USR: PSD îndatorează România cu miliarde de euro pentru următorii 20 de ani

USR: PSD îndatorează România cu miliarde de euro pentru următorii 20 de ani

Cele 1,75 miliarde de euro împrumutaţi de Ministerul Finanţelor de pe pieţele internaţionale şi care vor trebui returnaţi până în anul 2039 îndatorează generaţiile viitoare, fiind cel de-al treilea împrumut din acest an, precizează Uniunea Salvaţi România, prin intermediul unui comunicat remis vineri.

"Proasta gestionare a banilor pe care Eugen Teodorovici îi are pe mână va face ca viitoarele generaţii să fie îndatorate de-a lungul a zeci de ani în numele guvernului PSD. Banii pe care Ministerul Finanţelor i-a împrumutat ieri - 1.75 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale - vor trebui returnaţi în 2029 (1.15 miliarde) şi în 2039 (600 de milioane), când PSD nu va mai fi la guvernare. USR reclamă că acest nou împrumut este efectuat în special pentru cheltuielile curente ale statului, şi nu pentru efectuarea de investiţii care să producă valoare adăugată în ţară", susţine sursa citată.

USR subliniază că acesta este al treilea împrumut din 2018, deoarece guvernul s-a mai împrumutat deja pe pieţe externe cu 2 miliarde de euro în februarie şi cu încă 1,2 miliarde de dolari în iunie.

"Strategia economică a PSD nu a fost decât să tot îndatoreze statul român ca să crească pensiile şi salariile bugetarilor. Asistăm la acelaşi scenariu din anul 2007/2008 înainte de criza financiară, toate acestea în timp ce social democraţii ne spun să stăm liniştiţi pentru că avem bani pentru toate, când de fapt vedem exact opusul", arată deputatul USR Claudiu Năsui, potrivit comunicatului.

De asemenea, USR subliniază că statul s-a împrumutat şi de această dată în valută iar România "nu are influenţă decât asupra leului", nu asupra dolarului sau a euro.

"Astfel că, dacă în cazul împrumuturilor în lei, PSD mai poate influenţa BNR-ul să pompeze bani în piaţă şi să monetizeze datoria, cu împrumuturile în valută nu se poate. În prezent, 35% din datoria statului român este în valută. Datoria publică a statului român, până la ultimul împrumut al Ministerului Finanţelor, depăşea 368 de miliarde de lei, aproape 40% din PIB. Fiecare cetăţean suportă 18.654 lei din datoria publică totală, altfel spus fiecare cetăţean suportă echivalentul a 6 salarii medii sau contravaloarea unei Dacii Logan veche de câţiva ani", reiese din comunicat. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Conspirația tăcerii / Cine este femeia care a accidentat mortal două fete în București și a fost lăsată în liber…

2 Așa o fi?

3 Farmacist-șef al Spitalului Universitar CF Cluj: „SARS-CoV-2 a fost creat în Danemarca de către Institutul Pas…

4 Cristian Diaconescu va fi, cel mai probabil, președintele PMP. Se pregătește fuziunea cu PNL

5 ULTIMA ORĂ Șeful serviciului secret al MAI din Suceava, săltat de procurorii DNA