Urme de explozibili, descoperite la gazoductele Nord Stream. Se confirmă actul de sabotaj

Urme de explozibili, descoperite la gazoductele Nord Stream. Se confirmă actul de sabotaj

Ancheta în cadrul gazoductelor Nord Stream 1 și 2, avariate în septembrie, confirmă că a avut loc un act de sabotaj, la fața locului fiind găsite urme de explozibil, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Gazoductele Nord Stream au fost avariate în luna septembrie FOTO Shutterstock

Autoritățile suedeze și daneze investighează patru găuri în conductele Nord Stream 1 și 2 care leagă Rusia și Germania prin Marea Baltică, scrie Agerpres. Danemarca a declarat luna trecută că o investigație preliminară a arătat că scurgerile au fost cauzate de explozii puternice.

Analiza care a fost efectuată acum arată urme de explozibili pe câteva dintre obiectele care au fost recuperate”, a declarat procuratura suedeză într-un comunicat.

Investigația este extrem de complexă și cuprinzătoare. Ancheta în curs va determina dacă pot fi identificați suspecți”, a adăugat aceasta. Procuratura a refuzat să ofere comentarii suplimentare. Comunicatul nu menționează niciun suspect.

S-au găsit cratere pe fundul mării

După explozii, la locul respectiv s-au găsit „cratere de provenienţă tehnică” adânci de 3-5 metri, pe fundul mării, la o distanţă de circa 248 de metri unul de altul. Gazoductele Nord Stream 1 şi 2 care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică au fost avariate în septembrie. Incidentele au provocat o dispută între Moscova şi Occident.

Separat, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia va aştepta până ce va fi făcută o evaluare completă a pagubelor la gazoducte înainte de a lua o decizie cu privire la eventuale reparaţii, potrivit Reuters.

Totodată, ministerul rus al Apărării a afirmat că gazoductele au fost avariate de explozii provocate de Marina militară britanică. Londra a respins acuzaţia.

Distrugere fără precedent

În luna septembrie, după incident, Nord Stream, operatorul gazoductului Nord Stream, a anunțat că trei conducte au fost avariate simultan. ”Distrugerea care a avut loc în aceeași zi simultan pe trei tronsoane ale gazoductelor offshore ale sistemului Nord Stream este fără precedent. Nu este încă posibil să se estimeze data la care infrastructura de transport al gazelor va fi refăcută”, citează Interfax un comunicat al companiei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...