UPDATE Toader: Departamentul de Stat al SUA se exprimă cum și cât i se permite; Parlamentul nu poate fi împiedicat să legifereze

UPDATE Toader: Departamentul de Stat al SUA se exprimă cum și cât i se permite; Parlamentul nu poate fi împiedicat să legifereze

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat marți că Departamentul de Stat al SUA "se exprimă cum și cât i se permite", adăugând că Parlamentul nu poate fi împiedicat să legifereze.

"Cu privire la comunicatul Departamentului de Stat. Departamentul de Stat al Statelor Unite se exprimă cum și cât i se permite. Am citit și eu comunicatul și găsesc două direcții de exprimare. Prima ipoteză, prima parte când se exprimă îngrijorarea cu privire la legislația care ar putea submina lupta împotriva corupției, ar putea slăbi independența judiciară a României. Aici, evident, comunicatul se referă la întreaga legislație, deci la pachetul de legi care se vrea a modifica Legile Justiției, pachet de legi care se află în procedură parlamentară la comisia specială. Prin urmare, Parlamentul sigur nu poate fi împiedicat să legifereze, pentru că asta este misiunea, competența exclusivă pe care o are de la Constituție. A doua ipoteză a comunicatului de presă, de data aceasta în lectura mea, nu se mai referă la tot pachetul de legi, ci se referă doar la anumite propuneri legislative de natură să slăbească statul de drept, să pună în pericol lupta împotriva corupției", a declarat Toader, la Ministerul Justiției.

El a completat că speră că soluțiile legislative vor fi echitabile, constituționale și să nu afecteze statul de drept și independența Justiției.

"Prin urmare, în lectura pe care am dat-o eu comunicatului, prima parte a comunicatului se referă la tot pachetul de legi, partea finală se referă la anumite propuneri legislative, anumite soluții legislative pe care comisia specială, unde proiectul de lege se află, le are în considerare și, sigur, procedura de legiferare — că este în primă Cameră, că este în Camera decizională — probabil și sper că va fi de natură să conducă la adoptarea unor reglementări echitabile, pe de o parte, constituționale, pe de altă parte, reglementări care să transpună deciziile CCR, să mențină standardele europene, să nu afecteze statul de drept și independența Justiției", a explicat Toader.

Luni, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, afirma într-o declarație de presă intitulată "România — propuneri ce afectează independența sistemului judiciar" că "Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României ia în considerare o legislație ce ar putea submina lupta împotriva corupției și slăbi independența sistemului judiciar în România".

Această legislație, "propusă inițial de Ministerul Justiției, amenință progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani de a construi instituții judiciare puternice, protejate de interferența politică", susține purtătorul de cuvânt în declarația publicată pe site-ul Departamentului de Stat.

Statele Unite "îndeamnă Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției", adaugă purtătorul de cuvânt.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Discursul unei femei simple din Republica Moldova care îi pune la colț pe rusofili. Tudor Chirilă: „Cel mai bun monolog de anul ǎsta!”

2 Pilot de bombardiere, ucis cu ciocanul în Rusia. El a omorât zeci de ucraineni în atacuri asupra unor obiective civile

3 Ce salariu are Diana Matei la Ministerul Apărării Naționale: „Trebuie să fac diferența între brut și net că habar nu am”

4 Amantlâc, fraudă și râcă la MAE

5 Jurnalist pro-rus, printre primii pe listele AUR pentru Senat. Ce declaraţii făcea la Ambasada Rusiei?