Vâlcov, mișcare surpriză pentru DNA în Dosarul tablourilor!/Faptele pentru care a fost condamnat la 8 ani s-ar putea prescrie!

Vâlcov, mișcare surpriză pentru DNA în Dosarul tablourilor!/Faptele pentru care a fost condamnat la 8 ani s-ar putea prescrie!

Înalta Curte de Casație și Justiție a reluat, luni, apelul în procesul de corupție al fostului ministru de Finanțe, Darius Vâlcov. Avocații acestuia le-au cerut judecătorilor reluarea din fond a dezbaterilor, în timp ce procurorul de ședință al DNA s-a opus, relatează g4media.ro .

Apărătorii lui Vâlcov au explicat că potrivit unei decizii a Curții Constituționale completurile de 3 judecători nu ar fi fost specializate în judecarea cauzelor de corupție și trebuie reluată dezbaterea de la fond cu desemnarea unui nou complet de judecată.

În schimb, reprezentatul acuzării a susținut că potrivit hotărârii date de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Instanța Supremă nu trebuie sa țină cont de deciziile CCR și că dacă s-ar relua judecata din faza fondului faptele imputate inculpaților s-ar prescrie în 2024. Instanța Supremă a rămas în pronunțare.

Context

Pe 8 februarie 2018, un complet de 3 magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), format din judecătoarele Silvia Cerbu, Simona Cîrnaru şi Maricela Cobzariu, l-a condamnat în primă instanţă pe Darius Vâlcov la 8 ani de închisoare pentru corupţie.

Vâlcov este acuzat în două dosare penale aflate pe rolul instanţelor de un prejudiciu de aproape 3 milioane de euro şi are sechestru pe bani şi bunuri (printre care 3 lingouri de aur, 172 de tablouri şi piese de mobilier) în valoare de doar 2 milioane de euro.

Deşi în acest dosar, Vâlcov este acuzat de DNA de şpăgi şi un prejudiciu de peste 9 milioane de lei (aproape 2 milioane de euro), instanţa l-a găsit vinovat doar de o pagubă de 6,2 milioane de lei. Potrivit rechizitoriului, numai în acest dosar, Vâlcov are sechestru pe bani şi bunuri de peste 7,2 milioane de lei, printre care 3 lingouri de aur şi 172 de tablouri. Deci, cu 1 milion de lei mai mult decât l-a găsit instanţa vinovat.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro