UPDATE Reprezentanțele germane în Turcia, închise din cauza riscului de atentate (consulat)

UPDATE Reprezentanțele germane în Turcia, închise din cauza riscului de atentate (consulat)

UPDATE ORA 13.04 Reprezentanțele germane în Turcia sunt închise joi din motive de securitate ca urmare a riscului de atentate, la patru zile de la un atac sinucigaș care s-a soldat cu cel puțin 37 de morți și 125 de răniți la Ankara, a anunțat consulatul german din Istanbul, relatează AFP și DPA.

Această măsură excepțională vizează Ambasada Germaniei la Ankara, precum și consulatul general și liceul german din Istanbul. Misiunile diplomatice ale Germaniei în Turcia au fost închise ca urmare a unor 'indicii foarte concrete' referitoare la planificarea unor atacuri teroriste, a declarat joi, la Berlin, ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier, citat de DPA.

Atacul sinucigaș cu vehicul capcană care a vizat Ankara a fost revendicat joi de către o grupare radicală apropiată rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Șoimii Libertății Kurdistanului (TAK). Gruparea a vizat civili într-un loc foarte frecventat, Kizilay, în plin centru capitalei turce. Consulatul general al Germaniei la Istanbul este situat în apropiere de renumita Piață Taksim, unde au avut loc numeroase proteste.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul său, Ministerul de Externe de la Berlin le cere cetățenilor germani aflați la Istanbul, Ankara sau în alte orașe importante din Turcia să fie extrem de vigilenți și să evite întâlnirile în grupuri extinse în spații publice, vizitarea obiectivelor turistice și petrecerea timpului în zone situate în apropierea unor instituții guvernamentale sau militare.

La 12 ianuarie, 12 turiști germani au fost uciși într-un atac sinucigaș comis în centrul istoric și turistic al Istanbulului și atribuit de guvernul islamo-conservator grupării jihadiste Stat Islamic (SI). Un alt atentat sinucigaș, revendicat de TAK, a fost comis la 17 februarie și s-a soldat cu 29 de morți, în majoritate militari, în centrul capitalei Ankara .

Turcia este în stare de alertă maximă de la atentatul care a vizat la 10 octombrie 2015 o manifestație prokurdă în fața gării din Ankara și care s-a soldat cu 103 morți. Atacul, cel mai sângeros comis vreodată pe teritoriul turc, a fost atribuit SI.

Măsurile de securitate adoptate joi survin la două zile după ce ambasada germană i-a avertizat pe cetățenii săi în legătură cu riscul de atentate în capitala turcă.

ORA 09.53 Turcia: Consulatul german din Istanbul, închis joi în urma unei avertizări teroriste

Consulatul german și o școală germană din Istanbul au fost închise joi în urma unei avertizări teroriste, la câteva zile după atentatul cu mașină-capcană produs duminică seara în capitala turcă Ankara și soldat cu cel puțin 37 de morți, informează DPA.

Decizia a fost luată în urma unui avertisment care "nu a putut fi verificat în mod concludent", a precizat consulatul într-un e-mail de informare trimis cetățenilor germani.

Cele două instituții vor rămâne închise joi ca măsură de precauție, se menționează în informare.

La 12 ianuarie, un atentat sinucigaș a vizat un grup de turiști în cartierul Sultanahmet din Istanbul, provocând decesul a 12 cetățeni germani . Cu toate acestea, ministrul de interne Thomas de Maiziere a declarat că niciun element al anchetei nu indică faptul că Germania a fost vizată în mod special de acest atac, atribuit de autoritățile turce Statului Islamic.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...