Valul de pneumonii din China ajunge în Olanda, Danemarca și Suedia. Experții: Europa ar trebui să se pregătească pentru cel mai rău scenariu

Valul de pneumonii din China ajunge în Olanda, Danemarca și Suedia. Experții: Europa ar trebui să se pregătească pentru cel mai rău scenariu

Experții în domeniu medical avertizează asupra epidemiei de pneumonie din China. Boala se răspândește în prezent în China, dar se pare că a ajuns și în țările din Europa de Nord. Autoritățile chineze spun că spun că epidemia se datorează unui număr de agenți patogeni respiratori.

Valul de pneumonii supragalomerează spitalele din China - Foto Arhiva

Boala respiratorie misterioasă care a dus la supraaglomerarea spitalelor din China pare că pune stăpânire și pe Europa, lucrurile sunt îngrijorătoare, mai ales că scenariul este asemănător cu cel al pandemiei de Covid-19.

Deși autoritățile sanitare chineze spun că epidemia se datorează unui număr de agenți patogeni respiratori, potrivit publicației The Conversation, un expert în domeniu sănătății, citat de publicația britanică Express, avertizează asupra iminenței unei epidemii în Europa.

În Olanda s-a înregistrat un număr mare de cazuri de pneumonie în rândul copiilor, potrivit sursei citate anterior.

Dr. Joseph Ambani, expert în boli infecțioase, citat de Daily Express, este de părere că statele europene ar trebui să-și intensifice măsurile de prevenire, deoarece pregătirea sistemelor de sănătate pentru a face față acestei epidemii este „neglijată”.

Expertul afirmă că nu se cunosc destule informații despre ceea ce provoacă această boală respiratorie „îngrijorătoare", dar că sistemele de sănătate din Europa trebuie să se pregătească pentru ce e mai rău.

Este esențial să înțelegem dacă este o tulpină nouă sau o mutație a unui virus existent. Aceste cunoștințe ne influențează previziunile privind răspândirea și virulența sa. Dacă este un virus nou, ne aventurăm în necunoscut, cu potențial atât pentru o virulență mai mare, cât și pentru o lipsă de imunitate în rândul populației.", a explicat Dr. Joseph Ambani, potrivit Daily Express US.

În schimb, experții sanitari din SUA sunt mai precauți în declarații și spun că epidemia misterioasă de pneumonie este cauzată de mai mulți viruși și bacterii.

Îngrijorarea legată de această afecțiune este în creștere, chiar dacă autoritățile din China spun că pneumonia este cauzată de infecții bacteriene, virusul sincițial respirator , virusul gripei și virusul răcelii comune.

Focarul de pneumonie din China – un pericol pentru Europa?

Știm deja că populația Europei este îmbătrânită și că sistemul sanitar de pe bătrânul continent a fost pus la încercare de pandemia de Covid-19. Foarte multe victime ale virusului Sars-CoV-2 au fost în rândul populației vârstnice.

Din această cauză, răspândirea infecției în Europa ar fi deosebit de periculoasă, mai ales că simptomele pneumoniei sunt mai grave la persoanele în vârstă, care s-ar putea confrunta cu „provocări semnificative", potrivit Dr. Ambani.

Mai mult decât atât, expertul avertizează că „situația este îngrijorătoare", nu în ultimul rând pentru că traiectoria epidemiei „rămâne incertă".

Sistemele de sănătate din statele europene trebuie să rămână în alertă și să fie pregătite pentru a face față unui val de astfel de infecții, spune medicul Joseph Ambani.

Prevenirea acestei boli, dar și monitorizarea situației pot ajuta sistemele sanitare să prevină o nouă epidemie.

Europa trebuie nu numai să intensifice supravegherea, ci și să se asigure că infrastructura sa de asistență medicală - de la secțiile de terapie intensivă până la asistența medicală primară - este echipată pentru a face față unei potențiale creșteri a numărului de cazuri. Această pregătire se extinde la stocarea de materiale medicale esențiale și la formarea profesioniștilor din domeniul sănătății în gestionarea epidemiilor.", subliniază Dr. Ambani.

Val de îmbolnăviri în Olanda, Danemarca și Suedia

Olanda a fost prima țară din Europa care a raportat creșteri alarmante ale numărului de cazuri de pneumonie care provoacă „sindromul plămânului alb”, boala care a dus la supraaglomerarea spitalelor din China.

Și în Danemarca numărul de cazuri pentru această afecțiune respiratorie a crescut, scrie publicația Daily Mail.

Potrivit sursei citate, autoritățile sanitare daneze spun că rata cazurilor de mycoplasma pneumoniae, o infecție bacteriană pentru care unele antibiotice sunt inutile, a atins niveluri „epidemice”.

Același virus provoacă și valul de pneumonii din China. Autoritățile de la Beijing recomandă, din nou, folosirea măștilor sanitare și distanțarea socială. De altfel, școlile au început să fie dezinfectate, exact ca în timpul pandemiei de Covid-19.

Statens Serum Institut (SSI) din Danemarca a dezvăluit că ratele s-au triplat în ultimele cinci săptămâni și a avertizat că și mai mulți copii vor fi loviți în această iarnă de această boală.

Suedia a raportat și ea un număr mare de cazuri de pneumonie. Cu toate acestea, Olanda nu pune creșterea numărului de pneumonii pe seama bacteriei mycoplasma.

„Sindromul plămânului alb” și „pneumonie ambulantă” în SUA

Nici America nu rămâne imună la valul de pneumonii ce afectează China și Nordul Europei. În Massachusetts, SUA autoritățile semnalează creșterea numărului de pneumonii care dau sindromul „plămânului alb”, de asemenea, și în Ohio a fost emis un avertisment similar, conform Daily Mail.

Epidemia pare similară cu cea din China și din statele europene.

De asemenea, medicii americani au observat o mulțime de cazuri de „pneumonie ambulantă” , adică atunci când radiografia toracică arată mult mai rău decât pare pacientul.

Nivelul de îngrijorare este în creștere, chiar dacă aceste epidemii nu par a fi declanșate de un nou agent patogen, ci mai degrabă de un număr mai marre de bacterii și virușii de sezon care se răspândesc în același timp, ducând la supraaglomerarea spitalelor.

Pe de altă parte experții din America sunt însă mai precauți în avertizarea oamenilor în legătură cu o nouă pandemie, mai ales că Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a declarat pentru Daily Mail că, la nivel național, „nimic nu este ieșit din comun" în datele legate de numărul de îmbolnăviri.

Dr. Amesh Adalja, un expert în boli infecțioase de la Universitatea Johns Hopkins din Maryland, a spus că nu ar fi complet surprins dacă „unele locuri din SUA sunt peste nivelul de referință” în acest an, deoarece se pare că mai multe infecții bacteriene și virale își revin după Covid.

Mai mult decât atât, directorul CDC, Dr. Mandy Cohen, a declarat joi, pe 30 noiembrie, că majorarea numărului de boli respiratorii în China nu se datorează unui nou agent patogen.

"Nu credem că este vorba de un agent patogen nou sau inedit. Credem că este vorba de toți [agenții patogeni] existenți - adică Covid, gripă, RSV, micoplasmă. Dar se observă o intensificare”, a spus Dr. Mandy Cohen, după ce CDC a fost supus presiunilor pentru a dezvălui tot ce știe despre epidemia de pneumonie din China.

China a înregistrat din luna mai o creștere a cazurilor de pneumonie în rândul copiilor, care a ieșit la iveală abia luna trecută.

La rândul ei, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut autorităților de la Beijing mai multe date cu privire la valul de infecții.

În prezent, OMS analizează datele furnizate de China cu privire la epidemia în creștere, în timp ce profesioniștii din domeniul medical din întreaga lume rămân în stare de alertă maximă.

Dr. Maria Van Kerkhove, un epidemiolog al OMS, a declarat că agenția „urmărește ce se întâmplă în China", în timp ce spitalele din întreaga țară continuă să fie copleșite.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat