Urmările incidentului din Marea Neagră. Dronele americane îi supraveghează pe ruși zburând deasupra României

Urmările incidentului din Marea Neagră. Dronele americane îi supraveghează pe ruși zburând deasupra României

După incidentul în urma căruia drona MQ-9 Reaper a fost doborâtă, avioane de spionaj fără pilot de tip Northrop Grumman RQ-4B monitorizează mai nou mișcările fostei Armate Roșii zburând deasupra României și numai parțial din Marea Neagră, dar mult mai la sud de Crimeea față de cursul obișnuit.

În zborul de vineri, inițial, drona americană a spionat miscarile rusilor zburând peste România

Concret, vineri, drona Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk cu indicativul FORTE10 a decolat de pe baza Sigonella-Italia și zburând la o altitudine de 17.000 de metri a ajuns în România unde a patrulat în buclă în perimetrul Tudor Vladimirescu, Brăila, Babadag și Năvodari. După ceva timp, FORTE10 a ieșit totuși să zboare și deasupra Marii Negre așa cum o făcea până la incidentul cu sora mai mică MQ-9 Reaper, dar pe un curs mult mai la sud, mai apropiat de Turcia, tocmai pentru a păstra o distanță mai mare de Crimeea, probabil.

image

După ce a patrulat numai câteva ore deasupra Marii Negre, FORTE10 s-a întors deasupra României pentru a continua misiunile de supraveghere ale mișcărilor rușilor în Ucraina.

image

Global Hawk , care costă 220 de milioane de dolari o unitate, este operată de la sol de trei oameni, are o autonomie de peste 32 de ore şi este dotată cu mai multe radare şi senzori optici care permit monitorizarea ţintelor aflate în aer, la sol sau pe mare.

Drona RQ-4B Global Hawk a ales un curs mai „prudent”, la o mai mare distanță de Crimeea, după ce Statele Unite au anunțat că o evaluare a operaţiunilor cu drone în zona Mării Negre, cântărind costurile şi beneficiile zborurilor după ce Rusia a forţat doborârea unuia dintre avioane la începutul acestei săptămâni, au declarat mai mulţi oficiali pentru CNN. Mai exact se compară valoarea potenţială a informaţiilor aduse de anumite rute cu riscul de escaladare cu Rusia.

image

Drona s-ar fi putut apăra de atacurile rușilor

Culmea este că, teoretic, victima acestui incident, drona MQ-9 Reaper ar fi putut să se apere când a fost hărțuită de avioanele rusești pentru că poate fi dotată cu puternice rachete aer-aer AIM-9X Block 2 sau Stinger. Cel mai probabil, responsabilii militari americani au decis să nu înarmeze aparatul plecat în misiune deasupra Mării Negre tocmai din cauza riscului unei escaladări cu Rusia.

Tot de pe teritoriul României mișcările rușilor în Ucraina au mai fost spionate vineri și de două avioane americane cu echipaj specializate pentru astfel de misiuni, un Lockheed EP-3E Aries II („Airborne Reconnaissance Integrated Electronic System”), indicativ LK32 și un RC-135W Rivet Joint (indicativ JAKE11). RC-135W Rivet Joint este un aparat de recunoaștere construit de Boeing și are un cost orar de exploatare de peste 30.000 de dolari.

image

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante