Următorul mare război va fi ''foarte diferit'', spune secretarul american al apărării

Următorul mare război va fi ''foarte diferit'', spune secretarul american al apărării

Statele Unite trebuie să se pregătească pentru un potenţial conflict viitor asemănător un pic cu "vechile războaie" care au devorat mult timp Pentagonul, a declarat vineri secretarul apărării Lloyd Austin în primul său discurs politic semnificativ, relatează Reuters.

Austin a cerut valorificarea progreselor tehnologice şi o mai bună integrare a operaţiunilor militare la nivel global pentru a "înţelege mai repede, a decide mai repede şi a acţiona mai repede".

"Modul în care luptăm în următorul război major va fi foarte diferit de modul în care am luptat în războaiele din trecut", a spus Austin în timpul unei călătorii la Comandamentul SUA din Zona Pacific, cu baza în Hawaii.

Secretarul apărării nu a menţionat în mod explicit rivali precum China sau Rusia. Dar remarcile sale au venit în timp ce Statele Unite încep o retragere necondiţionată din Afganistan, la ordinele preşedintelui Joe Biden, care vizează încetarea celui mai lung război al Americii şi restabilirea priorităţilor Pentagonului.

Austin a recunoscut că a petrecut "majoritatea ultimelor două decenii executând ultimul dintre vechile războaie".

Criticii spun că retragerea din Afganistan nu va pune capăt conflictului intern din ţara asiatică, nu va elimina ameninţarea terorismului şi nu va face irelevantă experienţa de 20 de ani de război contra-insurgenţă, întrucât organizaţii militante precum Stat Islamic s-au răspândit în întreaga lume.

Observaţiile lui Austin nu par să prescrie acţiuni specifice sau să prezică vreun conflict specific. Mai degrabă, el părea să fi subliniat obiective largi, oarecum vagi, pentru conducerea Pentagonului sub administraţia Biden.

"Nu putem prezice viitorul", a spus Austin. "Deci, ceea ce avem nevoie este amestecul potrivit de tehnologie, concepte operaţionale şi capabilităţi, toate legate între ele într-un mod de reţea atât de credibil, atât de flexibil şi atât de formidabil încât va face ca orice adversar să se oprească."

Prevenirea unui conflict ar însemna crearea de "avantaje pentru noi şi dileme pentru ei", a spus el.

Răspunsurile Statelor Unite ar putea fi indirecte, a spus el, descriind un scenariu în care războiul cibernetic ar putea fi folosit "pentru a răspunde la un incident de securitate maritimă aflat la sute de kilometri distanţă".AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bătaie la Antene! / Încăierare în baie la Antena Stars!

2 „Eu încep să cred că Dominic Fritz ăsta este prost. Dar prost rău”

3 Miracol în politică! / Uite pe unul care a renunțat la ciolan pentru principii!

4 STENOGRAME „Tu ești curvă, dacă ai atitudinea asta…Băi! Tu cât de dobitoacă să fii…​” / Interlop către noua șefă…

5 The Times / România are cea mai mare rată de imunizare din Europa după trecerea prin boală