Vehiculele cu teroriști sinucigași: o armă veche și eficientă, acum 'exportată' în Europa (EFE)
Considerate metoda cea mai ieftină și eficientă de a semăna teroare, vehiculele conduse de sinucigași sunt de zeci de ani arma preferată a grupărilor teroriste din Orientul Mijlociu și pe care acum jihadiștii au adus-o în Europa, scrie vineri agenția EFE după atacul de la Nisa.
Primul atac de anvergură de acest fel a fost orchestrat în timpul războiului civil din Liban de unul dintre principalii artizani ai acțiunilor teroriste islamiste și a avut ca țintă trupele americane și franceze staționate la Beirut.
În zorii tristei zile de 23 octombrie 1983, Imad Mughniye — un mercenar șiit care acționa autonom, dar primea sprijin din Iran — privea convalescent din locuința sa din capitala libaneză cum cele două camioane încărcate cu explozivi pregătite de el și conduse fiecare de un kamikaze izbeau aproape simultan baza Forțelor Multinaționale. Atunci au fost uciși 241 de militari americani, 58 de parașutiști francezi și 6 civili, plus 70 de răniți. Câteva săptămâni mai târziu, forța internațională de interpunere s-a retras din Liban, unde războiul civil a continuat.
La puțin timp după atentatul de la Beirut, pe 4 noiembrie, Mugniyeh și grupările radicale șiite, care în 1985 urmau să creeze mișcarea islamistă Hezbollah, au arătat Israelului că atât timp cât va ține sub ocupație sudul Libanului va trăi același coșmar. În acea zi, un tânăr kamikaze în vârstă de numai 20 de ani a detonat o mașină capcană în fața unei baze militare capturate de trupele israeliene, provocând 89 de morți, dintre care 29 au fost soldați israelieni. Acela a fost primul din seria numeroaselor atacuri de acest fel ce s-au succedat în următorii 17 ani împotriva trupelor israeliene din Liban.
Tactica vehiculelor folosite ca armă a fost adoptată în anii '90 de grupările islamice radicale atât șiite cât și sunnite, dar mai ales de rețeaua teroristă al-Qaida, care la 11 septembrie 2001 a ajuns la un nivel superior, folosind avioane în atacurile asupra Turnurilor Gemene din New York și asupra Pentagonului, după ce anul anterior în portul Aden (Yemen) atacase cu o ambarcațiune încărcată cu explozivi distrugătorul american USS Cole, 17 militari americani fiind atunci uciși.
Atacurile asupra ambasadelor SUA în Kenya și Tanzania, pe 7 august 1998, au fost de asemenea comise de doi kamikaze care si-au detonat mașinile capcană.
Această tactică teroristă a marcat și începutul ofensivei jihadiștilor în Irak, în august 2003 ei folosind o autobetonieră într-un atac la Bagdad, soldat cu moartea emisarului special al ONU, Sergio Vieira de Mello, și a altor zeci de persoane. De atunci, peste 5.000 de mașini capcană au explodat în Irak, provocând zeci de mii de victime.
Dar cum întâmpină dificultăți în procurarea și transportul de explozivi, teroriștii ajung să elaboreze noi strategii. Metoda camionului fără explozivi condus de un individ care știa că nu va scăpa cu viață marchează o nouă evoluție în tehnicile teroriștilor odată cu atacul de la Nisa, chiar dacă nu este ceva întru totul nou, mai mulți palestinieni fiind împușcați în ultimii ani de soldați israelieni după ce au intrat deliberat cu vehiculele în trecători.
AGERPRES