UPDATE VIDEO Președintele CSM, la bilanțul DNA: Cred că este nevoie ca sistemul justiției să fie decuplat de la senzațional

UPDATE VIDEO Președintele CSM, la bilanțul DNA: Cred că este nevoie ca sistemul justiției să fie decuplat de la senzațional

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mircea Aron, a declarat joi că este necesar ca sistemul de justiție să fie decuplat de la registrul senzaționalului, punctând că, în caz contrar, există riscul mitizării instituțiilor.

"Cred că este momentul ca, la nivel de percepție publică și nu numai, sistemul judiciar să fie decuplat de la registrul senzaționalului și să fie racordat la acela al normalității, altfel riscăm să mitizăm instituții și să statornicim că ceea ce ar trebui să fie regulă este, de fapt, excepție", a spus Aron, la bilanțul activității DNA pe anul 2015.

El a adăugat că acțiunile DNA aduc aproape zilnic "doza de senzațional" în media.

"Făcând abstracție de senzațional și indiferent care sunt beneficiile instituțiilor media în zona de rating sau accesări, este cert că beneficiul este cel mai important este cel al societății și aceasta nu neapărat din punct de vedere emoțional, ci din perspectiva acceptării și permanentizării unei normalități, aceea a funcționării unei instituții în limitele legii și în scopul pentru care a fost creată. Cred că sunt în asentimentul procurorilor DNA afirmând că nu este extraordinar să aplici și să respecți legea atunci când ești învestit cu atâtea atribuții, nu este senzațional să fii independent și imparțial atunci când Constituția țării îți dă acest drept, dar te și obligă. Nu este o faptă eroică să trimiți în judecată un infractor, atunci când ești învestit cu această competență, ci este o datorie obligatorie profesională pe care ți-ai asumat-o odată cu intrarea în profesie", a afirmat Aron.

Președintele CSM a susținut că, din păcate, în România dispare cultura normalității. "Indiferent de cum va fi primită această afirmație, spun că în România justiția este regula, nu excepția. Procurorii DNA nu sunt importați din sistemul judiciar al unui stat ultraperformant sau ultrademocratic, ei provin din rândurile procurorilor școliți și formați în România, iar experiența și conduita lor profesională s-a dezvoltat în contextul legislativ și instituțional românesc. Ei au profesat și înainte de DNA și vor profesa și după ce le va înceta detașarea la DNA, racordarea la standarde fiind regula, nu excepția în cariera lor profesională", a arătat el.

Aron a apreciat raportul DNA, susținând că evidențiază importanța activității procurorilor anticorupție și dimensiunea îngrijorătoare a fenomenului corupției în România. El a spus că are și o serie de critici și observații la raport, dar că acesta va fi subiect de analiză în secția procurori a CSM.

"Vă invit pe toți specialiști, justițiabili, politicieni, oameni de presă, demnitari și simpli cetățeni să vă raportați la justiție ca la o normalitate, restul va veni de la sine", a conchis președintele CSM.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”