Valentin-Alexandru Jucan renunţă la calitatea de membru al CNA: Proiectele personale şi instrucţia academică - argumentele deciziei

Valentin-Alexandru Jucan renunţă la calitatea de membru al CNA: Proiectele personale şi instrucţia academică - argumentele deciziei

Valentin-Alexandru Jucan renunţă la calitatea de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), atribuţiile sale urmând să fie preluate, până la expirarea mandatului, de Mihail Marius Badea.

"Astăzi, 16 ianuarie, am informat preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului în legătură cu decizia mea de renunţare la calitatea de membru al Consiliului. Decizia intră în vigoare începând cu data de 17 ianuarie. Până la finalizarea mandatului meu - 28 februarie, domnul Mihail Marius Badea va prelua atribuţiile de membru titular al Consiliului, în conformitate cu decizia Parlamentului României din data de 28 februarie 2012. Proiectele personale pe care mi le-am stabilit şi instrucţia academică sunt singurele argumente care stau la baza acestei hotărâri", spune Jucan, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

El a arătat că, în ultimii şase ani, ca membru al CNA şi alţi opt ani în alte funcţii publice centrale, a servit interesul general al românilor.

"Am scos mereu în evidenţă valorile şi principiile în care cred, indiferent de contextul politic, valori şi principii pe care nu le-am negociat niciodată. Cred în continuare că în România se poate susţine o presă echilibrată, cu respect pentru informarea corectă, moralitate şi decenţă", precizează Jucan.

Acesta a menţionat că, din punct de vedere instituţional, mandatul său în cadrul CNA poate fi rezumat astfel: crearea mecanismelor interne de transparentizare a funcţionării instituţiei în raport cu publicul şi mass-media; introducerea sistemului de transmisiune on-line a şedinţelor Consiliului; introducerea sistemului de conducere a şedinţelor Consiliului de către toţi membrii CNA, prin rotaţie, ridicându-se astfel nivelul de responsabilizare în funcţionarea instituţiei; îmbunătăţirea colaborării instituţionale cu Consiliul Superior al Magistraturii.

În planul cadrului legal, Jucan a făcut referire la: două modificări succesive ale Codului de reglementare a conţinutului audiovizual, cu îmbunătăţirea substanţială a capitolelor referitoare la protecţia minorului şi informarea corectă; reglementarea apariţiei minorilor în reclamele la produsele alimentare; formularea a patru propuneri legislative menite să îmbunătăţească structura Legii audiovizualului nr. 508/2002, respectiv propuneri care să sprijine presa prin introducerea unui fond audiovizual, care să vizeze îmbunătăţirea cadrului de funcţionare a televiziunii publice şi a sistemului de fiscalizare a presei; analizarea şi transmiterea către Parlament a "celui mai complex raport" privind situaţia drepturilor de autor în domeniul audiovizual şi modalitatea de raportare a organismelor de colectare la radiodifuzori; iniţierea de dezbateri publice pe teme majore din domeniul audiovizual.

"În cei şase ani de mandat am avut peste patruzeci de intervenţii publice prin intermediul presei, formulate prin comunicate de presă şi scrisori deschise, intervenţii în care am punctat temele momentului, cu propuneri şi argumente, critici şi/sau analize, dar şi subiectele care continuă să fie actuale şi problematice: independenţa justiţiei şi raportarea presei la aceasta, independenţa presei, situaţia Televiziunii publice şi respectarea rolului primordial pe care aceasta îl are; am susţinut mereu o bună şi transparentă comunicare cu mass-media; am vizitat majoritatea judeţelor din ţară, cu precădere cele din Ardeal, putând astfel să analizez cu precizie starea audiovizualului românesc", a menţionat Jucan, referitor la mandatul său la CNA privind domeniul comunicare.

El le mulţumeşte pentru colaborare tuturor reprezentanţilor presei locale şi naţionale şi îi asigură că va continua să fie un partener în orice proces de întărire a independenţei presei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am dispus angajaţilor firmelor mele să închidă conturile la băncile austriece, iar pe viitor nu mai cumpăr motorină de provenienţă austriacă pentru c…

2 Daniela, polițista sexy care a devenit virală

3 „Nu voi mai prelungi niciun contract, cu nicio firmă cu acționariat austriac” / Primul patron important din România care „ridică piatra”

4 Rusia decide în locul lor? / Pe 16 noiembrie, Austria a semnat la București declarația statelor membre cu privire la oportunitatea extinderii spațiului …

5 VIDEO Rareș Bogdan / Cancelarul Nehammer a amintit că Austria a fost imperiu. M-a șocat