Vaccin AstraZeneca: Germania ameninţă cu acţiuni în justiţie din cauza întârzierilor în livrare

Vaccin AstraZeneca: Germania ameninţă cu acţiuni în justiţie din cauza întârzierilor în livrare

Guvernul german a ameninţat că va acţiona în justiţie companiile care "nu îşi respectă obligaţiile" de livrare a vaccinurilor către UE, în contextul în care tensiunea se amplifică din cauza întârzierilor producătorului britanic AstraZeneca, scrie duminică AFP.

"Dacă se dovedeşte că sunt firme care nu şi-au respectat obligaţiile, va trebui să decidem asupra consecinţelor juridice", a ameninţat ministrul german al economiei, Peter Altmaier, într-un interviu acordat cotidianului Die Welt.

"Nici o companie nu poate favoriza o altă ţară faţă de UE", a adăugat el.

Tonul a crescut în ultimele săptămâni între liderii europeni şi compania britanico-suedeză AstraZeneca, după ce aceasta a cumulat întârzieri în livrarea vaccinului său anti-COVID-19.

Producătorul a explicat că poate livra numai "un sfert" din dozele promise iniţial UE pentru primul trimestru, acuzând o "scădere a randamentului" într-o fabrică europeană.

Uniunea Europeană a acuzat implicit AstraZeneca de a favoriza Regatului Unit în livrarea de vaccinuri, în detrimentul obligaţiilor sale contractuale cu Bruxellesul.

UE a reacţionat adoptând vineri un mecanism de control al exporturilor vaccinurilor produse pe teritoriul său.

Acest mecanism va permite "creşterea vitezei de vaccinare", a afirmat ministrul Peter Altmaier.

Cu toate acestea, grupul britanic nu este singura companie acuzată de liderii europeni pentru întârzieri.

Săptămâna trecută, Italia i-a ameninţat pe americanii de la Pfizer cu acţiuni în justiţie din cauza cu întârzierilor în livrarea vaccinului.

În Germania, o reuniune naţională urmează să aibă loc luni între autorităţile germane şi producătorii de vaccinuri, în special pentru a discuta despre întârzieri.

Aceste tensiuni intervin în timp ce AstraZeneca a obţinut vineri autorizaţia UE pentru vaccinul său.

Este al treilea vaccin care a primit unda verde de la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), după cei de la Pfizer-BioNTech, pe 21 decembrie, şi Moderna, pe 6 ianuarie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

5 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență