Urmează încă un TUN! Mega-licitație de 210 milioane de lei pregătită de guvern: rețele wi-fi în școli. Lupte subterane pentru atribuirea contractului

Urmează încă un TUN! Mega-licitație de 210 milioane de lei pregătită de guvern: rețele wi-fi în școli. Lupte subterane pentru atribuirea contractului

Ministerul Educației lansează o licitație de 210 milioane de lei pentru instalarea de rețele wi-fi în 4.500 de școli, potrivit unui proiect de hotărâre pus în dezbatere publică. Banii vor veni în principal de la Uniunea Europeană (177 de milioane de lei), cu o contribuție de la bugetul de stat de 32 de milioane de lei, dezvăluie Cristian Pantazi într-o investigație pe G4Media .

Proiectul a făcut obiectul unor lupte subterane serioase, fiind unul dintre motivele pentru care șeful PSD, Liviu Dragnea, a amenințat într-un interviu la Antena 3 pe 21 august că va scoate SRI din procedura de aprobare a marilor contracte de IT, potrivit surselor G4Media.ro.

Știați că Ministerul Comunicațiilor – și există un act normativ; nu mai știu, HG sau ordonanță – este obligat ca la orice achiziție importantă să aibă avizul SRI? De ce Doamne iartă-mă se întâmplă asta?… I-am spus premierului Dăncilă aseară și am rugat-o să identifice care e actul normativ și să modifice”, a spus Dragnea la acel moment.

Șeful PSD se referă la existența Comitetului Tehnico-Economic pentru societatea informațională, din care face parte și un reprezentant al SRI, organism care ”asistă” Ministerul Comunicațiilor în licitațiile majore pe IT. Comitetul Tehnico-Economic emite avize conforme care fac parte integrantă din dosarul achiziției publice, ca anexă la caietul de sarcini, după cum arată Hotărârea de Guvern 941 din 2013, care a înființat acest organism.

Practic, acest Comitet este un filtru de legalitate și oportunitate în licitațiile cu valori mai mari de 2,5 milioane de lei. Din comitet fac parte reprezentanți ai Ministerului Comunicațiilor, ai premierului României, Ministerului Dezvoltării, Ministerului Finanțelor, Ministerului Educației, Ministerului Fondurilor Europene, SRI și Autorității pentru Reglementarea Achizițiilor Publice (ANRMAP).

Comitetul a fost înființat în 2013, de guvernul PSD condus de Victor Ponta, iar Hotărârea de guvern a fost semnată și de Liviu Dragnea, pe atunci ministrul Dezvoltării.

Dragnea a fost nemulțumit de întârzierea avizului obligatoriu emis de acest comitet pentru licitația de 210 milioane de lei, unul dintre cele mai mari contracte ce vor fi atribuite de guvernul Dăncilă, deși Comitetul Tehnico-Economic avizase investiția încă din 26 iulie, după cum arată proiectul de HG pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

Potrivit informațiilor G4Media.ro, la nivelul PSD se duce o luptă subterană dură pentru influență, miza fiind tocmai acordarea acestui contract.

Datele tehnice ale contractului (Sursa: Proiectul de HG)

Platformă naţională integrată – Wireless Campus”

Proiectul se va derula în cadrul Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritară 2: Tehnologia Informaţiei si Comunicaţiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă – Prioritatea de investiții 2c – Consolidarea aplicațiilor TIC pentru eguvernare, e-învățare, e-incluziune, e-cultură, e-sănătate, Obiectiv OS 2.4. – Creșterea gradului de utilizare a internetului, Acțiunea 2.3.3 – Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educație, e-incluziune, e-sănătate, e-cultură – SECȚIUNEA E—EDUCAȚIE, cu o valoare totală de 209.920,73 mii lei, din care asistență finanțabilă nerambursabilă, 177.116,28 mii lei

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
1. Crearea infrastructurii tehnice necesare utilizării resurselor şi serviciilor de tip OER și WEB 2.0 în educaţie la minim 2000 de şcoli la finalul implementării proiectului
2. Dotarea în cadrul proiectului a unui număr de 4.500 de unităţi gimnaziale cu echipamente wireless, prin implementarea proiectului
3. Creşterea ponderii profesorilor care utilizează internetul prin wireless-campus la 15% la finalul perioadei de sustenabilitate a proiectului

În urma implementării proiectului, este vizată obținerea următoarelor rezultate:
– 4500 de școli care vor beneficia de echipamente wireless
– 20.000 de echipamente wireless instalate
– 54 persoane instruite pentru administrarea şi utilizarea infrastructurii

Anterior elaborării prezentului proiect, a fost obţinut Avizul Comitetului Tehnico – Economic de Avizare al Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale nr. 442 CTE din 26.07.2018 privind Studiul de Fezabilitate și Proiectul Tehnic, studii care demonstrează necesitatea şi oportunitatea implementării proiectului.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...