Val de alerte cu bombă în școli din Bulgaria: Sofia suspectează un atac hibrid al Moscovei înainte de alegeri

Val de alerte cu bombă în școli din Bulgaria: Sofia suspectează un atac hibrid al Moscovei înainte de alegeri

Guvernul interimar de la Sofia a acuzat marţi Moscova că s-ar afla în spatele unui val de alerte cu bombe în peste o sută de şcoli care au fost evacuate luni şi marţi în teritoriul bulgar.

Steagul Bulgariei FOTO Pinterest

„Anchetatorii privilegiază pista unor atacuri hibride legate de Rusia”, a declarat în fața unor jurnaliști ministrul bulgar de Interne Ivan Demerdjiev.

Pentru a doua zi consecutiv, zeci de şcoli au fost evacuate marţi în Bulgaria după ce au primit e-mailuri cu ameninţări cu bombă, transmite Agerpres , care citează AFP și EFE.

Demerdjiev a dat asigurări că aceste ameninţări nu sunt reale, ci sunt doar provocări organizate în scopul de a induce teamă şi de a capta atenţia mass-media.

„Diferite ţări europene se confruntă în prezent cu acelaşi lucru. Versiunea dominantă este că acestea sunt atacuri hibride având legătură cu Rusia”, a declarat ministrul bulgar.

Autoritățile de la Sofia au cerut „ajutor din partea serviciilor de informaţii” din ţări partenere, în special din partea celor ale Statelor Unite, pentru a-i identifica pe autorii acestor provocări, a adăugat el.

Într-un comunicat emis marți, Parchetul de la Sofia a anunțat că a deschis o anchetă pentru terorism.

Instituţii şcolare din Sofia, capitala Bulgariei, şi din alte oraşe din ţara vecină au primit în ultimele zile e-mailuri aproape identifice provenite de la o organizaţie numită Free Misantropic Unabomber Legion.

Într-un astfel de mesaj consultat de AFP, organizația în cauză avertizează cu privire la o explozie iminentă de TNT (trinitrotoluen) diseminat în şcoli.

Ca măsură de precauţie, autoritățile au procedat la evacuări, ceea ce a provocat panică în rândul părinţilor elevilor.

În total, 102 de alerte cu bombă au fost înregistrate în ultimele două zile în Bulgaria.

Acest val de alerte cu bombă survine cu doar câteva zile înainte de alegerile generale, programate pentru duminică din Bulgaria. Ori secţiile de votare sunt adeseori amplasate în şcoli publice.

Potrivit Guvernului bulgar, doar în caz de pericol real ar fi necesară închiderea unei secţii de votare în ziua desfășurării alegerilor.

Ministrul de Interne a dat asigurări că „procesul electoral nu va fi perturbat”.

Bulgaria, țară membră UE și NATO, organizează duminică al cincilea scrutin legislativ din ultimii doi ani în speranța deblocării unei crize politice fără precedent în istoria sa democratică.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”