Vasile Stîngă, îngrozit de prăbușirea handbalului: Cauzele eșecului, explicate ca la carte EXCLUSIV

Vasile Stîngă, îngrozit de prăbușirea handbalului: Cauzele eșecului, explicate ca la carte EXCLUSIV

Dacă iubitorii handbalului din țară suferă de câțiva ani, văzând cum naționala feminină se duce în cap, după ce băieții au ieșit de mult din prim-plan, atunci ne putem imagina doar ce e în sufletul unor oameni care au practicat acest sport la cel mai înalt nivel.

Vasile Stîngă, cel mai bun marcator din istoria naționalei de handbal. FOTO: Sportpictures.eu

În această categorie intră și legendarul Vasile Stîngă (66 de ani). Tonul vocii sale și declarațiile de mai jos redau suferința unui om care a trăit vremurile de glorie ale handbalului românesc, dar care, astăzi, vede cum se alege praful de tot.

„Weekend Adevărul“: Care e concluzia dumneavoastră după acest Mondial încheiat deja pentru noi?

Vasile Stîngă: Că echipa de fete ia drumul băieților. Și o să aibă exact soarta băieților. Mai ales acum, când s-a lăsat și Cristina Neagu și și-a anunțat retragerea de la echipa națională, va trece mult timp până ne vom reveni și vom intra, din nou, în elita handbalului mondial. Deocamdată, e nevoie ca federația să facă muncă multă, muncă adevărată pentru a revitaliza handbalul în România. Mai ales la copii și juniori. Pentru că de acolo pornește totul.

Din ce ați văzut, ca joc, cât de departe am fost la acest Mondial de Norvegia, Danemarca, Suedia...

Foarte departe. Mă refer la ritmul de pasare, care e de handbal adevărat la semifinalistele turneului, faza a doua, contraatac. Și, în primul rând, apărarea! Toate echipele care sunt în semifinale au niște apărări... Păi, Norvegia, Danemarca, Suedia și Franța joacă handbal adevărat, cu o apărare fantastică. Punctul lor forte ăsta e: apărarea. Abia apoi vin contraatacul și faza a doua. La aceste capitole, noi suntem în urmă. Suntem la un handbal îmbătrânit. Pur și simplu, nu ne putem apropia de handbalul ăla modern. Ăsta e adevărul, ce să mai...

Romania handbal turnee jpg

La ultimele turnee finale, oscilăm între locurile 12 și 13.

La Mondialul acesta cel puțin, ne-a lipsit meciul cu Germania. Băteam Germania și acum eram pe locurile 1-8. S-a văzut, totuși, lipsa Cristinei Neagu. Dacă era în formă bună, ea făcea diferența. Din păcate, nici celelalte jucătoare nu s-au ridicat la nivelul Cristinei Neagu.

Dacă erați selecționer, jucați cu Neagu în meciul cu Germania?

Vă spun asta cu mâna pe inimă: orice antrenor, inclusiv cei care spun altceva acum, ar fi jucat-o pe Neagu în meciul cu Germania! Pentru că era o speranță. De treaba asta și-a dat seama și Pera (n.r. – selecționerul Florentin Pera). Păi, joci cu trei jucătoare în centru: Buceschi, Popa și Laslo. Trei jucătoare în linia de 9 metri. Și n-ai aruncătoare de la distanță! Acum, în handbalul modern, îți trebuie și asemenea jucătoare care să-ți dea gol de la 9 metri. Ați văzut că toate echipele ajunse în fazele superioare au astfel de aruncătoare. Noi, în schimb, folosim jucătoare de mișcare. Și, încă o dată, din acest motiv orice antrenor o băga pe Neagu. Astea sunt povești că nu o băgam, că nu s-a antrenat, că nu știu ce... Nu puteai să riști fără Neagu. E clar că, folosind-o pe Neagu, ne-am gândit că avem o șansă în plus. Și dacă nu juca Neagu tot bătaie luam, ce să mai...

Ce trebuie să facem ca româncele să joace mai mult în campionatul intern?

Tot aud de treaba asta (n.r. – țipă și se enervează). Chestia asta nu e vina jucătoarelor străine că româncele nu joacă! Orice antrenor român, care are o jucătoare valoroasă, aia joacă în teren! De ce acceptă ei jucătoarele străine? Pentru că ele dau un randament mai bun decât o româncă. Și orice antrenor depinde de rezultate. Degeaba suntem noi cu poveștile ăstea nemuritoare. În Liga Națională nu se cresc jucătoare! Să fie clar: nu crești jucătoare pentru echipa națională în campionat. E nevoie ca aceste handbaliste să vină de la tineret, dar cu tot bagajul necesar. Ele trebuie să facă pasul de la tineret la senioare. Avem handbaliste care sunt bune la vârsta junioratului, dar când trebuie să facă pasul ăla către senioare nu fac față. Și atunci normal că antrenorii din liga națională, care în marea lor majoritate depinde de rezultate, acceptă să aducă jucătoare străine. Poate că, uneori, o handbalistă adusă de afară e chiar mai ieftină în comparație cu o româncă, dacă ne uităm la salariul ei.

La doar 18 ani, Diana Lixăndroiu a prins Mondialul, venind din liga a doua

La doar 18 ani, Diana Lixăndroiu a prins Mondialul, venind din liga a doua

Unde se produce această fractură, când promovăm jucătoare de la tineret la senioare?

Pregătirea dinaintea acestui pas nu se face ca lumea la noi! Avem foarte multe deficiențe la jucătoarele care vin de la tineret. Nu se apără, nu pasează repede, dacă schimbi ritmul de pasare fac numai greșeli individuale. Nu mai vorbesc de viteză, de contraatac, de faza a doua. De pregătire fizică! (n.r. – țipă). Aici am fost noi deficitari în echipa națională a României. Ați văzut că, la acest Mondial, de obicei, în prima repriză jucam foarte bine, iar a doua repriză cădeau fizic. Aici trebuie să le dea de gândit antrenorilor. Băi fraților, haideți să ne pregătim fizic. Uitați cum joacă nordicele. Oare de ce joacă așa, cu această viteză incredibilă, tot meciul?

Deci, ca-n tot sportul românesc, ne lipsește știința formării și în handbal...

A formării, a elementelor principale ale handbalului. Pasarea mingii, jocul în apărare. La noi, în programul de pregătire pentru echipele de handbal, jocul de apărare aproape că nu există! Toată lumea vrea să dea gol, toată lumea vrea să arunce la poartă. Dar apărarea, care acum e elementul de bază în handbalul modern, ne lipsește.

Înțeleg că ducem lipsa antrenorilor bine instruiți la copii și juniori...

Clar. În programul de formare pentru junioare nu prea mai avem antrenori pregătiți pentru handbalul modern! Ăsta e adevărul. Și aici trebuie să intervină federația. Cu cursuri de antrenori. Să fie adunați toți antrenorii de la copii și juniori, să facă niște cursuri alături de colegii lor de afară. Pentru că orice antrenor trebuie să învețe. Zi de zi! Noi metode de pregătire, noi metode de antrenament.

Eliza Buceschi (Rapid), cea mai bună jucătoare a României la Mondialul din 2023

Eliza Buceschi (Rapid), cea mai bună jucătoare a României la Mondialul din 2023

Așadar, nu invazia străinelor e principala noastră problemă...

Să fim mulțumiți, zic eu, pentru că vin aceste jucătoare de mare valoare la noi în campionat și româncele au niște exemple în față! De la care pot învăța handbalistele noastre tinere. Înțelegeți? Noi tot timpul aruncăm cu noroi în jucătoarele străine, că le plătim zeci de mii de euro. Băi fraților, în toată lumea se plătește așa!

Bine, la noi problema e sursa finanțării. Că plătim din bani publici, în loc să finanțăm handbalul prin sponsori. Cum se întâmplă în toată lumea...

Așa e. Doar că, dacă dispar și banii ăștia publici, atunci dispare tot sportul românesc!

Corect. Dacă nu știm să atragem finanțare din zona privată.

Am văzut, la echipele nordice mai ales, sponsori mari, companii care sunt și la noi. Dar care nu vin lângă handbal la noi.

Gyor, cu un sponsor puternic, are un buget anual de aproape 8 milioane de euro

Gyor, cu un sponsor puternic, are un buget anual de aproape 8 milioane de euro

Pentru că n-am creat un cadru legal avantajos pentru așa ceva. De pildă, la Gyor, sponsorul principal e un brand puternic...

Bine, acolo e și conducătorul țării, Orban, care a dat ordin pentru treaba asta. La ei se poate, înțelegeți? Acolo chiar a intervenit politicul pentru susținerea sportului. La noi, în schimb, deocamdată, avem agenție pentru sport. Nu mai avem minister. Cam asta e respectul pentru sportul românesc din partea politicienilor.

Ca să concluzionăm, să înțeleg că nu vedeți un viitor apropiat bun pentru handbalul nostru?

În niciun caz! Nici la băieți, nici la fete. Stați să vedeți acum băieții la Europenele din Germania (n.r. – se organizează între 10-28 ianuarie). Acolo o să vedeți adevărata valoare a handbalului nostru masculin. Fiindcă ai noștri se întâlnesc cu echipe de top acolo. Acolo se va vedea diferența. Cum s-a văzut și la fete... Și de asta mi-e frică! Că și la fete diferența o să fie din ce în ce mai mare. Să nu ne calificăm la turneele finale! Ăsta va fi următorul pericol la fete. Pentru că acum, de bine, de rău, fetele se califică la Mondiale și la Europene. Dar acum o să ajungem să nu ne mai calificăm acolo și atunci va fi marele dezastru.

26

de participări în 26 de ediții ale Mondialelor are România, fiind singura naţională care a fost mereu prezentă la acest turneu final al fetelor.

Rezultatele fetelor la CM 2023

*România – Chile 44-19

*România – Serbia 37-28

*Danemarca – România 39-23

*Germania – România 24-22

*România – Japonia 32-28

*România – Polonia 27-26

Vasile Stîngă, un handbalist de talie mondială, cum astăzi nu mai există în România

Vasile Stîngă, un handbalist de talie mondială, cum astăzi nu mai există în România

Vasile Stîngă, palmaresul unui campion

*În 216 selecţii în prima reprezentativă, a marcat 1.414 goluri, fiind pe locul 1 în clasamentul all-time al naţionalei.

*A cucerit cu România medalia de bronz la Jocurile Olimpice din 1980 şi 1984.

*La Mondialul din Spania, în 1982, a fost cel mai bun marcator al turneului, cu 65 de goluri.

*În 1983, Vasile Stîngă a câştigat Supercupa Mondială, o competiţie în a cărei finală România a învins Rusia. Nicolae Ceauşescu, foarte încântat de înfrângerea ruşilor din ultimul act, l-a recompensat pe Vasile Stîngă cu 12.000 de lei.

*În ţară, a câştigat campionatul cu Steaua de zece ori. Are şi două Cupe ale României cu această echipă.

Handbal jpg

Mondialul din 2023, weekendul decisiv

Semifinale, vineri

*Danemarca - Norvegia 18.30

*Suedia - Franța 22.00

Finala mică

*Duminică, 17 decembrie, ora 17.00

Finala

*Duminică, 17 decembrie, ora 20.00

Digi Sport și Prima Sport transmit Mondialul de handbal feminin.

Toate meciurile se vor juca la Herning (Danemarca).

Romania handbal jpg

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?