Vaccinul anti-HPV, la jumătate de preț: „Previne infecția, dar nu vindecă boala“

Vaccinul anti-HPV, la jumătate de preț: „Previne infecția, dar nu vindecă boala“

Femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani vor beneficia, de la 1 decembrie 2023, de compensarea cu 50% a prețului vaccinului care previne infecția cu HPV (human papilloma virus), responsabilă de apariția mai multor tipuri de cancer, în timp ce pentru copiii și adolescenții cu vârsta între 11 și 19 ani, vaccinarea rămâne gratuită. Medicii explică de ce este atât de importantă prevenția.

Vaccinarea anti-HPV se desfășoară la aceasta dată gratuit pentru fete FOTO: arhiva/Shutterstock

Cancerul de col uterin este a doua cauză de mortalitate prin cancer în rândul femeilor din România, după cancerul de sân. Țara noastră este în fruntea clasamentului european, cu o incidență mare a acestei boli, peste 4.300 de femei fiind diagnosticate anual cu cancer de col uterin, aproape 2.000 de românce murind răpuse de acest tip de cancer în fiecare an.

Trist este că multe dintre decese sunt din categoria celor care pot fi prevenite : împotriva a peste 70% dintre tulpinile de HPV care au stat la baza cancerelor de col uterin a existat vaccin, dar nu a fost făcut în timp util.

Pentru ca acest vaccin să fie folosit la potențialul maxim, administrarea lui trebuie făcută înainte de debutul vieții sexuale, înainte ca expunerea la virus să fi avut loc. Vaccinul le ajută însă enorm și pe femeile aflate la vârsta sexuală activă, chiar dacă vaccinarea, atrag atenția medicii, în niciun caz nu înlocuiește controalele preventive absolut necesare.

Românii încep să înțeleagă de ce și băieții au nevoie de acces la acest tip de prevenție, vaccinarea împotriva HPV devenind de acum gratuită și pentru băieții între 11 și 19 ani. Peste jumătate dintre aceștia, spun statisticile, se vor infecta cu HPV în cursul vieții active, astfel că, deși nu toți ajung să facă boala, sunt transmițători. Tulpinile de HPV înalt oncogene, pe de altă parte, nu stau doar la originea cancerului de col uterin, ci determină și alte tipuri de cancere, care îi afectează pe bărbați: cancerul la nivelul penisului, la nivelul anusului, oral și de gât.

Unele ignorate, altele mult așteptate

România are la activ o campanie ratată de vaccinare a pre-adolescentelor împotriva infecției cu human papilloma virus (HPV), lansată cu 15 ani în urmă, atunci când vocea antivacciniștilor s-a făcut mai tare auzită decât cea a medicilor care văd în fiecare zi efectele cumplite ale cancerului de col uterin asupra femeilor.

Zeci de mii de doze au expirat, în timp ce o mică parte au fost salvate prin intermediul medicilor care le-au administrat femeilor. De atunci s-au mai înregistrat alte câteva tentative de a se duce la bun sfârșit vaccinarea fetelor.

Când, în sfârșit, au vrut părinții, la medicii de familie s-au adunat mii de cereri și liste lungi de așteptare, dar vaccinul a întârziat ani la rând. În ultimii doi-trei ani, campania de vaccinare a pre-adolescentelor în cabinetele medicilor de familie a intrat într-o relativă normalitate, iar astăzi, vaccinatorii vorbesc de o cadență a aprovizionării cu vaccin aproape de normal. Se așteaptă ca procesul să se îmbunătățească și mai mult odată cu implementarea, de la 1 decembrie, a noului protocol de eliberare a vaccinului prin farmaciile cu circuit deschis.

Tot de la 1 decembrie, femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 45 de ani vor putea să achiziționeze, din farmacii, vaccinul împotriva HPV la un preț compensat 50%, ajutorul fiind foarte important având în vedere prețul acestui produs. Pentru o schemă completă de vaccinare sunt necesare, peste vârsta de 15 ani, trei doze de vaccin, prețul întreg al unei singure doze fiind de aproximativ 600 de lei.

„Screeningul pentru cancerul de col uterin trebuie să continue“

Femeile pentru care compensarea vaccinului înseamnă un ajutor important – din acest motiv așteptând cu nerăbdare momentul în care îl vor putea ridica din farmacii în cadrul programului național – au și alte întrebări. Vor să știe, de exemplu, dacă înainte de administrare sunt necesare anumite analize sau se pot prezenta direct în cabinetul medicului de familie sau în cabinetul ginecologului pentru a fi vaccinate.

Coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicină de Familie, medicul primar Gindrovel Dumitra, a explicat, pentru „Weekend Adevărul“, că nu sunt necesare investigații medicale înainte de administrarea vaccinului anti-HPV. Vaccinarea nu ține însă loc de screening, a atras atenția medicul.

„Ca principiu, înainte de administrarea vaccinului nu este necesară niciun fel de analiză, însă persoanele cu vârsta de peste 25 de ani trebuie să știe că în cazul în care există o leziune pre-neoplazică, aceasta nu este vindecată de către vaccin. Deci screeningul pentru cancerul de col uterin trebuie să continue“, a spus medicul.

Vaccinul poate fi administrat femeilor în vârstă de peste 25 de ani și înainte ca acestea să efectueze un test Babeș-Papanicolau (acest test permite diagnosticarea precoce a cancerului cervical), însă rămâne recomandarea efectuării acestuia. La fel de bine, pacienta poate să-și facă și testul mai întâi și să se prezinte ulterior pentru vaccinare.

„Nu este nicio legătură între existența unei leziuni și administrarea vaccinului. De ce? Pentru că vaccinul previne infecția, nu vindecă boala. Femeile cu vârsta de peste 25 de ani să nu creadă că, dacă-și fac vaccinul, nu se mai îmbolnăvesc. Nu, trebuie să verificăm dacă nu cumva s-au infectat până acum“, a mai precizat medicul Gindrovel Dumitra.

Screeningul pentru cancerul de col uterin se face prin examen citologic (procedură prin care se pot studia organele și țesuturile în scopul identificării eventualelor anomalii) o dată la trei sau la cinci ani, a mai spus medicul.

Femeile care s-au vaccinat deja împotriva HPV ar trebui să știe că nu este nevoie de rapel. În schimb, dacă produsul existent astăzi pe piață acoperă mai multe tulpini de virus cu risc înalt oncogen decât produsul administrat anterior, poate fi luat în calcul un „upgrade“.

Regula de trei simplă: vaccin, screening și control periodic

Medicul de familie Doina Deaconu, care activează în mediul urban, spune că multe dintre pacientele tinere deja au cumpărat vaccinul anti-HPV, nemaiașteptând demararea campaniei de compensare. În cabinetul său decurge fluent și campania de vaccinare a pre-adolescentelor și adolescentelor, rata de refuz în rândul părinților fiind cu mult redusă față de campania demarată în 2008-2009.

Mai mult, pare că am scăpat și de ideea greșită că „dacă e gratis, înseamnă că nu e bun de nimic“, așa cum se spunea, cu mai mulți ani în urmă, amintește medicul Doina Deaconu, despre produsele contraceptive asigurate gratuit, prin programe diverse, populației din categoriile defavorizate.

Tineretul citește mult acum. Nu se mai informează foarte mult pacientele trecute de 50 de ani, dar tineretul citește. Cel puțin pacienții tineri cu care am venit eu în contact sunt dornici să știe, întreabă, citesc, vin informați“, precizează medicul pentru „Weekend Adevărul“.

Pacientelor tinere le recomandă ca la doi ani de la debutul vieții sexuale să efectueze un test Babeș-Papanicolau și să revină în cabinet pentru vaccinare. Dacă rezultatul testului indică prezența virusului HPV, medicul Doina Deaconu spune că le recomandă pacientelor sale mai întâi tratamentul și ulterior vaccinarea. Investigația poate fi realizată gratuit, cu bilet de la medicul de familie, pacienta ajungând în cabinetul unui medic ginecolog care va realiza consultul și va recolta și proba, tot aici fiind disponibil și rezultatul.

La fel de importante sunt și vaccinarea anti-HPV și screeningul pentru prevenirea cancerului de col uterin, mai spune medicul Doina Deaconu, care are de asemenea și experiența a peste 20 de ani de activitate în cabinetul de planning familial. Testarea periodică în scop de prevenție este singura metodă de depistare a cancerului de col uterin în stadiu tratabil, simptomele apărând în stadii avansate ale bolii.

Medicul Doina Deaconu spune că incidența cancerelor a crescut, așa că îngrijorarea noastră ar trebui să existe. „Sigur că incidența a crescut, pentru că există parteneri multipli, există debutul precoce al vieții sexuale – fetele nasc la 10, 11, 12 ani –, sunt mulți factori. Nu mai există protecția cu prezervativ, încă există multe rețineri la folosirea acestei metode de protecție. În plus, încă mai este acea concepție că „mie nu mi se întâmplă”. Au început să apară și cancerele de penis, din cauza HPV-ului la băieți, din acest motiv se și pune accent pe vaccinarea și a băieților”, a mai adăugat medicul.

Boală pentru o tulpină, vaccin pentru celelalte

Și în cabinetul medicului de familie Viorel Dumitrescu părinții vin cu fetele în vârstă de până la 14 ani pentru a fi vaccinate. Mamele lor, multe dintre ele, au optat la rândul lor să achiziționeze vaccinul pentru a le fi administrat, chiar și cele care în urma testării au descoperit că au o infecție cu HPV. „Dacă ești infectată cu o tulpină, vei fi protejată pentru celelalte. Important este să protejăm pacientul măcar pentru celelalte, pentru că nu se infectează cu cinci tulpini dintr-odată, se infectează cu una, dar există riscul să se infecteze și cu una dintre celalalte tulpini. Și atunci, pentru a preveni infectarea cu altă tulpină, facem vaccinul la orice vârstă“, a precizat medicul. Dacă există însă complicații locale, care afectează imunitatea zonei, se optează ca mai întâi să se trateze afecțiunea.

Cancerul, boala tăcută

În cabinetul ginecologului ajung adesea cazurile deja complicate. Femeile din România încă nu fac pe cât de des ar trebui controale de rutină, este de părere medicul primar specializat în obstetrică-ginecologie Adam Moushel. El atrage atenția că atunci când simptomatologia s-a instalat, cel mai probabil afecțiunea este într-un stadiu avansat, fiind, din păcate, rare și aproape întâmplătoare situațiile în care se descoperă un cancer in situ. Din acest motiv și medicul Moushel insistă pe necesitatea investigării periodice și pe prevenția prin vaccinare, cu atât mai mult cu cât, menționează medicul un aspect foarte important, vaccinul anti-HPV nu are efecte adverse.

Pe de altă parte, cancerul se dezvoltă tăcut, atunci când se manifestă simptomele fiind deja într-un stadiu în care tratarea devine un proces foarte complicat. Medicul poate descoperi în cabinet o infecție mai puțin complicată, care se tratează cu antivirale și cu tratament pentru creșterea imunității, dar nu de puține ori se întâmplă să dea vești deloc bune. „Aceasta este caracteristica lui: cancerul dă complicații în stadii avansate“, atrage atenția medicul.

Simptome precum sângerările, secrețiile urât mirositoare și/sau durerile la contact sexual sunt cele care le obligă pe paciente să ajungă în cabinetul specialistului. Acestea pot fi, și se întâmplă destul de des, simptome de cancer de col uterin. Metroragiile, mai des întâlnite la pacientele de peste 45 de ani, pot indica, în schimb, cancerul de corp uterin. „Alt cancer pe care-l descoperi întâmplător e cancerul ovarian“, menționează medicul.

Pacienta vine pentru o durere de burtă sau pentru că a luat în greutate și pentru că are un abdomen proeminent, iar în urma investigațiilor poate veni diagnosticul grav. Pacienta nu pleacă cu un rezultat categoric de la prima vizită, pentru că este nevoie de investigații multiple și de îndeplinirea mai multor criterii de diagnostic.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat