Vasile Bănescu îi răspunde lui CTP: „Teroriștii care-l invocă sacrileg pe Dumnezeu sunt exemple de abisală degradare spirituală”

Vasile Bănescu îi răspunde lui CTP: „Teroriștii care-l invocă sacrileg pe Dumnezeu sunt exemple de abisală degradare spirituală”

Cristian Tudor Popescu i-a comparat recent pe pelerinii de la Iași cu teroriștii sinucigași Hamas.

Vasile Bănescu

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, reacționează printr-o postare pe Facebook după ce Cristian Tudor Popescu i-a comparat pe pelerinii creştin ortodocşi care s-au închinat la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva cu teroriştii sinucigaşi Hamas.

Bănescu spune că ”nu credința curată în Dumnezeu iscă violența și terorismul, ci idolatrizarea ei”.

Textul este unul foarte greoi pentru cititor, plin de subtilități, din care doar cei care cunosc profund contextul își pot da seama că despre faptul că Vasdile Bănescu s-a arătat deranjat de declarațiile gazetarului.

”Degradarea ei prin adaptare la scopuri impure, meschine, chiar criminale, rezultate din strâmba raportare la conținutul prost sau deloc înțeles al absolut posibilei relații cu Dumnezeu (religio).

Există patologii ale religiei și credinței, așa cum există patologii ale libertății manifestate luciferic, isteric, nihilist.

Contradicția ireconciliabilă apare, de aceea, între două credințe false - cred că cred, adică cred în „credința” mea, nu în Cel care îmi cere necesara, dificila smerenie/ cred(!) că Dumnezeu nu există, nu-i iert inexistența și, din nefericire, nu pierd nicio ocazie de a mă compromite persiflându-i pe credincioși - nu între Rațiune (intrinsecă ființei) și Credință (element al conștiinței care orientează privirea metafizic spre Sus, nu animalic spre jos).

Credința nu e o simplă convingere pe care o posedăm conjunctural, ci onorabila încredere investită în ceea ce Rațiunea însăși ne divulgă că există: un Creator care nu poate să nu iubească ce a creat (ființe total libere ce i se pot întoarce împotrivă, infestând lumea cu suferință), o viață și o lume ce nu pot să nu urmeze celor limitate nefiresc de moartea persoanei umane, echipată ontologic atât de sofisticat, încât absurdul unei treceri fulgurante prin existență devine pur.

Credința - onoranta creditare acordată lui Dumnezeu.

Rațiunea, fiind „rațională” și aderentă natural la realitate, nu va comite prostia (omului doar inteligent și suficient) de a disprețui credința, perfect naturală la rândul ei.

Aceasta îmbrățișează, nu contrazice realitatea, Îl caută și dibuiește pe Autorul infinit de inteligent al Universului străbătut de ordine, verticalizează atenția, lărgește gnoseologic percepția, împacă generos contrariile.

Paradoxul, nu silogismul epistemologic, surprinde și relevă miezul realității, abordează fertil taina, satisface cu adevărat inteligența.

Un creștin sau un musulman (supra)rațional, nu irațional și fanatic credincios, va fi natural preocupat de ascensiunea morală, nu de agresiunea militară, de viață ca dar plin de sens, nu de suprimarea ei ticăloasă în numele unor recompense „cerești” suspect de pământești…

Teroriștii care-L invocă sacrileg pe Dumnezeu sunt exemple de abisală degradare spirituală. Chipuri hidos criminale ale Răului care asaltează furibund viața unor oameni obișnuiți și nevinovați care își țes trudnic binele lor fragil.

Exemple monstruoase de dezumanizare.

Pelerinii pașnici, cu sau fără multă școală, necăjiți sau bucuroși, tăcuți și cuminți, în realitate niciodată ridicoli, întrucât adecvați la realitate, indică pulsatil luminos pe harta credinței în Binele întrupat, în sfințenie (curăția inimii) și posibilitatea dovedită a dobândirii ei concret transfiguratoare, punctele cardinale ale bunului-simț și bunei-cuviințe în haosul unei lumi înstrăinate de ele și de Sens, căreia Creatorul îi dăruiește iar și iar o șansă.

Cum altfel?”, se arată în mesajul lui Bănescu.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a participat la un podcast realizat de Recorder , acum două zile, iar în cadrul unei discuții despre războiul din Israel, Cristian Tudor Popescu i-a comparat pe pelerinii creştin ortodocşi care s-au închinat la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva cu teroriştii sinucigaşi care se aruncă în aer şi omoară oameni cu credinţa că vor întâlni în viaţa de apoi 72 de fecioare.

CTP: Staţi că nu am spus elementul cel mai.. . care duce la martiri, cu oameni care se aruncă în aer cu uşurinţă, ca să fie terorişti sinucigaşi, martiri, pentru că îi aşteaptă 72 de fecioare acolo, mai mult sau mai puţin virgine, dar cu ochi frumoşi. Cu ochi frumoşi, că asta m-a frapat, aşa scrie acolo la sfânta scriptură musulmană, că trebuie să fie cu ochi frumoşi. Dacă te aşteaptă cu 72 de fecioare, vin şi carne de orice fel acolo... nu ? Parcă îţi vine aşa să îţi pui o centură cu explozibil şi să te duci să te arunci în aer. Cam aşa arată şi la evrei, şi la musulmani, mă rog, la mozaici, şi la musulmani moartea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?