Varșovia: Europa are motive de îngrijorare mai grave decât victoria electorală a lui Trump

Varșovia: Europa are motive de îngrijorare mai grave decât victoria electorală a lui Trump

Uniunea Europeană are motive de îngrijorare mult mai grave decât victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din Statele Unite, a declarat ministrul de externe polonez Witold Waszczykowski, după o reuniune informală cu omologii săi din UE desfășurată duminică seară la Bruxelles, transmite luni AFP.

Polonia, Ungaria și Marea Britanie au calificat drept prematură reuniunea convocată de șefa diplomației europene Frederica Mogherini pentru a analiza situația relațiilor dintre Bruxelles și Washington după succesul lui Donald Trump în recentul scrutin prezidențial din SUA.

''Am spus, în timpul acestei întâlniri, că Europa are multe probleme, dar nu cu America. Chiar dacă nu îl considerăm un înger pe Donald Trump, el nu este nici un copil cu probleme care să necesite discuții speciale'', a explicat șeful diplomației poloneze.

În opinia lui Waszczykowski, problemele Uniunii Europene constau în zona euro și moneda comună, funcționarea instituțiilor europene, ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, conflictele din vecinătatea UE — în estul Ucrainei, Siria și Libia — și viitorul Parteneriatului Estic.

''De aceste probleme trebuie să ne ocupăm noi și nu de alegerile din Statele Unite, o țară cu o democrație solidă. Preocuparea specială manifestată de UE cu privire la Statele Unite este puțin exagerată'', a adăugat oficialul polonez.

Mai mulți miniștri au declinat invitația Federicăi Mogherini, printre care șeful diplomației britanice Boris Johnson, care nu a văzut 'utilitatea' acestei reuniuni suplimentare, și ministrul de externe francez Jean-Marc Ayrault, care și-a motivat absența prin agenda sa încărcată.

Nici ministrul de externe ungar Peter Szijjarto nu a fost prezent la reuniunea informală de duminică de la Bruxelles, unde luni se reunesc toți cei 28 de șefi ai diplomațiilor statelor membre ale UE în cadrul Consiliului Afaceri Externe.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Se coace debarcarea? / Un înalt oficial de la Kremlin ar fi contactat spionajul occidental şi s-ar fi oferit să ajute la oprirea războiului d…

2 Fost şef al spionajului rusesc, reţinut în timp ce încerca să se alăture trupelor ruseşti din Herson

3 Probleme în paradis? Ce dezvăluiri face Vitali Klitschko

4 Foarte interesante amănunte!

5 O „dihanie” HIMARS a spulberat baza grupării teroriste „Wagner” din regiunea Luhansk