UPDATE VIDEO Kovesi: De cinci ori mai mulți miniștri și parlamentari, trimiși în judecată; achitările au scăzut la 7,63%

UPDATE VIDEO Kovesi: De cinci ori mai mulți miniștri și parlamentari, trimiși în judecată; achitările au scăzut la 7,63%

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat joi că, în 2015, au fost trimiși în judecată peste 1.250 de inculpați pentru fapte de corupție la nivel înalt și mediu și de cinci ori mai mulți miniștri și parlamentari decât în 2013.

* Kovesi: Valoarea mitei — 431 milioane euro, sumă comparabilă cu cea pentru cofinanțarea programului de autostrăzi pe trei ani

* Kovesi: Peste 100 de primari și președinți de CJ, trimiși în judecată; e necesară o reformă în domeniul prevenirii corupției

"În analiza de anul trecut am prezentat cele mai mari cifre de la înființarea instituției. Anul acesta rezultatele sunt mult mai mari. Au fost trimiși în judecată peste 1.250 de inculpați pentru fapte de corupție la nivel înalt și mediu. Au fost trimiși în judecată de cinci ori mai mulți miniștri și parlamentari decât în 2013: un prim-ministru, cinci miniștri, 16 deputați și cinci senatori. Este cel mai mare număr de demnitari investigați de DNA într-un an. Am instituit măsuri asigurătorii de aproape jumătate de miliard de euro. Sunt cele mai impresionante cifre de la înființarea DNA", a afirmat Kovesi, la prezentarea raportului de activitate a DNA pe anul 2015.

Potrivit acesteia, evoluțiile pozitive dau imaginea unei instituții care funcționează "pro-activ", "eficient", "ferm" și "curajos".

Șefa DNA a precizat că aproape 500 de persoane cu funcții de conducere au fost trimise în judecată, fapt ce reprezintă o creștere cu 30% față de anul precedent.

Kovesi a menționat că activitatea judiciară a DNA a fost realizată de 33 de procurori care au avut peste 14.700 de participări în ședințe de judecată.

"Activitatea procurorilor din DNA se desfășoară sub controlul judecătorilor. Instanțele de judecată au condamnat definitiv peste 970 de inculpați trimiși în judecată de DNA. Soluțiile pronunțate de instanțe au confirmat caracterul obiectiv și profesionist al dosarelor DNA. Pentru prima dată în ultimii ani, procentul de achitări a scăzut la 7,63%. Durata de judecare a dosarelor a scăzut, deși sunt tot mai multe cauze trimise la instanțe. În 2015, cauzele judecate definitiv în mai puțin de un an au crescut cu peste 60%", a arătat ea.

Șefa DNA a subliniat că este important ca soluțiile definitive să fie respectate și executate ca și garanție a statului de drept.

"Justiția depune un efort uriaș pentru investigarea și soluționarea cauzelor de corupție, folosind resursele financiare ale societății. Apoi, vedem de multe ori cum mecanismele și procedurile judiciare sunt interpretate și aplicate diferit. Unii condamnați nu execută integral pedeapsa aplicată de judecători. Unii sunt eliberați condiționat fără a recupera prejudiciul sau folosind tertipuri administrative. Astfel de situații duc treptat la pierderea autorității statului și la o lipsă gravă de încredere în instituții", a transmis Kovesi.

Procurorul-șef al DNA a atras atenția că, deși dispozițiile codului penal care au intrat în vigoare de doi ani prevăd că liberarea condiționată poate fi acordată numai dacă s-a recuperat prejudiciul, practica judiciară este neunitară, motiv pentru care a solicitat promovarea unui recurs în interesul legii pentru ca Înalta Curte de Casație și Justiție să decidă.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...