UPDATE Spitalele britanice și companii spaniole, printre țintele unor atacuri cibernetice "la nivel global"

UPDATE Spitalele britanice și companii spaniole, printre țintele unor atacuri cibernetice "la nivel global"

UPDATE ORA 22:27 Un atac informatic "la nivel global" și calificat ca "incident major" de către Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) a blocat calculatoarele a numeroase spitale din această țară, un atac similar înregistrând și mari companii spaniole, printre care Telefonica, transmite AFP.

"Un anumit număr de organizații au raportat că au fost afectate de atacuri informatice", a explicat NHS într-un comunicat, subliniind că ancheta în acest caz este la început, dar că virusul ar fi Wanna Decryptor.
Acest virus criptează datele existente pe un computer, cu scopul de a cere proprietarului o răscumpărare în schimbul unei chei de deblocare.

Atacul ar fi unul "la nivel global" și ar atinge organizații din Australia, Belgia, Franța, Germania, Italia și Mexic, au indicat analiști de la Forcepoint Security Labs, într-un comunicat, precizând că este vorba de o "campanie majoră de e-mailuri răuvoitoare".

"În acest stadiu, nu avem elemente care să ne facă să credem că a existat un acces la datele pacienților", a dorit să asigure conducerea NHS.

Acest atac nu este "îndreptat specific contra NHS și atinge alte sectoare", a adăugat aceasta, fără a da alte detalii.
Totodată, șefa guvernului de la Londra, Theresa May, citată de AFP, a declarat vineri seara că atacul informatic împotriva NHS a fost unul "internațional", atingând "mai multe țări și organizații".

"Acesta nu vizează NHS, este un atac internațional și mai multe țări și organizații au fost afectate", a declarat aceasta, pe canalul de televiziune Sky News, fără a preciza totuși numărul țintelor vizate.

Vineri, gigantul spaniol de telecomunicații Telefonica și mai multe alte companii spaniole au anunțat de asemenea că au fost victimele unui atac cibernetic.

La Madrid, ministerul Energiei a explicat că are "confirmarea a diferite cyber-atacuri vizând companii spaniole" printr-un virus de tip "ransomware" care blochează accesul la fișiere atât timp cât o răscumpărare nu este plătită.

Într-un comunicat, ministerul spaniol a asigurat că atacul informatic "a atins punctual echipamente informatice ale lucrătorilor din diverse companii" și acesta "nu afectează prestarea de servicii, nici exploatarea resurselor, nici utilizatorul acestor servicii".

Centrul Național Spaniol criptologic (CCN) — divizie a serviciilor de informații însărcinată cu securitatea tehnologiei informației — a vorbit de un "atac masiv de tip ransomware", cryptoware, de tip WannaCry.

Atacul "atinge sistemele Windows criptând toate fișierele și pe acelea din rețelele partajate", a explicat CCN.

Potrivit agenției EFE, compania rusă Kaspersky de securitate informatică a estimat la peste 45.000 numărul atacurilor informatice cu virusul de tip ransomware, care au afectat vineri infrastructuri din cel puțin 74 de țări.

ORA 17:54 Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie anunță că ia măsuri după un atac cibernetic
Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) a anunțat vineri că ia măsuri după un atac cibernetic în urma căruia spitale din întreaga țară au fost nevoite să anuleze programări și să redirecționeze urgențele, relatează Reuters.

"Știm că a avut loc un atac cibernetic și lucrăm la un răspuns", a declarat un purtător de cuvânt al NHS Digital, o divizie a Serviciului Național de Sănătate, care se ocupă de chestiuni legate de tehnologia informației.

Anterior, serviciul de sănătate din Merseyside, în nordul Angliei, a anunțat pe Twitter că "în urma unui posibil atac cibernetic la nivel național, luăm toate măsurile de precauție posibile pentru a proteja sistemele și serviciile noastre de sănătate locale".

Rețeaua de spitale Barts Health din Londra, din care fac parte St. Bartholomew și The Royal London, a afirmat că a activat un plan de incidente majore și a anulat programările de rutină după un posibil atac cibernetic.

"Ne confruntăm cu o perturbare majoră în rețeaua de calculatoare și există întârzieri în toate spitalele noastre. Ne-am activat planul de incidente majore pentru a putea garanta siguranța și bunăstarea pacienților noștri", a afirmat Barts Health într-un comunicat postat vineri pe site-ul său.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”