Valeri Gherghiev, concediat din funcţia de dirijor şef al Filarmonicii din München

Valeri Gherghiev, concediat din funcţia de dirijor şef al Filarmonicii din München

Orchestra Filarmonicii din München a decis să se "despartă" de dirijorul Valeri Gherghiev, cunoscut drept un apropiat al lui Vladimir Putin, a anunţat marţi primarul acestui oraş german, reproşându-i maestrului că nu a denunţat invazia Ucrainei de către Rusia, informează AFP.

"München-ul se desparte de dirijorul principal Valeri Gherghiev. De acum înainte nu vor mai avea loc concerte ale Orchestrei Filarmonicii din München sub bagheta sa'', a explicat într-un comunicat primarul acestui oraş din Bavaria, Dieter Reiter.

Vinerea trecută, Reiter îi dăduse lui Gergiev un termen limită până luni, pentru a se "distanţa în mod clar şi categoric" de invazia rusă, însă dirijorul în vârstă de 68 de ani, unul dintre cei mai solicitaţi din lume, a păstrat tăcerea.

"M-aş fi aşteptat ca acesta să îşi reconsidere şi să îşi revizuiască aprecierea sa foarte pozitivă a liderului rus. Nu a făcut acest lucru", şi-a exprimat regretul primarul din München.

"În situaţia actuală, ar fi fost esenţial să fie trimis un semnal clar orchestrei, publicului său, opiniei publice şi conducerii oraşului pentru a continua să lucrăm împreună", a adăugat el. "Cum nu a fost cazul, nu rămâne decât o separare imediată", a conchis Reiter.

Pe lângă activitatea sa principală de dirijor al Filarmonicii din München, Gherghiev este şi director general al Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg.

Apropierea sa de Vladimir Putin, pe care îl cunoaşte din 1992, şi loialitatea sa faţă de preşedintele rus, în special în timpul anexării Crimeei, precum şi participarea sa la concerte în Osetia de Sud bombardată şi la Palmira, alături de armata siriană, i-au adus numeroase controverse în ultimul deceniu.

De la lansarea ofensivei ruseşti în Ucraina, mai multe orchestre şi festivaluri din Europa şi din Statele Unite i-au anulat concertele. AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Dana Purgaru, editor online: Simona Aruştei)

Sursa foto: Valery Gergiev / Facebook


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria