USR: Cea mai periculoasă soluție este adoptarea OUG 14 și abia apoi a legii de respingere a OUG 13

Uniunea Salvați România cere respingerea de urgență a OUG 13/2017, apreciind că majoritatea PSD face tot ce îi stă în putință să tergiverseze respingerea de către Parlament a OUG 13 și să grăbească adoptarea OUG 14, care are probleme de constituționalitate.

"Din punct de vedere tehnico-juridic, cea mai periculoasă soluție este adoptarea în prima fază a OUG 14/2017 și abia apoi a legii de respingere eventuală a OUG 13/2017. În această variantă pe care o susțin domnul Șerban Nicolae și PSD, la orice moment în viitor oricine va contesta OUG 14/2017 la CCR și va obține, foarte probabil, declararea neconstituționalității ei (datorită spre exemplu, prevederilor din legea 24/2000, risc ce nu poate fi acoperit), va realiza învierea lui Lazăr pentru OUG 13/2017 și va aduce binecuvântarea legii penale mai favorabile pentru domnul Dragnea și cei asemeni domniei sale. Prin această înșelătorie bine ticluită PSD își va atinge obiectivul de spălare-prespălare a camarilei penale, reușind ca OUG 13/2017 să producă efecte juridice în baza principiului existenței legii penale mai favorabile. Această opinie este împărtășită de toți juriștii și profesorii de drept cu care ne-am consultat și care au confirmat că, în această ipoteză, efectul reactivării OUG 13 nu poate fi evitat", a precizat purtătorul de cuvânt al Uniunii Salvați România, deputatul Dan Barna, conform unui comunicat transmis, marți, AGERPRES.

În acest sens, Uniunea Salvați România a menționat că senatorul George Dircă (USR) a înlăturat, prin două amendamente, câteva dintre riscurile de neconstituționalitate ale Ordonanței de Urgență 14, care abroga OUG 13. Astfel, marți, plenul Senatului a adoptat OUG 14 cu cele două amendamente, prin care două articole privind recuperarea prejudiciului și controlul judiciar au fost puse în acord cu decizii anterioare ale Curții Constituționale ale României.

"USR avertizează că există în continuare pericolul real ca OUG 14 să fie declarată neconstituțională din cauza procedurii prin care a fost adoptată, care încalcă reguli fundamentale de tehnică legislativă, ce nu pot fi corectate. Legea prevede că pot fi abrogate doar actele normative de importanță și complexitate deosebită. Este impusă și condiția ca intervențiile propuse (în acest caz actul normativ de abrogare) să intre în vigoare la aceeași dată cu actul normativ abrogat. Or, OUG 13 era deja parțial în vigoare la data adoptării ordonanței de abrogare, iar importanța și complexitatea deosebită sunt discutabile. Practica stabilă a CCR este de a declara neconstituționale textele care încalcă regulile de tehnică legislativă", a precizat USR.

Conform aceleiași surse, în situația în care OUG 14 ar fi declarată neconstituțională, OUG 13 ar reintra în vigoare dacă Parlamentul nu o respinge, de urgență, prin vot, înaintea adoptării OUG 14.

"USR constată că majoritatea PSD face tot ce îi stă în putință să tergiverseze respingerea de către Parlament a OUG 13 și să grăbească adoptarea OUG 14, care are probleme de constituționalitate. USR crede că pașii majorității PSD-ALDE fac parte dintr-un plan bine pus la cale pentru a menține în viață OUG 13, pe care parlamentarii majorității îl urmează ca pe ceas", reiese din comunicat.

USR a menționat că, luni, președintele Comisiei Juridice a Senatului, senatorul PSD Șerban Nicolae, a refuzat să introducă pe ordinea de zi dezbaterea OUG 13/2017 cerută de USR, motivând că se dorește demararea unei dezbateri cu toate instituțiile publice pe tema acestei ordonanțe care a fost abrogate. Pe de altă parte, marți, OUG 14 a fost supusă votului Senatului de către președintele acestei Camere, Călin Popescu Tăriceanu, fără avizul Comisiei pentru Drepturile Omului, invocându-se urgența, a mai precizat aceeași sursă.

Senatul a adoptat, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 14/2017 pentru abrogarea OUG nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Președintele a promulgat legea prin care alocațiile copiilor vor crește anual cu rata inflației!

2 Acesta este documentul trimis de Dăncilă pe furiș la Bruxelles pe 13 august 2018! Susținea teoria lui Dragnea …

3 FAKE de proporții! Firea, preoteasa neagră a PSD, o îngroapă și pe Dăncilă! Oamenii sunt indignați de ce a put…

4 CULISE / Replica lui Manda care-a făcut-o pe Dăncilă să plângă: „Nu vreți dvs. să vorbiți în engleză?”

5 Primul pas spre fuziune? Un lider PMP, numit secretar general adjunct al guvernului Orban

recomandări

Te ia DNA: Cristi Bâgiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea