UPDATE/SCANDAL în Parlament! Dragnea vrea să ANULEZE votul prin care s-a MĂRIT alocația copiilor!

UPDATE/SCANDAL în Parlament! Dragnea vrea să ANULEZE votul prin care s-a MĂRIT alocația copiilor!

Scandal în Parlament. ​Parlamentariii au adoptat joi, un amendament al deputatului PNL Robert Sigartău care majorează alocația copiilor de la 84 de lei la 150 de lei. Cu 123 de voturi pentru și 119 împotrivă s-a adoptat amendamentul susținut în plen de deputatul PNL.

UPDATE 20:50 Liviu Dragnea: "Sumele din bugetul asigurărilor sociale de stat nu pot fi folosite în chetuieli ale bugetului de stat. Alocațiile reprezintă cheltuială de la bugetul de stat, în consecință amendamentul rămâne același (...) Sursa de finanțare o constituie majorarea deficitului bugetului de stat astfel deficitul estimat va deveni 2,76 din PIB urmând a e face corelările necesare in bugetul de stat".

Robert Sigartău,deputat PNL:"Domnule Dragnea, viitorul copiilor nu se negociază. Tăiați din pensiile speciale și dați copiilor alocații. Amendamentul înseamnă demagogie pentru dvs? Pentru clientela pesedistă aveți bani, pntru pensiile speciale aveți bani...Pentru amante și nepotism distrugeți țara. Dați-vă demisia"

Liviu Dragnea: "Dacă ar fi să dau drept la replică aș sta numai la microfon având în vedere câți oameni obsedați sunt în această sală. Un amendament demagogic este un amendament care nu poate fi pus în aplicare și care habar nu au de regulile și legislația financiar bancară și l-au făcut fără să se gândească că va fi adoptat. Astă a fost dreptul la replică".

UPDATE 20:30 Social democrații s-au reunit în ședință la grup și au stabilit să mențină amendamentul PNL. Potrivit surselor participante la discuție pentru menținerea majorării alocațiilor este nevoie de modificarea legii palfoanelor și creșterea deficitului bugetar de la 2,55 la 2,76.

UPDATE 18:50 PSD vrea să anuleze amendamentul adoptat, motivul fiind că sursa de finanțare este greșită. Social democratii susțin că nu se pot lua bani din excedentul de la pensii așa cum prevede amendamentul PNL. 

UPDATE Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, și Florin Iordache, cel care conduce sedința, au fost chemați în biroul lui Liviu Dragnea la discuții, în condițiile în care efortul bugetar pentru majorarea alocațiilor este de 2 miliarde. Surse social-democrate au declarat penru Hotnews.ro că se caută soluții pentru a putea rezolva problema pentru că amendamentul adoptat forțează Guvernul să aloce banii, fapt care ar duce la creșterea deficitului pe viitor.

Amendamentul a trecut cu ajutorul a 18 voturi de la UDMR , 3 de la PSD, 3 de la ALDE și un vot de la minorități. Chiar înaintea votului pe amendament, o parte dintre parlamentarii puterii și-au scos cartelele din aparatele de vot.

Potrivit amendamentului adoptat, efortul bugetar este de două miliarde de lei iar alocațiile s-ar majora începând de luna viitoare, mai exact, de la 1 martie 2019.

"Se propune suplimentarea sumelor prevăzute la anexa 3/20/01 a Ministerului Muncii, titlul 9 "Asistenţă socială" cu suma de 2.130.528.000 lei pentru majorarea alocaţiei de stat pentru copii începând cu data de 1 martie 2019, majorarea alocaţiei de la 84 de lei la 150 de lei, iar pentru copii de la 0 la 2 ani de la 200 de lei la 300 de lei", a declarat după vot, liberalul Robert Sighiartău.

Senatorul ALDE, Varujan Vosganian a cerut reluarea votului iar ședința a fost suspendată timp de 10 minute. Procedural votul a fost înregistrat electronic, fapt care blochează orice revenire asupra amendamentului.

De precizat este că amendamentul privind majorarea alocației copiilor a fost discutat și în comisia de buget finanțe însă, acesta a fost respins.

Majorarea alocațiilor va intra în vigoare dacă legea bugetului de stat pe 2019 va fi adoptată de Parlament și apoi promulgată de președintele Klaus Iohannis.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată decăderea unei dive...

2 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…

3 Regele proștilor și-a băgat partidul în faliment! / Ponta pierde și salariul și Tesla X de 130.000 de euro de l…

4 AUDIO „Vin și te iau din pat și acolo la tine, de față cu mumă-ta și cu tac-tu, îți tai capu’!”

5 Nicio surpriză! Mihaela Rădulescu „rupea paturile” încă de tinerică!