UPDATE Rusia și Turcia au semnat un acord privind proiectul de gazoduct TurkStream pe sub Marea Neagră (AFP)

UPDATE Rusia și Turcia au semnat un acord privind proiectul de gazoduct TurkStream pe sub Marea Neagră (AFP)

Rusia și Turcia au semnat luni un acord privind realizarea proiectului de gazoduct TurkStream, care va transporta gaz rusesc în Europa pe sub Marea Neagră, transmite AFP.

*Putin în Turcia pentru a discuta despre energie în pofida dezacordurilor asupra Siriei

La capătul unei întrevederi de o oră și 40 de minute, prilejuită de Congresul mondial al Energiei de la Istanbul, președintele rus Vladimir Putin și omologul său Recep Tayyip Erdogan au convenit asupra termenilor acestui proiect energetic major.

Acordul parafează reconcilierea dintre Moscova și Ankara după o gravă criză diplomatică declanșată de doborârea de către aviația turcă a unui avion al armatei ruse care survola frontiera siriano-turcă în noiembrie 2015.

Proiectul TurkStream a fost prezentat public la sfârșitul lui 2014, în același timp cu abandonarea, în plină criză ucraineană, a proiectului South Stream, blocat de Uniunea Europeană.

Acordul semnat luni 'prevede construirea a două conducte' ce vor forma gazoductul pe sub Marea Neagră, a declarat presei directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller.

'Capacitatea fiecărei conducte va fi de 15,75 miliarde de m3 de gaz pe an', a precizat el.

Acordul a fost semnat de cei doi miniștri ai energiei, în prezența președinților Erdogan și Putin.

Liderul de la Kremlin se află pentru prima oară în Turcia de când Moscova și Ankara au decis, la sfârșitul lui iunie, normalizarea relațiilor bilaterale, însă întrevederea de luni a fost cea de-a treia în aceeași perioadă.

'Am încredere deplină în procesul de normalizare a relațiilor început între Turcia și Rusia', a declarat Erdogan, într-o conferință de presă comună.
În pofida recentei apropieri, Moscova și Ankara se află în continuare în tabere diferite în conflictul din Siria. În timp ce rușii sunt aliați majori ai președintelui Bashar al-Assad, turcii îi sprijină pe rebelii care luptă pentru îndepărtarea regimului.

'Avem o poziție comună potrivit căreia trebuie făcut totul pentru livrarea de ajutor umanitar la Alep. Singura problemă este asigurarea securității livrării', a indicat luni Vladimir Putin, citat de Reuters.

Sâmbătă, Rusia s-a opus prin veto în Consiliul de Securitate al ONU unui proiect de rezoluție care cerea încetarea loviturilor aeriene și a zborurilor militare deasupra Alepului, însă un text rival redactat de Moscova nu a reușit să obțină un minimum de nouă voturi favorabile.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Dizarmonic. Fals. Crud. Inadaptat / Un psiholog calcă pe cutume și-l „diagnostichează” pe Iohannis

3 Ea e madam Ciolacu. Poate cea mai de succes covrigăreasă din Buzău...

4 Jocuri de putere între taberele marionetelor din PSD

5 De citit...