Nicolas Maduro.

Trump a spus că se va folosi "de întreaga forţă economică şi diplomatică a Statelor Unite pentru a face presiune pentru restaurarea democraţiei în Venezuela" şi a încurajat şi alte guverne din Emisfera Vestică să îl recunoască de asemenea pe Guaido.


Foto: (c) Miguel Gutirrez / EPA


La rândul său, Luis Almagro, secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane, cu sediul la Washington, l-a felicitat pe Juan Guaido.

"Îl felicităm pe Juan Guaido, preşedintele în exerciţiu al Venezuelei. El are toată recunoaşterea noastră pentru a impulsiona reinstaurarea democraţiei în această ţară", a scris pe Twitter Luis Almagro, care a spus încă de acum câteva zile că îl consideră pe liderul opoziţiei din Venezuela ca "preşedinte interimar" al ţării.


Foto: (c) Fernando Llano / AP


Juan Guaido, inginer din industrie, în vârstă de 35 de ani, a devenit rapid chipul opoziţiei venezuelene când a preluat la 5 ianuarie preşedinţia Parlamentului, singura instituţie care nu este sub controlul regimului Maduro.

Nicolas Maduro a început la 10 ianuarie al doilea său mandat de preşedinte al Venezuelei pentru şase ani, după o victorie electorală contestată de opoziţie şi de comunitatea internaţională. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...