Vela, dormi?/Un pompier din București, cercetat disciplinar după ce l-a criticat pe Arafat pe Facebook: Stop sclaviei la ISU!

Vela, dormi?/Un pompier din București, cercetat disciplinar după ce l-a criticat pe Arafat pe Facebook: Stop sclaviei la ISU!

Un subofiter operativ de la Detasamentul de Pompieri "Morarilor" din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dealul Spirii" Bucuresti-Ilfov a ajuns in atentia unei Comisii de ofiteri dupa ce a postat pe Facebook un mesaj, in atentia ministrului de Interne Marcel Vela, despre secretarul de stat Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, si situatia din institutia unde lucreaza, relatează jurnalistul Ionel Stoica pe  Ziare.com .

Pompierul, care are gradul de plutonier major, postase la sfarsitul lunii noiembrie pe reteaua sociala un link de pe portalul instantelor catre un proces in care un coleg se judeca cu ISU "Dealul Spirii" Bucuresti-Ilfov pentru plata unor drepturi salariale.

Acesta castigase in prima instanta, la Tribunalul Bucuresti, aproximativ 45.000 de lei, reprezentand plata orelor suplimentare efectuate in timpul saptamanii, dar si in zilele de sambata si duminica, in zilele de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, precum si dobanda legala aferenta drepturilor salariale.

Postarea nu era una publica, era setata "doar pentru prieteni."

"Domnu' ministru de Interne, poate vedeti ce a facut Arafat impreuna cu ghioceii din ISU! In sfarsit castiga cineva in Bucuresti. Stop sclaviei la pompieri!

Dupa 5 ani de bataie de joc, castiga cineva in Bucuresti. Sper sa castigi si apelul!
," este mesajul care i-a deranjat pe sefii ISU, potrivit unor surse din cadrul institutiei.

Ancheta de la ISU

Dupa cum am aratat, postarea acestuia nu a trecut neobservata. Trei ofiteri din cadrul ISU "Dealul Spirii" l-au convocat pe pompier pentru a-l audia, pe 21 ianuarie, in vederea desfasurarii cercetarii disciplinare.

Detalii despre acesta au fost oferite de ONG-ul Asociatia Civica Acvila, intr-o postare intitulata "Militienii din IGSU". De altfel, asociatia s-a oferit sa-l apere pe subofiter si a postat pe pagina de Facebook convocarea pompierului.



"Afirmatiile au un caracter ofensator"

Potrivit documentului, seful ISU Bucuresti a fost sesizat dupa cateva zile despre postarea de pe Facebook.

"In concret, veti fi cercetat disciplinar cu privire la savarsirea urmatoarelor fapte:

In data de 25 noiembrie 2019, prin intermediul retelei de socializare Facebook, ati postat un mesaj in continutul caruia va adresati, in mod direct, domnului ministru al afacerilor interne, cu caracter imperativ, facand referire la domnul secretar de stat- dr. Raed Arafat si adresandu-va cu apelativul Arafat, nerespectand astfel regulile politetii militare.

De asemenea, in continutul mesajului postat, ati utilizat sintagma ghioceii din ISU si ati facut afirmatii catalogate ca Sclavie in referire la activitatea profesionala desfasurata, acestea avand caracter ofensator si care sunt de natura sa aduca atingere onoarei si demnitatii militare," se arata in convocarea ISU.

In document i se aminteste pompierului ca are mai multe drepturi, printre care de a propune dovezi in apararea sa, de a da explicatii cand socoteste ca este necesar si de a fi asistat de un aparator.

ISu cercetare Foto: Facebook/Asociatia Civica Acvila



ISU cercetare Foto: Facebook/Asociatia Civica Acvila



"Bataie de joc la adresa banului public"

Asociatia Civica Acvila sustine, insa, ca, in acest caz, nu se pune problema unei cercetari disciplinare.

"Ceea ce vedem cu ochiul liber de la mare departare este o bataie de joc la adresa banului public, pe care ISU Bucuresti-Ilfov il toaca inventand abateri disciplinare inexistente juridic, pentru cercetarea carora intruneste comisii formate din trei ofiteri superiori.

Avand in vedere lipsa acuta de personal de care se tot plange IGSU, poate nu ar strica daca suntem platiti ca pompieri, chiar sa ne ocupam de stingerea incendiilor, zic si eu asa ..., " scrie ONG-ul, intr-o postare pe Facebook.

Asociatia Civica Acvila povesteste si cum s-a desfasurat audierea din 21 ianuarie.

"Am demonstrat ca asa-zisa fapta de care era acuzat membrul nostru nu este prevazuta de nici un act normativ si am cerut comisiei sa claseze lucrarea," sustine ONG-ul.

 
 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria